KEVIN BREIT & THE UPPER YORK MANDOLIN ORCHESTRA – FIELD RECORDING

Al ser al één ding is, dat je Kevin Breit niet kunt aanwrijven, is het wel een gebrek aan werklust en ijver. Voor mensen als hij, werd ooit de term “bezige bij” uitgevonden, al kan ik mij voorstellen dat zijn naam niet bij iedereen lampjes laat aanflikkeren. Even opsommen: Kevin speelde mee op platen van onder andere k.d. lang, Norah Jones, Rosanne Cash, Hugh Laurie, Holly Cole, Amos Lee, Jane Siberry, Molly Johnson en Natalie McMaster. Ik vind dat een redelijk indrukwekkend lijstje…

Kevin zal hier bij een aantal mensen wellicht ook bekend zijn van zijn samenwerkingen met Harry Manx, met wie hij drie platen opnam. Iets minder bekend zijn dan weer Sisters Euclid, een uitsluitend uit mannen bestaand kwartet, waar Breit deel van uitmaakt en waarmee hij al tien platen maakte. Nog een project: Folkalarm, heeft vijf platen op de teller en onder eigen naam heeft Breit drie platen uit?

Nu is er dus weer wat nieuws: een partnership met het Upper York Mandolin Orchestra. Dat orkest bestaat al meer dan honderd jaar en specialiseerde zich voornamelijk in klassiek werd, gaande van Bellini over Donizetti tot Bizet. Kevin Breit was al heel lang fan van het orkest en benaderde de leider, Thomas Dooley III, de kleinzoon van de oprichter. Die was eigenlijk te druk bezig met allerlei praktische zaken, die het orkest leefbaar moeten houden en het was pas toe Dooley’s zoon hem het vijftrack cd’tje liet horen, dat Breit bij hen thuis had achtergelaten, dat hij toehapte. Het resultaat is dus nu te beluisteren op “Field Recording, een verzameling van elf door Breit geschreven songs, begeleid door alleen maar snaren: één staande bas, zes mandolines, vier mandolas en drie mandocellos.

Indrukwekkend is het minste wat je deze setting kunt noemen: je zou denken dat je op zo’n mandoline redelijk beperkt bent, maar da’s een mening die je al snel moet herzien. Dit lijkt namelijk noch min noch meer een heus symfonieorkest, dat de arrangementen van Dooley haarfijn drapeert rond de stem van Breit. Die stem…da’s gewoon het zusje van de stem van Elvis Costello, wat met zich brengt dat je hier een plaat voorgeschoteld krijgt, die erg lekker weg hapt. Alles samen duurt de plaat 54 minuten en die zijn, echt waar, om eer je er erg in hebt. Dat kan alleen het geval zijn als je leuke songs hebt en die zijn er in overvloed.

Kijk, ik zou u aanraden eens te gaan luisteren naar deze heel verrassende plaat. En als u te weinig tijd heeft om de hele zwik te beluisteren, begint u dan bij “Boom Chicka Boom”, “King Kong Strut” en “Big Bill Broonzy”. Da’s een tiercé waar je altijd mee wint!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

video