DANNY KALB AND FRIENDS - MOVING IN BLUE

De Amerikaan Danny Lee Kalb (Mount Vernon, NY 1942-) is een blues zanger / gitarist. Hij treedt regelmatig solo en als sessiemuzikant op met folk zangers als Judy Collins, Pete Seeger en Bob Dylan. Hij was een van de originele leden van de jaren ’60 groep “The Blues Project”, een populaire NY band die aanvankelijk startte als acoustic blues band. In 1965 ruilde Kalb zijn akoestische gitaar voor een elektrische gitaar en richtte hij een psychedelische R&R band op.  De groep bestond uit Steve Katz (gitaar), Andy Kulberg (bas, elektrische fluit), Roy Blumenfield (drums)  en Tommy Flanders (zang). Flanders werd later vervangen door Al Kooper (gitaar, orgel). Ze namen met “The Blues Project” samen drie albums op: “Live At The Cafe Au Go Go”, “Projections” en “Live At Town Hall”. De groep trad op met Muddy waters. In 1967 na het “Monterey International pop festival” in Californië  splitte de groep en Steve Katz en Al Kooper vormden de groep “Blood, Sweat & Tears”. Andy Kulberg (1944-2002) vormde later samen met Roy Blumenfield de groep “Seatrain”. In de beginjaren ’70 werd het blues project met een andere line up, onder dezelfde naam opnieuw opgericht en werden er nieuwe albums gemaakt. Op het album “The Original Blues project Reunion In Central Park” (1973) speelde Al Kooper Mee als enige van de originele groep.  Andere groepen waar Kalb in speelde waren “Gay Notes” (1961), “Ragtime Jug Stompers” (1963) en als “Danny Kalb Trio” (Bob Jones – bass en Mark Ambrosino – drums) (1966). Danny Kalb werkte ook samen met Stefan Grossman. Kalb is gehecht aan zijn gitaren. Hij speelt nog altijd op zijn vintage Gibson J-200 uit de jaren ’60, op een Martin elektrische / akoestische gitaar en op een Greco Les Paul elektrische gitaar. Als producer werkte Steve Katz in 1974 samen met Lou Reed (Rock & Roll Animal”). 

Het nieuwe dubbele album van Danny Kalb (& Friends) “Moving In Blue” bevat vijfentwintig nummers, die een overzicht vormen van zijn muzikale carrière tussen 1963, de ‘Greenwich Village folk scene’ en 2010.  Het is een anthologie geworden waarvan de opnamen begonnen als een soort reünie van “The (1965) Blues Project”. Danny heeft trouwens zijn album gepromoot met enkel van de leden van de originele groep. Na enkele testsessies besliste Mark Ambrosino, de eigenaar van de Madhouse opnamestudio, om zelf te helpen bij het herwerken van de eerste proef tracks, om alzo een basis te voor het album te forceren. De resultaten waren veelbelovend, maar hij vond dat er meer nodig was om een volledig beeld te krijgen van Danny’s muzikale carrière. Ook de andere muzikale kanten van Danny zouden aan bod moeten komen. Gezien Mark Ambrosino al vanaf 2009 als producer met Danny samenwerkte, was dit geen probleem. Het album bevat acht originele opnamen, die gepland waren voor een nieuw album. Daarnaast zijn er zeventien oudere tracks die opgenomen zijn tussen 1995 en 2007. Op deze tracks speelt Danny solo of met ‘vrienden’. Het is een album vol van  virtuositeit, originaliteit en vernieuwingen. Kalb weet de roots muziek te combineren met hedendaagse elementen uit pop en jazz. Dank zij dit album, hebben we als luisteraars een goed en uniek muzikaal overzicht van bijna vijftig jaren van een geweldig artiest, want Danny speelt en zingt niet alleen, hij beleeft ook zijn muziek.

In de uitgebreide anthologie, verspreid in deze dubbele CD vind je een mix van traditionele folk, blues en gospel. Alle nummers van dit vijfde solo album in detail aanhalen en bespreken zou wat te veel van het goede zijn. Laat ons enkele opvallende trends en tracks er uit pikken en wat nader bespreken. De liefhebbers van de roots (klassiekers) vinden hun gading in nummers als “Babe Pls Don’t Go”, “Got My Mojo Working” (met Danny’s extra jazzy toets) en “I’ll Fly Away”. Oudere rock vind je in het nummer “Sally Go ‘Round The Roses” (er zijn ook covers van “The Janetts”, Tim Buckley en “Pentangle”). Onbekende pareltjes zijn “God’s Radar” (ook gebracht door “Dixie Hummingbirds”, een belangrijk Amerikaans gospel kwartet uit Zuid Carolina), “Black Coffee” van componist Sonny Burke (ook gecoverd door Peggy Lee, Ella Fritzgerald en Sarah Vaughn) en de door Johnny Cash gecoverde “So Doggone Lonesome”. Deze nummers krijgen van Danny een extra persoonlijke inkleuring. Danny Kalb brengt ook twee Dylan nummers uit twee verschillende periodes: “It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry” (uit “Highway 61 Revisited” - 1965) en “(To) Make You Feel My Love” (uit “Time Out Of Mind” - 1997). Klassiekere thema’s als ‘liefde en verlangen’ vind je in de nummers “Can’t Be Satisfied” en “Waitress At The Troubadour”, ‘religie en moraal’ vind je in “Death Comes Creeping” en in “Goin’ Down Slow” en ‘verbanning’ in “(I Heard That) Lonesome Wistle Blow” en in “Yellow Cab”. In de traditional “Death Comes Creeping”, dat door meerdere groten als de Texaanse blues zanger Beau De Glenn “Mance” Lipscomb (1895-1976)  en Bob Dylan gespeeld is, speelt Danny zijn geminimaliseerde versie puur en solo op akoestische gitaar. In zijn subliem gitaarspel hoor je de kerkklokken. Met het folky melancholische “Waitress At The Troubadour” neemt Danny ons in zijn verhaal mee terug naar vroeger. CD1 Opent met een kort vief eigen rock nummer van Danny Kalb “Feels Like Goin’ Home”. Het nummer “Mournin’ At Midday” is voor mij ook een uitschieter. De update van het (live) nummer “Death Letter Blues” is dan weer rijker en sluit het meest aan bij de muziek van “The Blues Project”. CD2 sluit het album af met “Yellow Sky” een solo ballade van Danny, die in het repertorium van Johnny Cash zeker een plaats zou verdiend hebben.

Het nieuwe album van Danny Kalb is een sublieme samenvatting van decennia ’s muziek, ervaring en meesterschap. Danny Kalb hoeft niemand meer te overtuigen van zijn kennis en kunnen, hij geeft je hier de sleutels in handen. Dit album mag in jouw collectie niet ontbreken! Een dubbele aanrader.

Eric Schuurmans

 

Line up:
Danny Kalb: guitar, vocals
Friends / Sidekicks:
Mark Ambrosino** (drums, percussion, keyboards, add. Guitar, add. slide, banjo, background vocals), Roy Blumenfeld* (drums), Bob Jones (bass), brother Jonathan Kalb (bass, harmonica, slide guitar, background vocals), Lenny Nelson (bass), Jesse Williams (bass)
*Founding drummer 1965 ”The Blues Project”
**Friend & Producer of the album

Discography:
1963: “True Endeavor Jug Band” The Art Of The Jug Band with Sam Charters - Danny Kalb - Artie Traum
1964: “The New Strangers” Meet The New Strangers with Sam Charters - Danny Kalb
1964: “The Folk Stringers” with Barry Kornfeld, Danny Kalb, Artie Rose
1964: “Dave Van Ronk and the Rag Time Jug Stompers” with Dave Van Ronk, Danny Kalb, Sam Charters and Artie Rose
1964: “The Blues Project” (Electra) Various artists
1968: “Crosscurrents” with Danny Kalb and Stefan Grossman
1995: “Livin' With The Blues”
2003: “All Together, Now”
2007: “Played a Little Fiddle” Stefan Grossman, Danny Kalb and Steve Katz
2008: “I'm Gonna Live The Life I Sing About with Bob Jones and Mark Ambrosino

Artiest info
Website  
 

Label: Sojourn Records

video - “Can’t Be Satisfied”: