SEA + AIR – MY HEART’S SICK CHORD

Daniel Benjamin is een 33-jarige Duitse singer-songwriter en multi-instrumentalist die zich sinds zijn kinderjaren al bezig hield met het spelen en creëren van indie, pop, jazz en klassieke muziek. Zijn solocarrière in de muziekwereld begon in 2003 en leverde naast enkele ep-tjes vooral veel optredens doorheen zowat alle Europese landen op.

In 2004 zag hij tijdens één van de buitenlandse optredens in Griekenland een jongedame gracieus dansen op lokale folkmuziek en zijn hart was meteen gestolen. Hij maakte kennis met Eleni Zafiriadou waarmee hij al gauw trouwde en waarmee hij samen muziek begon te maken.
In 2010 stonden ze beiden op het podium als voorprogramma bij de vier laatste live shows van Whitney Houston in Duitsland en Oostenrijk. Het publiek kwam meteen onder de indruk van de twee stemmen die zo mooi samen zongen in de liedjes die nu op de tracklist van het debuutalbum “My Heart’s Sick Chord” van hun alter ego ‘Sea + Air’ genoteerd staan.

Van de dertien liedjes op dit album zijn er twaalf van eigen makelij, naast één coversong met het nummer “Mercy Street” van Peter Gabriel. De eerste single uit deze plaat werd de catchy song “Do Animals Cry?”, een heerlijk popdeuntje dat u op bijgaande video zelf kunt bekijken.
Het echtpaar bespeelt op deze nummers samen alle instrumenten met Daniel op gitaar, drums en percussie en Eleni op harpsichord, orgel en een pedaal waarmee ze bas- en drumgeluiden produceert. De sound van ‘Sea + Air’ is een mengeling van klassieke klanken - vooral afkomstig van de harpsichord - en moderne popmuziek, waarbij Daniel en Eleni hun stemmen harmonieus in elkaar laten overvloeien.

Openingstrack “Take Me For A Ride” is daarbij toonaangevend voor de rest van het album. Andere leuke nummers uit deze eerste plaat zijn het uptempoliedje “The Sea After The Storm”, het als iets van Johann Sebastian Bach voor harpsichord gecomponeerd klinkende “You Don’t Care About Me”, het lekker wegwalsende “Like A Spy On The Roof” en het ruim 8 minuten durende slotepos “My Heart’s Sickest Chord”.

Het is wel even wennen aan deze enkel met akoestische instrumenten geproduceerde plaat die refereert naar de topperiode in de klassieke muziek, maar dit vooral gebruikt om hedendaagse popmuziek te brengen. Vanzelfsprekend val je met deze muziekstijl wel op tussen het ruime aanbod aan pop- en rockgeweld dat ons dezer dagen zo veelvuldig overspoelt. En dat was misschien ook wel een beetje het doel van het gelukkige echtpaar in ‘Sea + Air’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Volkoren
Distr.: [PIAS]

video