PAPER AEROPLANES – LITTLE LETTERS

Sarah Howells en Richard Llewelynn vormen sinds 2009 samen het alternatieve folkpopduo ‘Paper Aeroplanes’ uit Wales, een muzikaal project dat in de pers nogal eens vergeleken wordt met groepen als ‘The Cranberries’ of ‘Fleedwood Mac’. De invloeden uit de folkmuziek zijn onmiskenbaar aanwezig in de sfeervolle nummers die beiden samen componeren.

Met de cd “Little Letters” lanceren ‘Paper Aeroplanes’ al hun derde studioplaat sinds de oprichting drie jaar geleden. Het album volgt op hun in 2011 uitgebrachte cd “We Are Ghosts” en het debuutalbum “The Day We Ran Into The Sea” uit 2010.

“Little Letters” begint met het uptempo gebrachte nummer “When The Windows Shook” waarin Sarah Howells meteen haar uitstekende vocale capaciteiten demonstreert in een song die gaat over een explosie die in 1994 in een olieraffinaderij in haar geboortestreek plaatsvond. Daarna laat ze haar beste stemgeluid opnieuw horen in de melancholische folkballads “Red Rover” en “Singing To Elvis”.

Er zit iets uiterst breekbaars in de frêle stem van deze zangeres waardoor je telkens opnieuw de indruk krijgt dat de liedjes een persoonlijke, emotionele toets meekrijgen. “Fable” en “Circus” zijn zulke subtiel gezongen nummers, net als “Sleeper Train” en de titeltrack “Little Letters” waarin Sarah Howells’ van emoties overslaande stem heel hard lijkt op die van ‘Cranberries’-zangeres Dolores O’Riordan.

De akoestische pianoballad “Multiple Love” (zie video) over het wachten op een gepaste, maar nooit opduikende liefdespartner is ons favoriete nummer uit deze derde plaat van ‘Paper Aeroplanes’. Het is een intimistisch liedje over gebroken harten dat overheerst wordt door emoties van pijn en verdriet. “At The Altar” is dan weer afwisselend sober en uptempo, helemaal in de stijl van ‘Fleedwood Mac’ in de jaren ’80 toen Stevie Nicks de meeste nummers van die groep zong.

Helemaal vrolijk is het zachtjes swingende nummer “Palm Of Your Hand” en ook het sterk gezongen liedje “Silence The Bells” weet ons vanaf de eerste beluistering te bekoren. Het hele album “Little Letters” beklijft en zet de luisteraar aan tot reflectie over de aangekaarte onderwerpen. Dat Sarah Howells daarbij als een engeltje zingt vormt het spreekwoordelijke ‘neusje van de zalm’ en helpt bij het onderstrepen dat de songs eigenlijk ijzersterke composities zijn van beide Welshe muzikanten.

(valsam)

 

RELEASE DATUM: 13 MEI 2013

Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records

video