MUD MORGANFIELD - BLUES IS IN MY BLOOD

Mud Morganfield, oudste zoon van Muddy Waters, speelt rauwe Chicago Blues. Het publiek werd tijdens een tribute concert voor zijn vader in 2007 aan hem geïntroduceerd, en sindsdien tourt hij de wereld rond, waarbij zelfgeschreven nummers met de evergreens van vaderlief worden gecombineerd. Zo was hij reeds in 2011 te zien tijdens het Gevarenwinkel festival in Herselt, maar ook dit jaar tijdens het drukbezochte indoorbluesfestival Southern Bluesnight in Heerlen en een dagje later in Zingem, waarbij de organisatie Bluesnight bijzonder gelukkig was hem te kunnen presenteren. Het gezaghebbende blad Living Blues publiceerde in juni 2012 een uitgebreid coverartikel over Mud Morganfield, maar ook onze collega's van Back To The Roots pakten in hun laatste nummer zeer uitgebreid uit met een interview met deze in de traditie gegronde artiest.

McKinley Morganfield, wereldwijd beter bekend als Muddy Waters wordt ook 'King of the Blues' genoemd. En zoals het een goede koning betaamd onderhield hij, ondanks het feit dat hij getrouwd was, nog eens diverse relaties. Eén van die relaties was de destijds 19- jarige Mildred McGhee. Uit die relatie werd op 27 september 1954 een jongetje met de naam Larry Williams, de latere Mud Morganfield, geboren. Volgens overlevering was Muddy Waters een goed man en nam hij zijn verantwoordelijkheid door ook voor zijn liefjes een familiale situatie te creëren en te zorgen voor een dak boven hun hoofd. Het heeft vervolgens toch nog lang geduurd vooraleer Mud Morganfield zich volledig op de muziek gaat toeleggen en met een album voor de dag komt. Wat dat betreft heeft zijn halfbroer Big Bill Morganfield al een voorsprong op hem genomen, maar goed, Mud Morganfield debuteerde in 2008, toen hij al 54 was. Op dit album "Fall Waters Fall" werd hij begeleid door mensen als Tom Holland (gitaar), Harmonica Hinds (harmonica) en Rick Kreher (gitaar), waarop pure Chicago Blues te horen was en een beetje in het kielzog van zijn ongeëvenaarde vader. Alhoewel, hij  hard op hem lijkt, ook qua stem, heeft hij er nooit aan gedacht in de voetsporen van zijn vader te treden.

Vorig jaar verscheen "Son of the Seventh Son". Een cd geproduceerd door Bob Corritore en in slechts 2 dagen opgenomen, maar wel  is dit de perfecte plaat in de traditionele West Side stijl, puur, energiek en met respect voor de roemruchte Chess periode. En nu is er de "nieuwste", "Blues Is In My Blood". Nieuwste, inderdaad tussen aanhalingstekens, want het gaat over 7 nummers opgenomen tijdens een concert in 2007 op het kanaaleiland Jersey, 3 semi-akoestische bonustracks, waaronder de klassieker "Good Morning Little Schoolgirl" en afsluitend met een zes minuten durend interview waarbij zijn legendarische pa natuurlijk ter sprake komt.  "Blues Is In My Blood" verscheen dus dan ook eerder bij het Blue Filth Records label in december 2008 onder de naam "Live With The Dirty Aces". En zoals deze titel laat vermoeden is het dan ook een live-cd opgenomen met deze Dirty Aces, bestaande uit: Giles Robson (harp, vocals), Filip Kozlowski (gitaar), Paul Brisson (bas), Tim Bryon (drums), en natuurlijk de ster van de avond Mud Morganfield (vocals).

Het album is ook pure Chicago Blues maar wel een met een beetje rauw randje, en een Mud die ook ietsje minder donker en diep klinkt, en een band die driftig en zeer bewogen hun soli neer zet. De stijl is een beetje funky, shuffling en natuurlijk slow-blues te noemen, waarbij er veel ruimte wordt ingelast voor de diverse solisten, zoals de mondharmonica speler Giles Robson, die ook verdienstelijk kan zingen. We vinden op dit album 2 tracks van de meester van weleer, te weten het onvolprezen "Mannish Boy" en de opener van deze plaat "Walking Through The Park" die vooral bij vlagen heftige uitvoering krijgen, maar ook vinden we absoluut een van de hoogtepunten het daarop volgende "Forty Day’s And Forty Nights" en "I'M Ready", een nummer dat door Muddy Waters reeds was opgenomen in 1954, maar oorspronkelijk geschreven was door Willie Dixon. We hebben hier te maken met the legacy van Muddy Waters die vooral eer wordt aangedaan, en derhalve zeer geprezen mag worden als iniatief, maar het zal vooral weer uitkijken zijn naar Mud’s volgende schijf met nieuw materiaal. Niettemin is "Blues Is In My Blood" een uitstekend live-document voor de ware liefhebber van Chicago Blues en daarom warm aanbevolen.

 

Tracklist:
1. Walkin' Through the Park
2. Forty Days and Forty Nights
3. What is That That You Got?
4. Hoochie Coochie Man
5. You Gonna Miss Me
6. I'M Ready
7. Mannish Boy
8. D.A. Strut (Instrumental)
9. Been Mistreated
10. Good Morning Little School Girl
11. Mud Morganfield Interview

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard
Distr.: Music Avenue

video