BREAKAWAY – BREAKAWAY / STRAIGHT ON TO THE TOP!

Het platenlabel ‘Barely Breaking Even’ heeft het initiatief genomen om twee oude vinylplaten van de Amerikaanse soul- en funkgroep ‘Breakaway’ opnieuw uit te brengen in een gebundelde vorm op één cd. Het gaat hier om het album “Breakaway” uit 1977 met zeven songs en de twee jaar later in 1979 verschenen opvolger “Straight On To The Top!” met daarop acht nummers.

‘Breakway’ werd in de beginjaren ’70 in Portland, Oregon opgericht door gitarist, pianist en songschrijver David Taylor en bassist Bill Montgomery die in 1972 drummer Dale Sweetland en leadzangeres Kathy Newbry-Taylor toevoegden en zo tot de definitieve formatie van deze groep kwamen. Ze werden meteen van veel werk voorzien door op te treden in het clubcircuit van Las Vegas.

Kathy Newbry-Taylor trad voorheen al vaker op in haar originele woonplaats Las Vegas, maar toen ‘Breakway’ deze twee albums mocht opnemen heeft ze zich volledig op de groep toegelegd. In 1980 kwam er een einde aan dit kwartet door het ontbreken van voldoende werk door de economische crisis. David Taylor en zijn inmiddels echtgenote geworden Kathy Newbry hebben daarna nog zo’n 15 jaar verder opgetreden als duo in Las Vegas en ze passeerden in die periode ook een paar keer in Europa en vooral in Groot-Brittannië.

De twee albums die hier werden samengevoegd op één cd waren al sinds meerdere jaren niet meer te verkrijgen. Maar of de wereld er anno 2013 nog zit op te wachten blijft vooralsnog een open vraag. De muziek op deze twee platen klinkt alleszins toch een beetje passé.

Toch zijn er een paar liedjes die ook vandaag de dag nog best te pruimen zijn zoals “Understudy D.J.” (zie video), “Everybody Loves The Singer” en de ballad “My Symphony” uit het album “Breakaway” of de ritmische discodeuntjes “Empty Love” en “Work With The Music” van het tweede album “Straight On To The Top!”.

Maar nogmaals: wie zit er op deze 35 jaar oude liedjes te wachten in tijden van oververzadiging in het aanbod van muziek, gepaard gaand met een enorme crisis in de platenverkoop en een alsmaar sterker uit de band springende downloadcultuur.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Barely Breaking Even
Distr: V2

video