THE NADAS – LOVEJOY REVIVAL

Al twintig jaar en elf albums lang maken de alt-country rockers van The Nadas platen recht uit het hart die nauw verbonden zijn met hun geboortestreek Des Moines, in Iowa. Ook de titel van hun nieuwe album “Lovejoy Revival” linkt naar de honderd jaar oude gebouwen van de Lovejoy Building, waar ooit een Mack truck fabriek huisde en dat later de drukkerij herbergde van de ouders van zanger-gitarist Jason Walsmith van The Nadas. Vandaag staat het gebouw bijna helemaal leeg, op de burelen van het eigen label van de band, Authentic Records, na. Thematisch werden de elf songs van dit album nochtans niet rond dit historisch bouwwerk geschreven, maar ze werden er wel opgenomen met warm klinkende vintage apparatuur en de natuurlijke echo en klank van deze ruimtes, trouw blijvend aan de aanstekelijke en alternatieve mix van rock en country waarvoor The Nadas als sinds 1993 garant staan.

Mensen die samen al zolang het podium en de studio delen hebben wellicht al alles meegemaakt, maar vooral ook veel zien veranderen in de muziekindustrie. Vandaag kan iedereen als het ware muziek opnemen met een technologie die veel toegankelijker is en heb je geen platenlabels meer nodig om door te breken. Het internet en de digitalisering veranderde alles en zorgt ervoor dat er een rechtstreekse band bestaat tussen een artiest en zijn fans. De betere dingen doen zo automatisch de ronde en zijn ook heel toegankelijk en daar kunnen zowel de bands als de fans hun voordeel uithalen. Ook The Nadas hebben hun laagtes en hoogtes gekend, met adelbrieven waar Playboy Magazine hun in een artikel uit 2001 “The Best College Band You’ve Never Heard Of” noemde of de motorsportzender Speed Channel als themasong hun nummer “Walk Away” uitkoos voor hun straatrace georiënteerde programma “Pinks”. Vandaag kunnen The Nadas zelfs met een verkoop van 200.000 albums uitpakken, maar deze jongens steeds zichzelf gebleven.

Het elf nummers tellende album trapt af met de melodische en zomers aanvoelende country-rocker en meezinger “Star Crossed”, die zo uit het repertoire van The Counting Crowes geplukt kon zijn. Radiovriendelijke en aanstekelijke tunes schrijven lijkt wel een specialiteit van The Nadas, want op “Lovejoy Revival” prijkt meer dan één hitgevoelige parel. Ook de opvolger “Meant to Be” werpt zich op als de gedroomde romantische één tegel plaat, waarmee je elk meisje mee naar de dansvloer lokt, terwijl de opgewekte countryfolk-rocker “Someone You’ve Never Know”, gedreven door klaterende banjo, fors gestrumde akoestische gitaar en knappe koorzang, eveneens een tune is die lang in je oren blijft hangen. De knappe nummers stapelen zich op, met de op twinkelende Rhodes tonen drijvende country-soul ballade “New Place To Hide” en als frisse afwisseling de beklijvende akoestisch hartenbreker “Visitor”, met weids dwalende pedal steel effecten in de achtergrond. Voor zij die graag op het gaspedaal gaan staan is het stevig op elektrische gitaren, pompende bassen en zwierige Hammond rockende “Honor” het geknipte nummer en de cover van “Beast Of Burden” van The Rolling Stones lijkt The Nadas wel op het lijf geschreven.

Voor de liefhebbers van een gedegen mix van alt-country en rock, opgedirkt met af en toe een injectie van folk of soul op de juiste plaats is deze “Lovejoy Revival” van The Nadas de gedroomde plaat om de lang verwachte zomer goed in te zetten, die, bovenop de vernoemde nummers, zeker nog meer pareltjes van songs herbergt. De naam van The Nadas is dan ook wel heel bescheiden gekozen, want deze jongens zijn echt top in hun genre, zo bewijst dit knappe album nog maar eens.

Yvo Zels

 

Artiest info
Website  
 

Label: Authentic Records

video