BAREFOOT & THE SHOES - THE LALALAND LAGGARD

De vier bandleden zijn nog te jong om de hoogdagen van Genesis, Renaissance en Pentangle bewust beleefd of ondergaan te hebben, maar de invloeden van Nick Cave, Tom Waits, Led Zeppelin en Wooven Hand kunnen dan weer wèl ingewerkt hebben. Maar dit groepje uit Tremelo had reeds van in het begin een eigen stijl gevonden sinds het uitbrengen van hun debuut ‘Exit Out of Dreamland’. Daarmee stonden zij zelfs op het podium van de AB en op festivals als Marktrock en Swing Wespelaar. Intussen bleef blootsvoetse zanger Brent Buckler zich ontpoppen als een moderne Jungiaanse beatdichter die ballade, mythe, vertelling en tableau in zijn songteksten verweeft. Sommige songs zijn sober aangekleed zoals het fragiele ‘Butterfly Girl’, maar andere gaan op in een zowat symfonisch geheel waarin gitaren, mandoline, synthesizers, orgel, piano, bas en percussie voor een vol geluid zorgen hier en daar nog aangevuld met saxofoon en accordeon. De inbreng van toetsenist Jans Paeyeneers is daarbij essentieel.

Maar ook de andere bandleden, drummer Arne Huysmans en snarenman Sander Cliquet, -die er vanaf het stichtingsjaar bij was-, hechten hun eigen drive aan deze originele eigentijdse muziek van The Shoes, soms prettig gestoord zoals op ‘The Wine River’ van de hand van ‘De Groene Jagers’. Brent, die nog twintig moet worden, zingt ondanks zijn jeugdige leeftijd met een door zwart kohl besmeurde roetstem en laat de traditional ‘Wayfaring Stranger’, aanvankelijk traag ingezet, nadien overgaan in een geëmotioneerde wanhoopsklacht. In het intrigerende ‘Plum Loaf Tale’ voegt Brent een nieuwe eigen legende toe aan de rij van pittoreske troubadourverhalen en ook in de titeltrack koppelt hij verbeelding aan absurdisme. Mogelijk dat hij als kind met de sprookjes van Grimm of Tolkien opgroeide maar het is toch zijn eigen verbeelding die langs alle kanten uitwaaiert zoals de verfspatten van Pollock. Alleen in ‘Captain Of The Playground’ liet hij zich inspireren door de kindmemories van Rachel Segers.

De composities zijn dan weer het resultaat van de creativiteit van alle bandleden samen die met hun instrumenten de songs afwisselend folky of rockend kleuren. Gitarist Sander maakt gevoelvol gebruik van zowel elektrische als basgitaar en wanneer Jens piano speelt zoals op ‘Wayfaring Stranger’ is het alsof je door troostende lichtheid wordt overspoeld. Twee van de oorspronkelijke muzikanten verlieten inmiddels het bandje, maar het huidig kwartet voelt zich goed thuis in het imaginaire gedachte-universum van The Shoes met kabouters, bakkers, bizarre wolkenformaties, schaduwbeelden en Jungiaanse elementen die al dan niet bewust de kop opsteken. In het afwisselend energieke en slepende ‘The Notorious Wishbone Thief & The Lollipop Lady’ (video) bijv. zou je met veel plezier de collectieve psyche willen ontrafelen.

Marcie

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Rumbling Rumpus Records

video