JONAS WINTERLAND - MENSEN ZIJN GEMAAKT VAN DUN PAPIER

Zo’n dik jaar geleden was er De Held, AKA Jo Jacobs die sinds 1998 sleutelde aan zijn cd en op de proppen kwam met ‘De Held’ dertien liedjes die wonder boven wonder uitermate sober waren ingeblikt en precies daardoor hun naakte schoonheid etaleerden, liedjes als ‘Hebbewil’ en ‘Mensen vallen altijd tegen’. Nu is er Jonas Winterland en ‘l’histoire se répète’, gelukkig met de broodnodige variatie. Want ook Jonas komt met broze liedjes tevoorschijn na een lange incubatietijd. De germanist is er ‘al’ dertig, want hij ging na zijn studie het onderwijs in… Hij bleef echter sleutelen aan zijn droom en leefde sober en spaarzaam om die waar te maken.

Hier is dan ‘Mensen zijn gemaakt van dun Papier’, een debuut dat klinkt als een magnum opus. Jo Francken deed de productie en dat was een goeie keus: hij stond in voor platen van Triggerfinger, Dez Mona, Monza, Milow, Admiral Freebee, DAAU en Buurman, om maar die te noemen. Zo iemand begrijpt dat wat Jonas maakt geen kleinkunst is, ondanks de breekbare bijna fluistertoon, de elegante melodieën en de Nederlandstalige teksten. Daarom dat aan de invulling en de arrangementen veel aandacht is besteed, zoals dat ook bij die fantastische Jonathan Jeremiah het geval is. We vinden uitstekende muzikanten als Tom Vanstiphout, Raymond Van het Groenewoud, Kobe Proesmans, Gertjan Van Hellemont(die ‘Niemand vraagt zich af’ briljant arrangeerde en ook door het leven gaat als Douglas Firs, nog een opkomende singer-songwriter!) en een uitgebreid strijkorkest. Er zijn ook blazers, zoals in het naar een grootse climax werkende ‘Onder vreemde Wolken’. Toch tast de opsmuk het intieme, zoemende karakter van de liedjes niet aan.

Het zorgzame pamperen zet integendeel de teksten in reliëf. Die verdienen dat volkomen: Jonas vermeed rijmelarij en goedkope effecten, zorgt voor een vlekkeloos Nederlands dat goed bekt. Bovenal, hij vertelt dingen die u en ik ter harte gaan. Vertrokken vanuit eigen ervaringen, weet hij zijn thema zo te formuleren dat we allen betrokken partij zin, want we zijn allemààl, ondanks de schone schijn en de camouflage, mensen met een bast van dun papier: onze ballonnen zijn zo doorprikt, onze kleren draagt ook de keizer, we staan zo in ons blootje. Daar is eigenlijk niks mis mee, al denken we net van wel. Het zijn de manoeuvres om dat te verdringen, die verkeerd zijn. Jonas’ bonsai liedjes trekken zich van de façade niks van aan en gelijk hebben ze.

Zoals elke hedendaagse muzikant ondergaat Winterland invloeden van overal. Jonas noemt o.a. Eels en dEUS als rolmodellen uit zijn jeugd en dat is goed te horen. Hij klinkt inderdaad niet zelden als Marc Oliver Everett (ofte E) ‘Naar het Licht’ is uitermate ‘Eels’ (die onmiskenbare drum breaks; de hoge belklanken), een hommage die E beslist zou plezieren! ‘Maak me wakker voor ik slaap’ is een vertaling van ‘Wake Me Up Before I Sleep’ van dEUS. Maar dat zijn ten langen leste fait divers, zoals Brusselse burgemeesters al eens plegen te zeggen. Het belangrijke zijn die liedjes en daar gaan we hier dan ook niks over zeggen omdat die voor zichzelf zullen spreken in de komende maanden, als we ten minste op onze nationale zenders mogen rekenen. Op zijn Facebook pagina geeft Jonas een streepje uitleg bij elke song.

Over één song toch iets meer, omdat het model kan staan voor de rijkdom van Jonas’ geesteskinderen, alle tien wat ons betreft: ‘Niemand vraagt zich af’ is een fijn eerbetoon aan een gestorven kennis of vriend, maar zelfs het verdriet, het respect en tegelijk ook de pijn en de woede kunnen niet verijdelen dat men zich, al is het maar in een flits, schaamt voor zijn eigen al dan niet vermeende onvolkomenheid: ‘Was ik maar dit schuiven in mijn veel te zwarte pak gewoon, en had ik maar wat tranen, dan viel ik minder uit de toon.’ Touché. Achter de eenvoudige formulering van deze song kolkt een woeste zee van emoties. Jonas Winterland, geachte dames en heren, is een Aanwinst voor het Nederlandstalige lied.

Antoine Légat 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Evil Penguin Records
Distr.: Universal

video - Naar het Licht