THE GODFATHERS – JUKEBOX FURY

‘The Godfathers’ zijn een alternatieve rockgroep uit Londen die eigenlijk op twee langjarige muziekcarrières kan terugblikken. De eerste keer begon de band in 1985 en duurde hun aanwezigheid zo’n 15 jaar. In die periode werden er zeven albums opgenomen plus een live album in 1992 onder de veelzeggende titel “Dope, Rock’n’Roll, and Fucking In The Streets”.

De stichters van ‘The Godfathers’ waren de broers Peter (zang) en Christopher Coyne (bas, gitaar en zang) die in 1985 beiden net de formatie ‘The Sid Presley Experience’ hadden verlaten. Del Bartle (gitaar, keyboards en zang) was een ander lid van deze band maar hij sloeg destijds andere wegen in. Nu maakt hij echter ook deel uit van de bezetting van ‘The Godfathers’ die in 2008 herbegonnen aan een tweede carrière en met drummer Grant Nicholas tot een volwaardig kwartet uitgroeiden.

Eind 2010 verscheen er een live plaat + dvd ‘The Godfathers - Shot Live At The 100 Club” en een jaartje later kwamen er twee singles op de markt: “Back Into The Future” en “The Outsider”. Vijf jaar na de herstart verschijnt er met “Jukebox Fury” een nieuwe full-cd van ‘The Godfathers’ met daarop elf nieuwe eigen nummers (waaronder de twee hierboven vermelde singles) en een knappe cover van Link Wray’s hitsong “I’m Branded” uit 1965.

Die eigen songs op het album zijn voornamelijk recht-voor-de-raap rock’n’roll- en punkrocknummers, zoals de pas uitgebrachte en naar ‘The Ramones’ lonkende single “I Can’t Sleep Tonight” (zie video), “Let Your Hair Hang Down”, “Primitive Man” en “The Man In The Middle”.
Anderzijds krijgen we ook enkele meer melodieuze poppy nummers in de stijl van ‘The Kinks’ of ‘The Byrds’ met de songs “If I Only Could”, het door Del Bartle gecomponeerde “A Can Of Worms” en de met vrolijk hanengekraai beginnende song “Mary Baby”.

De vreemde eend in de bijt op deze plaat is “Theme To The End Of The World”, een soort van Ennio Morricone-spaghettiwesternsong, maar ook de Lennon-achtige pianoballad “Thai Nights” aan het einde van het album wijkt behoorlijk af van het overige materiaal op “Jukebox Fury”.

‘The Godfathers’ gaan dit nieuwe album in Groot-Brittannië promoten tijdens een serie live concerten waarbij ze het voorprogramma zullen verzorgen van de legendarische punkrockers ‘The Stranglers’. Tot op heden is een boottrip over de Noordzee naar onze contreien nog niet aangekondigd maar wat vandaag nog niet is, zou snel wel eens kunnen gaan gebeuren.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Cargo Records
Distr.: Rough Trade

video