MOUSSU T E LEI JOVENTS – ARTEMIS

‘Moussu T e lei Jovents’ is een wereldmuziek spelende groep die bestaat uit leden van diverse andere groepen en van uiteenlopende oorsprong. Zo is zanger Tatou de Franse frontman van de reeds in 1984 opgerichte formatie ‘Massilia Sound System’ waarbij Blù de banjo- en gitaristenrol voor zijn rekening neemt. Daarnaast hebben ze een Braziliaanse percussionist met Jamilson da Silva en speelt Denis Lo Bramaire op drums.

Deze formatie opereert vanuit de Franse havenstad Marseille en inspireert zich voor hun werk op de muziek die in de jaren ’20 en ’30 van vorige eeuw in Marseille overheerste. Dat was een hutsepot van klanken en stijlen die later als blues, chanson, operette of wereldmuziek gedefinieerd werden. Het zangwerk gebeurt daarbij niet zelden in het lokale dialect ‘occitan’ of ‘langue d’oc’, een Zuidfranse Romaanse taal die ook in delen van Italië en Spanje gesproken wordt.

‘Moussu T e lei Jovents’ brengen al platen uit sinds 2005 en ze leveren nu met de cd “Artemis” hun vijfde studioplaat af, een album dat volgt op een ‘best of’- cd en op het live-album “Empêche Nous”. Als ambassadeurs van de muziek uit deze regio brengt dit kwartet hun nummers meer en meer op internationale podia. Op deze nieuwe plaat zijn het vooral invloeden uit de bluesmuziek die terug te horen zijn in de dertien nummers.

Liedjes als het ritmische “Embarcatz!”, “Mistral”, “Lei Rainards”, “Occitanie Sur Mer”, “Te’n Vas De Matin” en “Monte Vas Cançoneta?” worden in die typische ‘occitan’-taal gezongen. Andere nummers zoals “Tout Mon Temps”, het grappige riedeltje “Sur Ma Serviette”, “Le Bateau” en “Mon Drapeau Rouge” krijgen we te horen in de voor ons meer verstaanbare Franse taal.

De albumtitel “Artemis” komt van de gelijknamige godin van Phocaea die de beschermengel van de stad Marseille is en het symbool van de strijd tegen uitbuiting. Deze moderne troubadours van traditionele volksliedjes opereren in een zeldzaam gefrequenteerd territorium van de hedendaagse muziek, waardoor ze alvast zullen opvallen tussen de meer dagdagelijkse pop- en rockgroepen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Manivette Records