VALERIE JUNE – PUSHIN’ AGAINST A STONE

Valerie June had amper 60 dagen nodig om 15.000 dollar in te zamelen via ‘Kickstarter’, waardoor ze de opnamestudio kon intrekken voor de opname van elf nummers voor haar soloplaat “Pushin’ Against A Stone”. De nu 30-jarige Amerikaanse zangeres, songschrijfster en multi-instrumentaliste uit Memphis, Tennessee brengt in haar liedjes een mix van soul, folk, gospel, R&B, blues en bluegrassmuziek, iets wat haar uiteindelijk tot een redelijk unieke artieste maakt.

Ze was nauwelijks 19 jaar oud toen ze al getrouwd was en met haar (toenmalige) echtgenoot deel uitmaakte van het duo “Bella Sun’. Maar toen dat huwelijk een kort bestaan beschoren leek, sloot ze zich aan bij het ‘Broken String Collective’, waar ze ook eigen composities toe bijdroeg. Uiteindelijk koos Valerie June dan toch maar voor een solocarrière om haar eigen nummers op plaat te zetten.

In 2006 verscheen haar debuutplaat “The Way Of The Weeping Willow”, gevolgd door “Mountain Of Rose Quartz” in 2008 en “Valerie June And The Tennessee Express” in 2011. Haar zeer herkenbare stemgeluid domineert nu in de elf tracks op het nieuwe album “Pushin’ Against A Stone”.

Het begint al met het soulvolle trompetgeschal in openingstrack en eerste single “Workin’ Woman blues” (zie video). Daarna zingt ze met een fragiel klinkende stem de prachtige, door gospelmuziek beïnvloede emoballad “Somebody To Love”, met enkel een banjo ter begeleiding en met Booker T. Jones subtiel op Hammondorgel meespelend bij dit nummer.

Deze muzieklegende schreef samen met Valerie June het nummer “On My Way” waarmee deze knappe plaat op grootse wijze wordt afgesloten, echter niet zonder het liedje “Somebody To Love” nog eens in een geheel akoestisch gezongen versie met enkel banjo als ‘hidden track’ te herhalen.

Vijf tracks op deze plaat schreef Valerie June samen met albumproducer Dan Auerbach van ‘The Black Keys’ in wiens studio in Nashville deze cd werd opgenomen. Daar zitten enkele kwalitatief hoogstaande nummers tussen zoals het fantastische “The Hour”, het ‘Motown Soul’-nummer “Wanna Be On Your Mind” en de titeltrack “Pushin’ Against A Stone” waaraan ook co-producer Kevin Augunas en singer-songwriter Richard Swift mee componeerden.

Het grote respect van Valerie June voor de muziek uit de jaren ‘50 en ‘60 blijkt uit meerdere songs op deze plaat, maar misschien nog het meest in het op folk en gospel geïnspireerde liedje “Trials, Troubles, Tribulations” en in de minimalistische ‘front porch’-bluesmuziek bij het nummer “Shotgun”.

U kunt deze dynamische en getalenteerde dame in de maand april live gaan bekijken en beluisteren tijdens twee optredens in de Benelux, iets wat wij u warm kunnen aanbevelen, net als de aanschaf van haar uitstekende plaat “Pushin’ Against A Stone”. Enjoy!

(valsam)

 

25 april 2013: Paradiso, Amsterdam, NL
30 april 2013: Botanique, Brussel, BE

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sunday Best Recordings
Info: [PIAS]

video