LITTLEWOLF
(THE BEST OF THE) STEVE LOTT BAND – BLUES FROM DOWN UNDER

“Littlewolf” is het nieuwe project van de Texaanse zanger / gitarist Steve Lott,  dat hij samen heeft opgezet met de knappe zangeres / gitariste Kristi Bess Clanton. Kristi speelt gedreven en uitstekend op elektrische en akoestische steel gitaar. In 2009, op tour in Australie, liep Steve Lott al rond met de bijnaam in zijn hoofd van de uit Memphis afkomstige Chess blues zanger / gitarist John Shine (1915-1992) alias “Littlewolf”. Johnny Shine was rhythm gitarist bij Howlin’ Wolf en bij “The Chicago All Stars”. “Littlewolf” zou de naam worden van zijn volgende groot project… In 2010 kreeg Steve de kans om de jonge Kristi Bess Clanton te ontmoeten. Zij werd de tweede zangeres, songwriter en gitariste in het project. Kristi is al zangeres van in haar jeugdjaren in Texas. Als twintiger zingt zij zowel blues als kwellende ballades.

W. S. Lott Uit Lubbock, NW Texas is zanger, songwriter en gitarist. Vanaf elf jaar speelt Steve gitaar, maar zijn muzikale loopbaan start pas echt na zijn verhuis naar Austin, Texas. Hier speelde Steve in het begin van de jaren ’70 met de “D.K. Little’s Power Play” en met de reggae band “The Lotions”. Het waren toen muzikale hoogdagen in Austin en in clubs als de legendarische ‘Antones’. Na een tour in Nieuw zeeland in 1994, was Australie zijn volgende doel. Hij Overwoog in 1996 zelfs een definitieve verhuis naar Queensland. In 1997 ontmoette hij Paul Cheeseman en Don Lebler, twee bekende Australische muzikanten, met wie hij de powergroep “House On Fire” oprichtte. De groep trad ooit zesendertig weken na elkaar op in de “Jazz and Blues Club” in Brisbane, Australië. Het record werd nooit verbroken…  Hij trad in 1998 en in 2001 op tijdens het ‘East Coast Blues and Roots Festival’ in Byron. In de Byron Bay, in het meest Oostelijke punt van Nieuw-Zuid-Wales in Australië, waren hun shows befaamd en berucht. In 1998 kreeg “The Steve Lott Band” een “Australian Blues Award” als “Best New Artist & Mail Artist”. Hij tourde de wereld rond en bracht in 1999 en in 2001 in Australië twee award-winning albums uit. Steve is rond de eeuwwisseling teruggekeerd naar Texas, maar tourt nog regelmatig met zijn vroegere bandleden rond in Australië. In Texas was hij de gitarist van “Kay Kay & The Rays”. De groep is in 1997 ontstaan door de samenwerking van “The Abner Burnett Blues Band” van keyboardspeler en zanger Abner Burnett en bassist / songwriter Bob Trenchard met zangeres Kay Kay Greenwade. Hij is te horen op hun album “Big Bad Girl” (2003). Toen de groep splitte, werkte hij als co-producer en als gitarist mee aan het album “No Boundaries” van “Johnny Rawls and the Rays”. Zijn compilatiealbum “Blues From Down Under” verscheen 2011.

Het gelijknamige album van Kristi en Steve “LITTLEWOLF” bevat hoofdzakelijk eigen nummers en composities van beide muzikanten, die op het juiste ogenblik samen zijn gevoegd. 1”The Trigger On Your Gun” is de opener en een uptempo Americana. Het is een eerste kennismaking met de zangeres Kristi Bess Clanton. Ze (oogt en) zingt fris, een tikje country, heel  zelfzeker en met haar vinger op de trekker! Steve is ook al met zijn gitaarsolo’s stevig te horen. Het nummer 2”Twenty Lies Ago” is een vlotte Texas shuffle met een hedendaagse swing. Kristi klinkt, na twintig leugens, wat nors. 3”Gone By Morning” is een hedendaagse Americana ballade met heel veel sentiment. Kristi schreef het nummer samen met een andere Texaanse zanger Levi Smith en speelt zelf ook op de steel gitaar. Ze gaat in het refrein in duet met Steve. Bekijk het nummer op YouTube . Het nummer 4 ”Echoes Of Dallas” van Steve Lott is Texas ‘powerhouse’ blues kaliber de ‘baarden rock’ van  ZZ Top. In het nummer rammen de gitaren op een strak tempo door de track en de rest moet volgen. Zang is van Steve en de echo van Kristi. Ook in dit nummer zijn de gitaarsolo’s van Steve het betere werk van de meester hem zelve. Shake it baby!  Het nummer 5”Mateoha” van Steve Lott is een instrumentaal nummer, dat door Kristi op akoestische dobro resonantiegitaar gespeeld wordt. Je waant je in Hawaii met een cocktail in de hand. Wat een gitaartechniek van deze jonge dame… 6”When I Get Drunk” is New Orléans blues en een nummer van Eddie Burns. Eddie Burns (1928-2012) was een Detroit blues gitarist / mondharmonicaspeler. Kristi neemt hier alle twijfels weg en laat, ongeremd en zonder problemen horen wat we al schreven en wat ze brengt: authentieke wat ruigere bluesmuziek. De drums houden het ritme strak en de piano, soms wat moeilijk te horen, gaat de race aan. Voor mij mag er gerust wat meer drank zijn! 7”Empty” een soul blues ballade van Kristi en Heather Espina. Het nummer start met een gitaarintro en Jon Taylor bespeelt de Cajon handdrum. De knappe gitaarsolo’s zijn hier de kers op de taart. We eindigen het album met 8”The Low Water Crossing” een nummer van Steve. Het is een mix van rommelende rock, blues en gospel. Steve zingt hier samen met Kristi in deze lange onstuimige blues rock.
Met het Americana duo Kristi Bess Clanton & Steve Lott hebben we een ideale blend van subtiliteit en de energie van de rauwe blues, van jeugdige uitbundigheid op de lap steel gitaar en van meer dan vijfendertig jaren muzikale Lott’s ervaring... Met een gitariste en met een stem als die van Kristi, zal met dit nieuwe project aan het doel niet voorbij geschoten worden. 

Met twaalf mensen in de line up tourde Steve Lott  en zijn band in 2011 Down Under. Het resultaat van de opnamen in Queensland is te horen in “The Best Of The Steve Lott Band”. Producer is de multi gitarist en oude vriend van Steve: Paul Cheeseman. “Tamborine Walk” is de instrumentale opener van het album. Het is een bluesy nummer in uptempo. We worden mee op stap genomen door een virtuoze Steve en John Whyte achter de keyboards. Het nummer “Money Don’t Care” bulkt van ironie met toespelingen als “Your money here people or you do have a hole in your soul!” Het nummer start prettig met een country melodietje, Cajon accenten en leuk slide werk van Paul Cheeseman op zijn resonator. Ook dit soort muziek zit in de schuif van Steve. De track “Too Hot To Handle” opent zwaar met stevige gitaarriffs en gaat verder op een stuwend slow blues tempo. Dit soort nummers klinken bekenden zijn erg populair op festivals. In 2000 bracht Steve met zijn band het album “If Licks Could Kill” uit. Hij speelt hier de instrumentale titelsong en afsluiter van het album. Het betere gitaarwerk moet je hier komen zoeken. In het nummer “Sunset To Sunride” begint Steve heel ingetogen en lyrisch zijn ballade. Het kon wel een jazz nummer zijn in een club. Na de nodige intimiteit gaan de kranen terug open in “Pink Satin Sheets”. Het is rock & roll tijd. In “Bad Information” gaan we opnieuw in uptempo swingend gezapig de blues tour op. Leuke afwisseling in deze opsteker. Met nummer “I’ll Survive” betreedt Steve opnieuw de andere weg. Het is een slow blues met dito ingrediënten: een onderhoudend thema, pittige solo’s en veel dramatiek. En, waar je op het einde, met de ellende blijft zitten… Hier doen we het voor. “All The Love (I Miss Loving)” is  de langste track en het enige niet Steve Lott nummer. Het is een cover van een Otis Rush nummer. Otis Rush, de blues muzikant uit Mississippi en bekend van de ’West Side Chicago Blues’ stijl. De sound van Otis Rush was heel herkenbaar, omdat hij als linkshandige op een rechtshandige gitaar speelde zonder de snaren te veranderen. En, Steve moet hier niet onderdoen of ondergaan. Het is een knappe cover met de nodige geregelde tempowisselingen en solo’s. Wah! “Dance Thang” sluit het album instrumental en groovend af.

Kort samengevat over dit compilatiealbum: heel afwisselend, heel verrassend en een heel onderhoudende kennismaking met Steve Lott, een gevarieerd artiest, met veel verschillende muzikale kantjes. Beide albums mogen niet ontbreken in je collectie!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
LITTLEWOLF
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

LITTLEWOLF:
Line up:
Steve Lott: guitars, vocals
Kristi Bess Clanton: steel guitar, dobro, vocals
John Whyte: keyboards
Jeff Hammond: bass (1,4,6)
Michael Howard: drums (7,8)
Rollo Estevez: bass (5)
Justin Lentz: drums (2,3)
Jon Taylor: cajon drum, bass, guitar (2,3,7,8)
Discography:
2012: “Littlewolf”

THE BEST OF THE STEVE LOTT BAND:
Line up:
Steve Lott: guitars, vocals
Paul Cheeseman: all guitars, resonators, bass, mandolin
John Whyte: all keyboards
Don Lebler: drums
David Sanders: drums
Brea James: vocals
Kim Chandler: vocals
Tony Buchanan: sax
John Hoffman: trumpet
Phil Manning: dobro
The Billinudgel Horns
Discography:
1980: “The lotions” – independent
1998: “Woodford Blues Experience” (compilatie) – 7th Dimension Records
1998: “Blues Benifit…” (compilatie) – Boy Blue Records
1998: “Gympie Music Muster” (compilatie) – ABC Music
1998: “Steve Lott Band”: “West Texas Refugee” – Full Moon Records
1998: Billy Ebeling “Wrong Side Of The Planet” – independent
1999: Lil’ Fi: “Retail Therapy Hunter” – Vern Records
2000: “Steve Lott Band”: “If Licks Could Kill” – Full Moon Records
2003: “Kay Kay & The Rays”: “Big Bad Girl” (guitar: Steve Lott) – Catfood Records
2003: Patsy Cline: “A Little Bit Of Heavan” (guitar: Steve Lott) – Keyser Producer
2005: Johnny Rawls: “No Boundaries” (guitar: Steve Lott) – Topcat
2011: “Blues From Down Under” (compilatie)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Catfood Records

KICKSTARTER