FRANK BEY WITH THE ANTHONY PAULE BAND LIVE IN SAN FRANCISCO – YOU DON’T KNOW NOTHING

Frank Bey werd als vierjarige jong begaafd met muzikale kwaliteiten. Hij zong toen al met zijn moeder, de gospelzangeres Maggie Jordan. Hij groeide op in Millen, Georgia en kon, samen met zijn oudere broer en neven, lid worden van een gospel kwartet de “Rising Sons”.  Tijdens zijn teenager tijd in de jaren ’60, bleef Frank zingen en kreeg hij de kans om mee te werken met de “Otis Redding Review”. De soulzanger Otis Redding (1941-1967) kennen we allemaal van de wereldhit “’(Sitting On) The Dock Of The Bay”. Frank Bey werkte in deze periode op het podium vooral aan zijn contacten met het publiek. In 1998 brengt hij zijn album “Stepping Out” bij Jeffhouse Records uit. In een latere periode tourde hij in de States, Spanje en Canada met “Archie Jenkins & The Incredible Saxtons”. Hij stopt om meerdere reden met optreden in 1977. Frank brengt in 2007 een tweede album “Blues In The Pocket”. Jeff Monjack was toen zijn gitarist en Kevin Frieson speelde bas gitaar. 

Zijn derde album “You Don’t Know Nothing” werd live, zonder overdubs,  opgenomen in de “Biscuits & Blues” nachtclub in downtown San Francisco. Frank Bey en de “Anthony Paule Band”, inclusief de blazerssectie, lieten hun grooves gaan op tien nummers voor een onderhoudend publiek. “You Don’t Know Nothing About Love” opent het live album met een traag blues nummer van de bekende songwriter Jordan “Jerry” Ragovoy (1930-2011), van wie de “Rolling Stones” het nummer “Time Is On My Side” coverden. Frank Bey imponeert in de opener onmiddellijk met zijn prachtige soul stem en de blazers doen erg gedreven hun tussenkomsten. “Ain’t That Loving You” is een swingend jazzy nummer van een songwriter en R&B zangeres uit Brooklyn D. Malone. Frank Bey zet het nummer zelfzeker en met het juiste timbre krachtig  in. Met “Imagine” van ex Beatle John Lennon, weet Frank Bey dat hij bij een live publiek, de nodige aandacht zal trekken. Het wordt zijn langste nummer op dit album. In zijn verhaal in de intro vraagt hij aandacht voor elkaar en voor de wereld. Hij brengt een trage versie van deze super hit, met heel veel gevoel en soul. Ook in dit nummer zetten de blazers de nodige accenten en vooral de sax van Nancy Wright neemt een groot deel van de invulling voor haar rekening. “Town Without Pity” is een traag instrumental en theatraal nummer van de voor de filmindustrie van Hollywood werkende componist de Rus Dimitri Zinovievich Tiompkin en van Ned Washington. Met het nummer “Still Called The Blues” van F. Earl, J. Henry & M. Alton gaan we wat meer de funky weg op. Nancy Wright’s sax begint de solo’s met lange uithalen en laat horen dat ze duidelijk in de juiste mood is. Mike Rinta neemt daarna over op schuiftrombone. “Can’t Get The Time Of Day” is ook een lang nummer van de  gitarist van de band Anthony Paule & C. Vitale. Paule zet zelf in met een lange intro en doet daarna de zang. Het nummer is jazzy, swingt vlot en eindigt groots en uitgelaten. Daarna volgt “Hard Times” een traditional van pianist Ray Charles. Deze ballade wordt gezongen door Frank Bey. Het nummer is zo ingetogen, dat enkel de blazers soms de stilte doorbreken. Bey brengt het nummer met heel veel soul en passie. “Midnight And Day” is een blues nummer van K. Frieson. Weinig opvallend, maar daarom niet minder interessant. “Get Your Money Where You Spend Your Time” van T.L.Tate is een uptempo nummer met een funky swing en met ook weer met de gebuikelijke solo’s en improvisaties, van ieder van de muzikanten. Ook in dit nummer vallen de blazers weer extra op. We eindigen het album met “You’ve Got To Hurt Before You Heel”, een uitgesponnen en gevoelige soulballade van L. Addison, in de stijl die je doet denken aan wijlen Solomon Burke. Of het publiek ook de rozen kreeg, dat weten we niet…

Met zijn derde album bewijst Frank Bey dat hij een groot soul zanger is en dat hij een muzikant is met heel veel ervaring. Hij verdient terecht zijn titel “The Sourthern Gentleman Of The Blues”, omdat hij je doet terug denken aan soul icoon Otis Redding. In zijn eerste album “Stepping Out” kon hij al laten horen, wat hij in petto had: blues, swing, slow, country en folk. Frank Bey bevestigt met dit live album “You Don’t Know Nothing” opnieuw zijn klasse. Hij is van nature uit een entertainer, die je aandacht meer dan verdient. 

Eric Schuurmans

 

Line up:
Frank Bey: vocals
Tony Lufrano: keyboards
Paul Olguin: bass
Mike Rinta: trombone
Anthony Paule: guitar, vocals
Paul Revelli: drums
Nancy Wright: tenor sax
Steffen Kuehn: trumpet

Discography:
1998: “Stepping Out” – Jeffhouse Records
2007: “Blues In The Pocket” – Jeffhouse Records
2012: “You Don’t Know Nothing” – Blue Dot Records

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Dot Records

video - “Imagine”: