DR. ALBERT FLIPOUT’S ONE CAN BAND feat. MICKEY PANTELOUS & FRIENDS – (I COME FROM A LAND) NORTH OF AFRICA

Laten we niet alledaagse albums systematisch aanpakken. We beginnen eerst met de naam van de groep: “Dr. Albert Flipout’s One CAN Band”. Deze naam verwijst naar de eigenaar van groep “Dr. Albert Flipout” die een “One CAN Band” bezit. De “CAN” waarnaar verwezen wordt is het blik dat bevestigd is aan zijn linker voet en dat klinkt als een snaarinstrument. De one-man-band zelf bestaat uit de multi instrumentalist Mickey Pantelous (1973, Athene, GR). Alle nummers zijn geschreven en gearrangeerd door de Griek / Deen Michael “Mickey” Pantelous, met Griekse vader en Deense moeder, de man achter dit project. Mickey’s muziek is een op blues gebaseerde mix van ’60 grunge garage rock, americana, folk en cabaret. Mickey speelt gitaar, base-drum, hi-hat cimbalen, mondharmonica, tamboerijn, wasbord en kazoo… en hij zingt. Als teenager was Mickey  drummer in een hard rock band en was zijn favoriete groep “The Who”. In 1990 leert hij de blues muziek kennen als drummer van de “Blues Trick”. In 1992 tijdens zijn vrijwillige militaire dienst in Denemarken, schrijft hij zijn eerste eigen nummers. In 1994 moet hij zijn verplichtte twaalf maanden legerdienst in Griekenland doen. Vanaf 1996 tot 2006 speelt hij solo en in diverse bands in Griekenland: “Mickey Pantelous & The Magic Session”, “The Drunk Trunk Blues Trio”, “Magic Session”, “Chees-Mates” & “The Drunk Trunk Blues Duo”.  Hij was in 2003 busker in de hoofdstad Athene. Zijn one-man-band kwam er noodgedwongen, omdat hij weinig andere muzikanten vond, die durfden instappen in zijn chaotische eigenzinnige wereld. Het was zelf alleen doorgaan of niets. In 2006 ontstond zijn idee rond “Dr. Albert Flipout”. In 2010 bracht hij zijn eerste project album “Can’t Find My Pills” uit. 

Het nieuwe album heet “(I Come From A Land) North Of Africa” en bevat tien originele nummers van Mickey Pantelous. Het aanvankelijke idee was om een solo album te maken met alleen de “One CAN Band”. Na overleg met “Dr. Albert Flipout” is besloten om alsnog enkele vrienden uit te nodigen en enkele nummers op te nemen met bas en drums èn om van de studio faciliteiten gebruik te maken (loopings, overdubbing…). Vandaar de medewerking van vrienden zoals o.a. Mike Tsobanoglou (guitar, vocals). Je hoeft maar snel de titels van de tracks te overlopen om te weten dat de nummers vaak gaan over het sociale aspect van de actuele politieke en sociale crisis in de wereld en van Griekenland in het bijzonder. 

Het openingsnummer “Bankrupt” is een eerste nummer met het aangehaalde  ‘sociaal thema’. Mickey beschrijft hier de hopeloze toestand van Griekenland en de trots van zijn bewoners. Hij hekelt de grote machten en roept op voor meer eenheid. Muzikaal flirt de rappende Mickey hier samen met de scratchende DJ Tsoo, met de hedendaagse R&B. [Friends: Mr. Tsoo: turntable]  “This Ball This Chain” is een desolaat verhaal over twijfels en keuzes. Het nummer met zware bluesy onderbouw, klinkt etherisch en wordt zwaar geduwd door het ritme van de voet stompende Mickey, die op zijn eentje de hele sfeer van het nummer bepaalt. [Mickey Pantelous: tambourine]   “Hold On Babe” is het verhaal over hoop. Het is opnieuw een one-man nummer van een andere muzikale Mickey. Het tempo is slepend traag en Mickey vervormt zijn  stem om zijn gevoel te benadrukken.  In “I Should Have Gotten Involved” zingt Mickey over de betrokkenheid in crisistijd. Met gitaar en wasbord klinkt het nummer country blues-achtig. In de herhalingen stopt de zang en de kazoo neemt klagend over. [Mickey Pantelous: washboard]  “I’m So Sad, I’m So Sorry” is opnieuw een nummer over verdriet en hopeloosheid. We horen een tweede maal heel kort DJ Mr. Tsoo. De tijd tikt hard en genadeloos door in  deze zwaarmoedige track. [Mr. Tsoo: turntable]  “Time To Pack My Things And Go”. In dit nummer zingt Mickey over een toekomst zonder uitzichten. Het is tijd om te vertrekken. Het is een uptempo nummer met een somber trombone gemompel. [Jim Staridas: trombone]  In het nummer “My Baby’s Gone And Left Me” gaat Mickey terug naar de traditionele roots sound. Het is een erg folky nummer met een sobere piano en gitaren. [Orestis “Otis” Vavitsas: guitar, piano – Mickey Pantelous: guitar, vocal]. Het nummer “Million In A Bag” is het verhaal over een man die een bank wil overvallen om uit de sleur te geraken. [Mickey Pantelous: tambourine]  In “Me And Her Dog” is er enkel de hond en haar leugens die achter blijven. Mickey’s is de hond en de gitarist, die knappe slides doet op zijn gitaar. [Mickey Pantelous: guitar, vocal – Boogieman: bass – Little Tonnie: drums]  “Hangover” is het slotnummer en de misselijkheid na een avond zonder maten. Mickey eindigt hier zijn trip solo met een bonzend hoofd.  

Het tweede album “(I Come From A Land) North Of Afrika” van Mickey Pantelous & Friends is een lange sociale aanklacht en niet altijd een echt optimistisch, maar realistisch verhaal. Mickey geeft herhaaldelijk de hopeloosheid weer die hij rond zich ervaart. Hij doet dit hier meestal als de busker die op straat de luisteraar aanspreekt met de middelen die hij heeft: zijn stem, zijn gitaar en nog wat bespeelbare muzikale attributen. Hij klinkt soms rauw, moedeloos en scherp; maar altijd echt. Het zijn de klokkenluiders  en roepers in onze soms zwalpende maatschappij. Om het met een nog niet zo oud Amerikaans gezegde samen te vatten: “Mickey, YES HE CAN!”

Eric Schuurmans

 

Line up:
Mickey Pantelous: vocals, instruments (slide guitar, bass drum, hi-hat cymbals, harp, kazoo, tambourine, washboard, can…)
Guests / Friends:
Dionisis Tsousis, alias “DJ Mr. Tsoo” (turntable)
Orestis “Ottis” Vavitsas: piano
Jim Staridas: trombone
Mike Tsobanoglou: guitar, vocal
Boogieman: guitar, vocal
Little Tonnie: drums

Discography:
2010: “Can’t Find My Pills” - Spinalonga
2013: “(I Come From A Land) North Of Africa” - ncb

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: ncb

video - “Me And Her Dog”: