MARIECKE BORGER – THROUGH MY EYES

De muzikale familie ‘Borger’ uit het Nederlandse Ermelo heeft alweer toegeslagen. Nadat we in 2009 kennismaakten met het debuutalbum “Sometimes” van singer-songwriter Johan Borger en in december vorig jaar de opvolger “Wild Geese Calling” warm aanbevelen konden, is het nu de beurt aan het frêle engelenstemmetje van zus Mariecke Borger om naar voren te treden.

Ze had grote broer Johan al wat bijgestaan op zijn twee platen (we genieten hier nog vaak van het duet ‘For Love’ dat ze samen met haar broer zingt op diens laatste cd), maar ze componeerde ondertussen in alle rust ook haar eigen folksongs die ze nu met gepaste trots voorstelt op haar debuutplaat “Through My Eyes”.

Haar fluisterende stem doet ons meteen denken aan zangeressen als Hope Sandoval (van ‘Mazzy Star’) en de Zweedse singer-songwriter Sophie Zelmani, hoewel collega-recensenten haar eerder plegen te vergelijken met Joni Mitchell. Op zich is dat niet zo belangrijk, toch niet als we bij de beluistering van de cd mogen vaststellen dat Mariecke Borger vooral haar eigen verhalen wil vertellen en met de elf liedjes op “Through My Eyes” een dijk van een debuutplaat heeft gelanceerd.

Broer Johan bewijst een gesmaakte wederdienst door akoestische gitaar te spelen op het nummer “Rose” en op de snaren van de banjo te tokkelen bij het liedje “Real Love”. Een andere broer Jesse Borger zorgt voor de basgitaar en vader Jan Borger Sr. nam plaats achter het ‘Hammond’-orgel. Een belangrijke instrumentale rol is ook weggelegd voor het ‘Red Limo String Quartet’, een strijkensemble met 3 violen en een cello, naast de lap steel- en pedal steelklanken die hier op enkele nummers geproduceerd worden door Bertolf Lentink.

Vriendschapsbanden, positieve en minder leuke liefdeservaringen en haar dromen over een betere wereld vormen de belangrijkste thema’s voor de liedjes die Mariecke Borger heeft gecomponeerd voor deze plaat. Eerste single “All That I Need” (zie video) is zo’n heerlijke song die ze met haar fragiele en warme stemgeluid boeiend en op emotionele wijze weet te brengen.

De (f)luisterliedjes volgen elkaar geruisloos op en wijzen telkens weer op de pracht van de soberheid en de eenvoud waarmee ze tot stand zijn gekomen. Albumtitelnummer “Through My Eyes” beklijft en countryballads “Losing You” en “Don’t Be Afraid” worden aangrijpend mooi gezongen door ons engeltje. Het intimistische en hartverscheurende “Hope You Understand” analyseert een pijnlijk afgelopen liefdesrelatie vanuit het realistische en nuchtere perspectief van deze zangeres.

“Small is beautiful” lijkt wel het ‘leitmotiv’ van Mariecke Borger geweest te zijn bij het realiseren van dit album dat zeer sober gehouden werd in de instrumentatie rond de soms zeer persoonlijke songteksten. De onder de ‘B’ geklasseerde cd’s in mijn verzameling zullen weer uitgebreid worden in de regio ‘Borger’ waar Mariecke’s plaat “Through My Eyes” een plaatsje toegewezen krijgt naast de twee hierboven vermelde, al even mooie albums van broer Johan. De kwaliteit van het muzikale werk van deze Nederlandse talentenfamilie is voor lange tijd gewaar’borger’d.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Volkoren
Info: [PIAS]

video