JL STILES – HOUSE OF MURMURS

JL Stiles is een singer-songwriter die in het verleden vooral actief was in het bluesmilieu bij zijn band ‘Hobo Paradise’, maar die er nu voor gekozen heeft om als soloartiest nummers in pop-, rock- en folkstijl te brengen. Zijn nieuwste plaat “House Of Murmurs” bestaat uit elf van dergelijke liedjes die hij in de voorbije twee jaar bij elkaar heeft gepend.

In een aantal tracks op deze cd kan een attente luisteraar zeker nog altijd enkele invloeden uit de bluesmuziek terugvinden, maar deze songs zijn toch veel meer poppy en radiovriendelijk geworden. JL Stiles slaagt er op deze plaat moeiteloos in om de aandacht van de luisteraar telkens weer van bij het begin van elke song te grijpen. De muzikale arrangementen van deze nummers zijn creatief, innovatief en boeiend te noemen.

Openingstrack “All In A Day” is al meteen zo’n oorwurm waar je als luisteraar spontaan zou beginnen meezingen. Het daarop volgende liefdesliedje “Spring Light Of Day” laat deze artiest uit San Francisco als een begenadigd zanger excelleren, iets wat ook al opvalt in het ingetogen gezongen en door piano begeleide “Song Beside My Grave”.

“Frostbite Falls” klinkt dan weer mysterieus en sfeervol, maar verhaalt op pakkende wijze het door een slepende ziekte veroorzaakte, tragische verlies van zijn goede vriend en muzikant Michael Morrison. Deze song gaat vooraf aan de naar onze smaak mooiste track op “House Of Murmurs”, zijnde “The Great Natchez Tornado 1840”, een nummer dat constant varieert in ritme en heerlijk mooi wordt gezongen door JL Stiles.

In het nummer “Leaf In The Snow” komt JL Stiles wellicht het dichtst bij de blues, zijn oude liefde en “After The War” is een moderne, verhalende folksong. Het verhaal in de song “Simple Faith” (zie video) wordt heel intimistisch en sober verteld. Seth Koller, een voormalige student van JL Stiles die omkwam in een auto-ongeval, vormt het onderwerp van de akoestisch gebrachte ballad “Movin’” die in duet met Emily Schmidt wordt gezongen en een emotioneel afscheidsliedje en eerbetoon is aan dit ongelukkige 16-jarige verkeersslachtoffer.

Al bij al is “House Of Murmurs” een aangenaam beluisterbare plaat geworden met elf degelijk gecomponeerde songs die JL Stiles met zijn heel herkenbare en grootse stem heeft ingezongen. Of dit album een éénmalige uitstap van de blues naar de folk- en popmuziek is geworden zal in de nabije toekomst wellicht duidelijk gaan worden. Wat ons betreft mag JL Stiles zeker op deze ingeslagen weg verder blijven gaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video