LANDSTROM – LAND OF NOWHERE

In het hoge noorden van Zweden in de landstreek Jamtland ligt het stadje Hammarstrand waar Carina Landin en Göran Lindström een getrouwd koppel vormen. ‘So what!’ zult u misschien wel denken. Er zullen wel meerdere echtparen wonen in dit zeer mooie, landelijke stukje Zweden.

Maar de twee vernoemde personen vormen samen ook een muzikaal duo onder de naam ‘Landstrom’ (een samensmelting van hun beider namen), waarmee ze hun eigen muzikale landschap met sfeervolle, melodieuze muziek hebben gecreëerd. ‘Landstrom’ wordt in de Zweedse pers wel eens vergeleken met die twee andere beroemde muzikale echtparen Linda & Richard Thompson of Julie & Buddy Miller.

Met hun tweede plaat “Land Of Nowhere” proberen ze ‘Landstrom’ op de internationale kaart te zetten. Het album volgt op hun debuut-cd “In The Bright Daylight” uit 2011 waarmee het duo hun composities voor het eerst aan het Zweedse publiek met heel wat succes hebben voorgesteld.

Göran Lindström speelt op alle instrumenten die beluisterd kunnen worden op deze tien songs, met uitzonderingen van de trompet met Gustav Hylén en de drums met Micke Ajax. Carina Landin draagt haar steentje voornamelijk vocaal bij, en hoe. Prachtige, lieflijke en sfeervolle zangpartijen zijn haar belangrijke aandeel in de liedjes.

Hoe dat allemaal klinkt kunt u bekijken en beluisteren in de hieronder af te spelen video van het nummer “Open Spaces”, dat ook als eerste single uit deze cd zal verschijnen. Het album begint met een instrumentaal “Preludium” om vlekkeloos over te gaan in een eerste wijds klinkende song “Welcome To The Land Of Nowhere”. “Words From Far Ago” wordt gezongen door Göran Lindström en vocaal ondersteund door zijn vrouwtje, die daarna opnieuw de microfoon in handen neemt voor het nummer “Laws And Faith”, een muzikaal minimalistische song.

De ongerepte schoonheid van het Scandinavische landschap wordt als het ware geprojecteerd in zwaar op feeëriek gitaarspel gebaseerde liedjes als “Open Spaces”, “Up The Chimney”, het heerlijke “From Across The Border” en slotsong “Into The Forest”. Muzikaal horen wij in deze songs wel enkele vergelijkingspunten met de sound die door iemand als Daniel Lanois gecreëerd wordt.

Dat ‘Landstrom’ een succesrijke muzikale toekomst wacht, lijkt ons haast vanzelfsprekend. Hoewel de Europese muziekindustrie redelijk zwaar in een crisissfeertje baadt, zouden muzikanten als dit duo toch probleemloos hun weg moeten kunnen banen met hun sfeervolle liedjes zoals die te horen zijn op hun tweede album “Land Of Nowhere”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Kullsta Records / Rootsy.nu
Distr.: Sonic Rendezvous

video