ROBERT RANDOLPH presents – THE SLIDE BROTHERS

“Robert Randolph (And The Family Band)” is een Amerikaanse funk en soul band, geleid door de frontman, pedal steel gitarist Robert Randolph. De andere leden zijn Marcus Randolph (drummer), Danyel Morgan (bas), Lenesha Randolph (zang), Brett Andrew Haas (gitaar, keyboards) en een van de roterende muzikanten Joey Williams (van de “Blind Boys of Alabama”) - Adam "Shmeeans" Smirnoff - Cousin Ray-Ray (rhythm gitaar). Jason Crosby (keyboards en viool) en John Ginty (orgel) zijn vroegere (overleden) leden van de groep. Robert Randolph is opgeleid als pedal slide steel gitarist in “The House of God, Church of the Living God” van Keith Dominion, een ‘bijbelkerk’ in Nashville. De lap steel gitaar wordt in deze kerk al meer dan tachtig jaren, het ’Sacred Steel’ genoemd. De pedal steel gitaar is in deze kerk geïntroduceerd door Willie Eason (neef van Aubrey Ghent) in de jaren ’30. De slide gitaar imiteert de stemmen en zang en deze hoog energetische muziek moet tijdens het zingen van de hymnes de kerkgemeenschap dichter bij de Heilige Geest brengen. Door artiesten als Elmore James en Duane Allman is de interesse voor de slide gitaar ook buiten de kerken en in de blues muziek toegenomen.

Robert Randolph (alias ‘The BB King of gospel steel guitar’) maakte naam als steel gitarist naam en is de mentor van “The Slide Brothers”. Hij wil met dit project de muziekstijl die eigen is aan “The House of God, Church of the Living God”, wereldwijd helpen promoten. Samen met co-producer John McDermott heeft Randolph dit album geproduced. “The Slide Brothers” zijn Calvin Cooke, Aubrey Ghent, Chuck & Darick Campbell. Zij zijn ook muzikanten binnen “The Church Of The Living God” en leerden van andere volgelingen in Nashville, Chicago en Newark.
Calvin Cooke (1944-) is geboren in Cleveland in een muzikale familie met een lange traditie in steel gitaar. In 1955 probeerde Calvin voor het eerst gitaar te spelen, maar door zijn korte vingers mislukte zijn eerste pogingen. Om te kunnen spelen gebruikte hij op zijn gitaarsnaren een mes als slide. Later kocht zijn moeder hem een echte slide gitaar, die hij nog steeds op podium bespeelt, samen met een andere tiensnarige pedal steel gitaar. Deze pedal steel gitaar is speciaal gestemd, zoals hem ingegeven is in een visioen. Rond 1958 introduceerde Calvin een andere slide stijl die gekenmerkt was door een trager tempo en door boogie ritmes. Binnen “The Church Of The Living God”  was bisschop Henry Harrison zo onder de indruk, dat hij de jonge speler mee nam tijdens zijn missies. Harrison was ook timmerman en samen hielpen ze overdag nieuwe kerken bouwen. Onder de lezingen ’s avonds, speelde Calvin op zijn pedal steel gitaar.
Aubrey Ghent is ook een getalenteerd steel gitarist. Hij is een neef van Willie Eason. De gebroeders Troman en Willie Eason introduceerden met heel veel bijval een nieuw instrument, de lap steel gitaar, in de kerk als vervanger van het orgel. Aubrey toerde met beiden. Aubrey’s vader Henry Nelson, was ook opgeleid door de Easons en speelde al meer dan vijftig jaren de ‘Sacred Steel’. Hij stond op het podium met “Sister” Rosetta Tharpe (1915-1973) en Mahalia Jackson (1911-1972). Rosetta Tharpe was een zangeres uit Arkansas, die furore maakte als gospelzangeres tussen de jaren ’30 en ’40. Mahalia Jackson werd de “Queen of Gospel” genoemd. Ze streed samen met Martin Luther King in de jaren ‘60 tegen de rassendiscriminatie. Aubrey is jong befaamd geworden door zijn lap steel techniek, die hij in andere kerken mocht demonstreren. Toen hij twintig was volgde hij de stem van God en werd hij de ‘Prekende Diaken’, die zijn boodschap bracht met woord en muziek. Binnen de groep is Aubrey het dichtst blijven aanleunen aan de gospel traditie. Aubrey Ghent werkte onlangs nog samen met Susan Tedeschi, de Amerikaanse soul en blues zangeres en gitarist / songwriter en met Derek Trucks (van “The Derek Trucks Band”, “The Allman Brothers Band” en van “The Tedeschi Trucks Band”).
Chuck Campbell speelde voor het eerst lap steel gitaar toen hij elf jaar was. Hij was een van de éérste pedal steel gitaristen in “The House Of God Church” van Keith Dominion in Nashville. Chuck is vermaard voor zijn innovatieve technische en muzikale aanpak. Hij gebruikt special effecten als vervormingen, tooncontrole pedalen (Wah-Wah) en piktechnieken om de menselijke stem te benaderen. Zijn gitaarstijl benadert deze van Calvin Cooke, Ted Beard en Henry Nelson. Calvin Cooke was een van de weinige gitaristen die in de kerken van Keith en Jewell Dominion mocht spelen. Chuck kan hun stijlen combineren en toevoegen aan zijn eigen complexe techniek. Darick Campbell was als muzikant eerst drummer in de “General Assembly” van de “National Convocation” van “The House Of God Church” in Nashville. Hij is lap steel gitaar gaan spelen door de emoties die hij in zijn gitaarspel kan ventileren.
“The Slide Brothers” zijn recent opgetreden in de “Experience Hendrix Tour”. Deze tour is een carrière overzicht van Jimmy Hendrix, met een compilatie van zijn grote hits tussen 1966 en 1970. In deze tour imponeerden de “The Slide Brothers” met hun versies van “Purple Haze” en “Foxey Lady”.

Met het album “Robert Randolph presents The Slide Brothers” beaamt Randolph de traditie en filosofie dat gospel- en wereldmuziek niet moet verdeeld maar gevierd moet worden. Het is een heel gevarieerd album met links naar een rits van uiteenlopende artiesten als “The Allman Brothers Band” (”Don’t Keep Me Wonderin’”), “Fatboy Slim” (“Praise You”), Elmore James (“The Sky Is Crying”) en George Harrison (“My Sweet Lord”). Tijdens de opnames zijn er ook gastoptredens van o.a. Carlton & Phil Campbell, Jimmy Carter (“The Blind Boys of Mississippi”), Shemekia Copeland, Billy Cox, en “The Robert Randolph & the Family Band”… 

De album opener: 1”Don’t Keep Me Wonderin’” (Greg Allman) is een knappe vrij heftige funky rockende opener, met de twee gitaren van Chuck en Darick Campbell in een steel aanval. Met hun gitaarspel verraden ze hun afkomst niet. Ze laten horen dat improvisaties voor hen niet uit den boze zijn.  In de klassieker en wereldhit 2”My Sweet Lord” van George Harrison doet Jimmy Carter van “The Blind Boys Of Alabama” de zang in deze uitgesponnen versie. Hij gaat even in duet met Aubrey Ghent, die hem aanmoedigt. Chuck & Darick doen het steel werk op gitaar. Phil, een andere Campbell speelt gitaar en Marty Sammon de orgel.  De klassieker 3“Sunday School Blues” opent prachtig met een mompelende Audrey en enkel diepe slides, voor we in de melodie duiken, met een funky orgelpartij door Jason Crosby van “The Family Band”. Let op het knappe slide werk.  4”Wade In The Water” (traditional) is een instrumental met de nadruk op de steel gitaren (Chuck & Darick) en een opvallende ritme sessie die hier alles strak, afgemeten en gedreven houdt. Het is een nummer dat tot op het einde de spanning volledig vasthoudt.  In het nummer 5”Praise You” van “Fatboy Slim” doet Shemekia Copeland de zang. Ze zingt deze hedendaagse gospel passioneel en krachtig. Het nummer barst van de power en gedrevenheid en is een lang feest.  Een van de meest gekende en geïnterpreteerde blues nummers 6”It Hurts Me Too” van slide bottleneck gitarist Hudson Whittaker (alias “Tempa Red”) is de volgende track op dit album. Calvin Cooke doet de zang en Darick bespeelt de steel gitaar. En hoe?! Chuck doet het bottleneck gedeelte met zoveel bravoure dat het genieten wordt.  Met 7”Catch That Train” gaan we terug in de tijd. Roots muziek met veel gospelduetten door Aubrey Ghent en Calvin Cooke. Het nummer is grote klasse door zijn soberheid en opbouw. Let op het einde!  In de volgende traditional 8”Motherless Children” ga je onmiddellijk denken aan de Eric Clapton versie, omdat zijn versie bij de meesten bekend is. Hier moeten de Campbells zeker niet voor onderdoen.  In 9”Help Me Make It Through” horen we het trio Calvin Cooke (zang, steel gitaar) – Jay Caver (gitaar) en Ivan Shaw (drums) in een swampy bluesy avontuur.  Met 10”The Sky Is Crying” van Elmore James uit 1959, horen we de band in een nummer van een van hun grote voorbeelden. Gitarist, singer-songwriter Elmo(re) James (1918-1963) schreef deze klassieker. Hij kreeg niet voor niets, door zijn stijl en unieke stem de naam “King of the Slide Guitar”. In deze slow 12-accoorden blues spelen in hun versie op steel gitaar: Robert & Chuck Campbell. Ook de zang van Calvin is een vermelding waard! Voor de blues liefhebber een extraatje en nog wat meer genieten (de originele versie). We eindigen dit album met 11”No Cheap Seats In Heaven” een compositie van Andrew Ramsey met een opgewekte gospel. Lori Ghent en Drew Shannon doen de backing vocals. Hallelujah, praise the Lord!!

In dit album laten “The Slide Brothers” horen dat hun muzikale achtergronden geen toeval zijn, maar een gedegen en brede basis vormen voor andere muzieksoorten. Hun interpretaties met of zonder gasten zijn knappe prestaties en laten hun muzikale veelzijdigheid en hun slide gitaarkwaliteiten horen. Door deze  nummers te brengen bewijzen ze hun respect voor de groten uit het uitgebreide blues verleden. Het zijn inderdaad muzikanten als Muddy Waters en Robert Johnson, die zoveel hedendaagse artiesten beïnvloed en geïnspireerd hebben. Jimi Hendrix, Eric Clapton en Robert Randolph zelf zijn hier maar enkele voorbeelden. Dit album bundelt top steel gitaristen van meerdere generaties en top gasten als Billy Cox (Jimmy Hendrix), Shemekia Copeland en Jimmy Carter (“The Blind Boys Of Alabama”). Robert Randolph heeft hiermee de cirkel gesloten als co-producer, muzikant en presentator. Dit is in dit genre een top aanrader!

Eric Schuurmans

 

Line up:
“Robert Randolph And The Family Band”:
Robert Randolph: pedal steel guitarist
Marcus Randolph: drums
Danyel Morgan: bass
Lenesha Randolph: vocals
Brett Andrew Haas: guitar, keyboards
Joey Williams/ Adam "Shmeeans" Smirnoff / Cousin Ray-Ray: rhythm guitar

“The Slide Brothers”:
Calvin Cooke: vocals, steel guitar
Aubrey Ghent: spoken words, steel guitar
Chuck Campbell: steel guitar, vocals
Darick Campbell: lap steel guitar
Guests:
Carlton Campbell: drums, piano
Phil Campbell: guitar
Jimmy Carter: vocals (“The Blind Boys Of Alabama”)
Jay Caver: guitar
Shemekia Copeland: vocals
Billy Cox: bass (Jimmy Hendrix)
Jason Crosby: piano, organ
Lori Ghent: backing vocals
Daren James: drums
Chris Layton: drums
Daniel Morgan: bass
Drew Ramsey: guitar, vocals
Robert Randolph: guitar, steel guitar
Marcus Randolph: steel guitar, dobro, drums
Marty Sammon: organ, piano
Shannon Sanders: bass, vocals
Drew Shannon: guitar, backing vocals
Ivan Shaw: drums
Orlando Wright: bass

Discography ROBERT RANDOLPH AND THE FAMILY BAND:
2001: “The World” (“North Mississippi Allstars”, “Robert Randolph And The Family Band”, John Medeski, “The World”) (CD)
2002: “Live @ The Wetlands” (CD) – Family Band records
2003: “Unclassified” (CD)
2006: “Trill Of It” (DMD single, mp3)
2006: “Colorblind” (CD)
2008: “I Need More Love” (internet single, mp3)
2009: “Get There” (mp3)
2010: “If I Had My Way” (mp3)
2010: “We Walk This Road” (CD)
2011: “Live In Concert” (CD)
2013: “The Slide Brothers” (CD) (Robert Randolph presents)

 

 

Artiest info
ROBERT RANDOLPH  
 

Label: Concord Records
Distr.: Codaex