BAJOFONDO – PRESENTE

Acht muzikanten uit Argentinië en Uruguay die zich verenigd hebben in een groep/orkest en zich specialiseert in het brengen van Latijns-Amerikaanse dansmuziek en filmische soundtracks; ziedaar een korte samenvatting van wat de formatie ‘Bajofondo’ te bieden heeft. Een hele reeks dansstijlen komen daarbij aan bod in de 20 tracks die te horen zijn op hun album “Presente”, de vierde cd sinds de oprichting van de groep in 2002 door Gustavo Santaolalla en Juan Campodónico.

In hun thuisbasis in Rio de la Plata, de rivier die als natuurlijke landsgrens tussen Argentinië en Uruguay dienst doet, componeren de bandleden hun nummers die ze nadien over de hele wereld live op podia brengen, in het verleden o.a. tijdens het rockfestival ‘Roskilde’ in Denemarken en op het Belgische ‘Cactusfestival’ in Brugge.

In de beginjaren heette de groep voluit ‘Bajofondo Tango Club’ maar omdat ze in de voorbije jaren meer en meer gingen afwijken van het spelen van uitsluitend Argentijnse tangomuziek hebben ze de groepsnaam ingekort tot ‘Bajofondo’ en hebben ze in die hoedanigheid meteen ook maar een ‘Latin Grammy Award’ meegegraaid.

In de traditionele tangomuziek hebben ze invloeden uit de elektronische muziek, samples, hip hop & trip hop, house en loungemuziek gemengd met de zeer herkenbare klanken van bandoneon (met Martin Ferrés), viool (met Javier Casalla) en de akoestische flamencogitaren (met Gustavo Santaolalla). Als u hier en daar een vrouwenstem mocht waarnemen, dan is die afkomstig van zangeres Verónica Loza. Voor dit nieuwe album werd er zelfs een beroep gedaan op een heus strijkers- en blazersensemble onder leiding van orkestmeester Alejandro Terán.

U kunt de spieren in uw beentjes voor de eerste keer losmaken op de tonen van “Código De Barra”, een traditionele Argentijnse tango, waarna “Segundos Afuera” meer naar chill out disco neigt en u met de eerste single “Pide Piso” (zie video) een heerlijk stukje van die muzikale mix van stijlen kunt beluisteren.

Deze sound zult u niet zo gemakkelijk kunnen terugvinden bij andere groepen, deels ook omdat deze muziek voortvloeit uit de natuurlijke genen van de bandleden uit Argentinië en Uruguay en de turbulente geschiedenis van beide Zuid-Amerikaanse landen de muzikale voorkeur van de groepsleden sterk heeft beïnvloed.

De gezongen ritmische dansnummers “Pena En Mi Corazón”, “Cuesta Arriba” en “Lluvia” behoren tot onze favoriete tracks uit “Presente”, net als het rockende en symfonische “La Trufa I El Sifón”, het melancholische pianonummer “Rendezvous”, de vlotte rumba in “Circular”, het bandoneon-nummer “Milongón” en het swingende slotnummer “Olvidate”.

De explosieve live show en het drukke podiumgebeuren met de vele muzikanten die bijdragen aan ‘Bajofondo’ maken hun optredens telkens gedenkwaardig en zeer speciaal. Er zijn niet meteen plannen om binnen afzienbare tijd terug naar Europa te komen, maar als dit het geval zou zijn, dan kunnen we het bijwonen van zo’n performance zeer warm aanbevelen. Het stijlvolle dansen van een verleidelijke Argentijnse tango met uw partner is daarbij dan eigenlijk wel een ‘must’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Masterworks

video