THE DAVID MAYFIELD PARADE – GOOD MAN DOWN

Twee jaar geleden stonden we al paf van het knappe debuutalbum waarop The David Mayfield Parade een frisse en vernieuwende wind door de Americana scene liet waaien en vandaag doen zij, na twee jaar intensieve toerervaring hier nog een schepje bovenop met hun tweede release “Good Man Down”. In twaalf knap samenhangende nummers weet The David Mayfield Parade met een mix van country, rock, folk en Bluegrass de wereld te verbazen met een zeer eigen muzikale benadering van deze genres, die nogmaals het veelzijdige talent van deze band benadrukt en dit zowel in de inventieve, experimentele zin als in een vlot klinkende, meer commerciële benadering van deze genres. Kortom, “Good Man Down” belicht alle facetten waar een Americana liefhebber kan van dromen.

David Mayfield mag dan minder naambekendheid hebben als zijn country noir zusje Jessica Lea Mayfield, het bloed kruipt waar het niet gaan kan als je in een muzikaal nest geboren bent en al op twaalfjarige leeftijd met een basgitaar het podium onveilig maakte met zijn jongere zus in de Bluegrass familieband. De beste leerschool ligt nog steeds in de praktijkervaring en tegen de tijd dat David Mayfield een teenager was, blonk hij al uit in mandoline en gitaarspel en werd hij aanzien als een grote belofte in Bluegrass kringen. Zijn roots zijn vandaag nog duidelijk hoorbaar in zijn songs en zijn uitzonderlijke techniek komt zeker zijn gitaarspel ten goede.

David Mayfield is een zwaargewicht en dit niet enkel door zijn imposant figuur, maar ook als producer, songwriter, componist en zanger maakt hij grote indruk. Vraag het maar aan zijn vrienden en Ohio streekgenoten van The Avett Brothers, die ook present tekenen op dit album met Seth Avett, of Dan Auerbach van The Black Keys, waarmee hij vroeger al samenwerkte in zijn periode bij Cadillac Sky. Als topartiest moet je de lat hoog leggen en ook de opnames die David deed in de legendarische RCA Studio B en The Quonset Hut in Nashville klinken buitengewoon dynamisch. David Mayfield is iemand die veel belang hecht aan de verbondenheid met zijn fans en die participeren zelfs financieel in “Good Man Down” door de Kickstarter campagne, waarbij iedereen die investeert in dit project beloond wordt met exclusieve goodies.

Voor ons volstaan al de twaalf schitterende nummers waarmee The David Mayfield Parade deze plaat vulde, startend op David’s geliefde Bluegrass noten in “Love Will Only Break Your Heart”, die al snel richting roots-rock uitdrijven in een nummer waar de geest van The Band nooit ver weg is, maar ook letterlijk die van The Avett Brothers met de tweede stem van Seth Avett. Heerlijk is het extreem knappe vioolspel van Kristin Weber, een instrument dat trouwens als een leidraad door veel van de songs op “Good Man Down” loopt. Zo wordt het plechtige en soulvolle liefdesverhaal “From A Dream” niet enkel knap ingeleid door een broeierige, mysterieuze instrumental met een ware dessert feel, maar doet het je pas echt de vlinders in de buik krijgen door de zowel druppelende als snijdend hartbrekende vioolnoten die Weber uit haar instrument tovert. Ook in het krachtig walsende “Human Cannonball”, dat als eerste single werd uitgekozen, vormt de viool, ditmaal in handen van Jim Vancleve, een perfect trio met de hoge kopstem van David, het twinkelend heldere gitaarspel en de knappe backing vocals van Steve Gulley en Rebekah Jean, terwijl in “Another Year” resoluut voor een dampende, roots- old time interpretatie wordt gekozen in ware gospel stijl, met aangrijpende gezangen, diep snijdende fiddle, kletterende akoestische gitaren, kralenpercussie en een mysterieus op de achtergrond zwervend orgel. Maar er prijken nog meer geniale en verrassende composities op “Good Man Down”, met op kop de schrijnend droeve country ballade “Was It Only Me”, die letterlijk een liefdesdroom uit elkaar doet spatten en naar een instrumentale explosie werkt onder een emotioneel bombardement van elektrische gitaren en een repetitief gescandeerd refrein, na een donkere aanloop waar akoestische gitaar, viool en cello, maar ook trompet de juiste donkere sfeer scheppen. Wanneer het album in alle subtiliteit , met trillende stem, verstillend afsluit in James Taylor stijl op akoestische gitaar, met de tedere hartenbreker “Goodbeye Farwell So Long”, weet je dat hier zo niet een grootmeester, maar dan toch zeker eentje in wording aan het werk is. Van The David Mayfield Parade hebben we zeker het laatste nog niet gezien en gehoord en in afwachting dat hij de Europese podia komt veroveren zal “Good Man Down” iedere Americana liefhebber moeiteloos bekoren.

Yvo Zels

 

Artiest info
Website  
 

video