FABRIZIO POGGI & CHICKEN MAMBO – SPIRIT OF MERCY, A COLLECTION

Fabrizio Poggi is geboren in Noord Italië (Voghera, 1958). Hij is een veelzijdige getalenteerde zanger, mondharmonicaspeler (kreeg een Hohner Player Award), wereldreiziger, musicoloog, schrijver van boeken over de geschiedenis van de blues muziek en van de harmonica in de muziek, journalist en een geweldig performer. Zijn inspiratie is voor hem blues en folk muziek: van de Delta blues rond de Mississippi, via de gospels en negro spirituals naar de folk ballades in het Zuiden. Hij bracht in zijn carrière al vijftien albums uit en trad op in de meest prestigieuze clubs en festivals in Europa en Amerika. Het is gemakkelijker om te noemen met wie hij nog niet optrad, want al de namen opnoemen met wie hij wel optrad of in de opnamestudio zat is onmogelijk. Enkelen samenwerkingen noemen, om een indruk te krijgen: Bob Dylan, Eric Bibb, Charlie Musselwhite, Otis Taylor, “Little Feat”, “Blood Sweat & Tears”, Robert Plant, Doug MacLeod, “Lil’ Ed & The Blues Imperials”, Mitch Woods, Super Chikan… Heel veel namen van muzikanten, die later ook echte vrienden van Fabrizio zijn geworden. In 1991 richtte hij de band “The Chicken Mambo” op. De kern van deze band bestaat uit: Gianfranco “French” Scala (gitaar), Roberto Re (bass, backing vocals) en Stefano Bertoletti (drums).

Na een lange moeilijke periode met gezondheidsproblemen, bracht Fabrizio Poggi in 2008 het ‘spritual’ blues album “Mercy” uit. Het is voor hem een poëtisch, therapeutisch en inspirerend album, uit dankbaarheid voor de nieuwe kansen die hij krijgt. Het album is genomeerd als “Best Italian Album Of The Year”. In 2010 volgt het album “Spirit & Freedom”. Ook aan dit album werkten opnieuw een reeks legendarische gasten mee. Ik noem ze (in alfabetische volgorde): Eric Bibb, Ponty Bone (van de “Joe Ely Band”), Guy Davis, Garth Hudson (van “The Band” / Bob Dylan), Flaco Jiminez, Augie Meyers, Charlie Musselwhite, “The Blind Boys Of Alabama”, Rob Paparozzi (van de originele “Blues Brothers Band” en “Blood Sweat & Tears”), Debbi Walton en ‘last but not least’ zijn vrouw Maud. Voor Poggi is dit album is dit album een overzicht van zijn muzikale carrière. Het album bevat nummers over de essentiële vrijheid, want zonder vrijheid bestaat er geen creativiteit. In 2010 werd het album “Spirit & Freedom” een Grammy Award album. In 2012 brengt Fabrizio Poggi & “Chicken Mambo” een live CD met bonus DVD “Live In Texas” uit.

In de bijbel in het boek ‘Openbaring’ wordt er over ‘de zeven geesten’ gesproken. Een van deze zeven geesten is de “Spirit Of Mercy”, barmhartigheid. Het album “Spirit of Mercy” dat Poggi nu uitbrengt is een verzameling van tracks uit de albums “Mercy” en “Spirit & Freedom”, aangevuld met twee ‘alternate’ tracks. De intro van het album ”Mercy” dat hij brengt met organist Garth Hudsonis sober. Hier vat Fabrizio Poggi het album al samen in één zin en in ongeveer één minuut: “God ave mercy on me…” We maken hier voor de eerste keer kennis met Garth Hudson (1937-). Garth is een klassiek geschoold Canadees musicus en was lid van “The Band”. Hij was de meest bescheiden maar ook de meest excentrieke van de begeleidingsband van Bob Dylan. Hij begeleidt Fabrizio op orgel, die op zijn mondharmonica het album opent. Het nummer ”You Gotta Move” is een door iedere blues liefhebber gekend nummer. Fabrizio’s versie van dit oud nummer moet niet onder doen voor al de andere versies (o.a. door “Rolling Stones” op hun album “Sticky Fingers”). Hij smukt dit Delta blues nummer knap op met zijn brede solo’s op mondharmonica. In het nummer ”Needed Time” speelt Fabrizio samen met Ponty Bone, een Texaans accordeonist. Het is opnieuw een eenvoudig nummertje. Een gospel met een sober banjo getokkel, een accordeon in de achtergrond en een vrouwenkoortje. Met ”I’M On My Way” worden oude bekenden in huis gehaald: de gospelgroep “The Blind Boys Of Alabama” en een ander groot mondharmonicaspeler en vriend van Fabrizio: Charlie Musselwhite. De blinde zangers en Musselwhite tillen deze traditional naar een hoger niveau. “The Boys” verdedigen hun levensfilosofie: “het is gaat niet over wat je niet kunt, maar wel om wat je wel doet”. Ook goed gezelschap in ”I Heard The Angels Singing”: Eric  Bibb & Garth Hudson. Het duet van Eric Bibb met Maud Hudson is knap en de orgel van Garth klinkt hemels. Het nummer is van Reverand Gary Davis. Een eerste uitschieter op dit album!  You Tube
In ”Spiritual zingt Fabrizio samen met zangeres Debbi Walton dat hij niet wil sterven, maar dat hij wil genezen. Een spiritual met een kippenvel moment en een prachtige baspartij van Roberto Re! Oud “Blues Brother” Rob Paparozzi) doet zijn ding in ”Nobody’s Fault But Mine”. Hij zingt en speelt op mondharmonica in deze trage blues. Met ”Glory Glory”, een traditional is het opnieuw gospeltijd. Fabrizio duelleert hier met mondharmonicaspeler Guy Davis & de Texaanse organist Augie Meyers. ”The Soul Of A Man” (alternate take) is een nummer met veel slide gitaar, banjo en… met veel vraagtekens. Het doet me denken aan de stijl van Otis Taylor. Knap intermezzo tussen al het ‘spirituele’. Met ”Precious Lord” gaan we de country toer op. De harmonica is de leidende partij in deze prangende ballade, over afscheid nemen. Deze song van Thomas A. Dorsey is al vaak gecoverd en gezongen. In ”Jezus On The Mainline” (alternate take) krijgt Fabrizio de hulp van nog een goede vriend en geweldig organist Flaco Jiminez. Het nummer in Arlo Guthrie stijl klinkt cajun. Gezellige boel daar! ”Amazing Grace” is een bekende Christelijke hymne van de Engelsman John Newton (bij de meesten bekend van de ‘doedelzakkenversie’). Het nummer gaat over Het Oude Testament. In ”I Want Jezus To Talk With Me” horen we Garth Hudson een laatste keer en met ”I Shall Be Released” het kampvuurlied van Bob Dylan of in de versie van  folkzangeres Joan Baez, sluit Fabrizio Poggi dit album af. Het is het verhaal van de gevangen en hun verlangen naar de dag dat ze zullen vrijkomen. “Any day now, I will be released…”

De spirituele collectie “Spirit Of Mercy” van Fabrizio Poggi met zijn “Chicken Mambo” is een verzameling van songs uit zijn vorige albums. Het toont nogmaals aan hoe belangrijk muziek is voor Fabrizio, na een moeilijke ziekteperiode en tijdens zijn come back. Met dit in je achterhoofd, moet je naar dit album beluisteren. Je moet er je tijd voor nemen en je moet er ontspannen naar luisteren. De nummers klinken heel intens, ontroerend, emotioneel en vooral ‘echt’. Het is een album met een hart voor muziek en vooral voor het leven! 

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
FABRIZIO POGGI
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd
.

Line up:
Fabrizio Poggi: vocals, harmonica, diatonic accordion
“Chicken Mambo” are:
Gianfranco “French” Scala: guitar
Roberto Re: bass, back vocals
Stefano Bertoletti: drums
Featuring:
Eric Bibb, Ponty Bone, Guy Davis, Garth Hudson, Flaco Jiminez, Augie Meyers, Charlie Musselwhite, “The Blind Boys Of Alabama”, Rob Paparozzi, Debbi Walton 

Discography:
1993: “Mississippi Moon” (”Chicken Mambo”)
1995: “Under The Southern Sky” (”Chicken Mambo”)
1997: “Heroes & Friends”
1999: “Nuther World” (FP & ”Chicken Mambo”) – recorded in USA
2001: “Songs For Angelina” (FP & ”Chicken Mambo”) – recorded in USA
2003: “Armonisiana” – recorded in USA
2006: “The Breath Of Soul” (FP & Francesco Garolfi)
2008: “Mercy” (FP & ”Chicken Mambo”)
2010: “Spirit & Freedom” (FP & ”Chicken Mambo”) – recorded in USA
2011: “Live In Texas” (FP & ”Chicken Mambo”) – recorded in USA
2012: “Harpway 61” (solo) – released by “The Blues Foundation”, Memphis
2013: “Spirit Of Mercy, A Collection” 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: ultrasoundrecords

video