DIRTY YORK - FEED THE FICTION

Dirty York heeft de laatste jaren een mooie reputatie opgebouwd als een hardwerkende, creatieve en charismatische old school rock'n roll band. Vooral hun dynamische live optredens leverden hen veel fans op uit over de gehele wereld. Na "Waiting On St George" uit 2009 en "Say Goodbye To Diamonds" uit 2011 is deze "Feed The Fiction" hun derde studioalbum. Dit album bevat vooral Southern rock en classic rock nummers. Kenmerkend aan Dirty York zijn het geluid van scherpe scheurende gitaren, het orgel of de piano, maar ook de geweldige stem van zanger Shaun Brown, die ons onbewust doet terug denken aan Steve Marriott van Humble Pie. Hij heeft één van die karakteristieke stemmen die een groep op een hoger niveau kan tillen. Of hij met Dirty York en het nieuwe album "Feed The Fiction" echt kan doorbreken zal de toekomst moeten uitwijzen. Deze zes koppige formatie uit Melbourne Australië heeft met hun rock/blues en Southern rock muziek in ieder de potentie om een veel breder publiek te bereiken.

Dirty York begint al dadelijk overweldigend met "Be Home And Alive". Het knappe stevige drumwerk van Brett Wolfenden vormt de basis, maar Ammiel Warner op toetsen en Shaun Brown op zijn mondharmonica geven de verfijnde touch op deze toch echt wel prachtige song. Sterk refrein en op het einde komen de twee schreeuwende gitaren van Luke Teys en Benny James Pertzel nog een surplus geven. Heb dit nummer wel vijf a zes keer opnieuw gespeeld, ik kreeg er niet genoeg van. "Speechless" is een typische classic rock nummer met een refrein dat lekker klinkt. Wanneer je de muziek zonder zang zou horen bij "Stitches In My Pocket" dan denk je dat het weleens een nummer zou kunnen zijn van Bruce Springsteen. Stomende, meeslepende drums en goed klinkende basgitaar van Justin Rudge. Overtuigend gezongen door Shaun Brown. Zelf zou ik deze song kiezen om het album te promoten. Spijtig dat het niveau van de eerste drie nummers niet langer aangehouden word want in "Can't Wait To See You" vind ik niets van deze voorgaande geweldige songs terug. Alleen de speelse toetsen kunnen me hier bekoren. Met de rockballade "Free To Find Out" wordt het niveau weer wat omhoog gekrikt. Het doet wat denken aan The Rolling Stones in hun vroegere jaren. "Dollar Bet Man" is een sobere ballade die heel ingetogen gezongen is. Wel prachtige banjo klanken van Paul Rigby en mondharmonica van Shaun. Dat twee goede gitaristen in een band altijd een voordeel is hoor je in "Keepin'Me Up" en "Sweet Sensation". Twee rock songs waar de gitaarriffs elkaar opvolgen. In "Sweet Sensation is er ook weer topwerk van Ammiel Warner op zijn keyboards.

Bonkende drums en stevige bas begeleiden het geweldig vet en krijsend gitaarspel in "Never Show". De stem van Shaun Brown is in dit soort van rocknummers op zijn best. Luke en Benny James mogen hun gitaarkunsten blijven demonstreren in de meeslepende rock ballade " Thru The Filtered Light". " Why I Burn" opent leuk met toetsenwerk en handgeklap, maar eens de andere instrumenten invallen blijf ik toch wat op mijn honger zitten. Ook de afsluiter "See Beyond" begint veelbelovend met knap gitaarspel en toetsen. Wel hebben we hier prachtige backing vocals van Sarah Connor en Suzannah Espie, die beiden over een prachtige stem beschikken en "See Beyond" daardoor toch een mooie meerwaarde geven. Alle nummers klinken wel goed en zitten knap in elkaar als men ze apart beluisterd maar voor een gehele cd zijn de laatste songs nogal op elkaar gelijkend. Te weinig variatie. Toch kan ik dit album ten zeerste aanraden. De eerste drie songs alleen al zijn van zo een uitzonderlijke kwaliteit dat dit de aanschaf van dit album al goedmaakt. Zeker "Be Home And Alive" en "Stitches In My Pocket" zal ik nog heel veel keren draaien.


Wil je Dirty York live aan het werk zien dan kan dat op 9 mei 2013 in de Manuscript te Oostende en op 15 mei in The Nix Bluesclub te Enschede NL. Andere data in Frankrijk, Duitsland en Spanje kan je vinden op hun website http://www.dirtyyork.com/

Vanheuckelom Walter

9 mei 2013 in de Manuscript te Oostende
15 mei in The Nix Bluesclub te Enschede NL.Artiest info
Website  
 

video