SOUTHERN HOSPITALITY – EASY LIVIN’

 

De “American South” is altijd al bekend geweest voor zijn cultuur, geschiedenis en zeker voor zijn muziek van de Afro Amerikanen, die in het Zuiden in de plantages leefden. Zij brachten daar spirituals, blues, jazz en Rock & Roll Amerika binnen. ‘Dixie’ was de historische groepsnaam van de elf Zuidelijke Staten en had ook zijn muzikale afgeleiden. Een ander bekend gegeven van het Zuiden was de vriendelijkheid van de bewoners.

“Southern Hospitality” is een nieuwe jonge band uit het ‘American South’. De band verenigt drie bijna gesettelde muziek ‘veteranen’: JP Soars, Damon Fowler (beide uit Florida) en Victor Wainwright (uit Memphis Tennessee). Samen belichamen ze de ‘spirit of Dixie’. JP Soars is gitarist en de leider van zijn eigen band “JP Soars and The Red Hots”. Zij wonnen de “International Blues Challenge Band Competion” in 2009. Soars zelf won de “Albert King” prijs van de beste gitarist, in de competitie. Hij is ook singer-songwriter en zijn gitaarstijl is karakteristiek gipsy-swing jazzy met een hoog rock potentiaal. Hij is dit jaar opnieuw genomineerd voor “The Best Contemporary Blues Male Artist”. Damon Fowler is ook een gitarist en bracht in 2011 “Devil Got In My Way” uit. Hij is meester op de gitaar, slide gitaar, lap steel en dobro. Zijn stijl wordt vergeleken met Johnny Winter and Jeff Beck en op slide gitaar vergelijkt men hem met Duane Allman. Victor Wainwright is de leider van de band “Victor Wainwright and The Wildroots”. In 2012 werd Victor Wainwright genomineerd als de “Pinetop Perkins Piano Player Of The Year”. Wainwright is bekend voor zijn explosieve boogie piano, soul, power blues en heeft roots in de rock & roll. De ritme sectie zijn Chuck Riley (bass in Fowler’s band) en Chris Peet (drummer in Soars’ band). De band nodigt je met veel Zuidelijke vriendelijkheid uit in hun wereld vol slide, lap steel, honky tonk piano en dobro. De muziek van de band is op blues gebaseerde Southern rock.

De band ontstond toen Fowler, Soars en Wainwright optraden met hun eigen bands op een festival in Florida in 2011. Na een geïmproviseerde jamsessie werden ze benaderd door de “Blues Society” om te spelen op de “Rhythm & Blues Pre-Cruise Party”. “Southern Hospitality” maakte hun debuut als band als voorprogram voor Buddy Guy in augustus 2011 op het “Heritage Music Blues Fest” in West Virginia. Iedere frontman deed eerst solo zijn ding en daarna speelde ze samen verder. Het publiek reageerde enthousiast na dit eerste en geslaagd optreden. Ze kregen een amalgaam van jazz en funk uit New Orléans, met country, gospel, soul, blues en rock & roll van Memphis.
“Easy Livin’” is het debuutalbum van “Southern Hospitality”. Het album is geproduced door Tab Benoit, zelf winnaar van drie “Blues Music Awards” en die ook meewerkte aan enkele van de nummers. Zelden dekt een titel van een album zo de lading: een hangmat vol rustige muziek met voor het merendeel opgewekte nummers.

“Southern Livin”’ is de titelsong en een luie opener (stijl “Little Feat”) en de  toonzetter voor de rest van het album. “Long Way Home” van JP Soars gooit de deuren open met rock & roll en met een gezellig stukje honky tonk piano van Victor Wainwright. Hier is de weg naar huis waar de glimlach op je wacht. “Kind Lies & Whiskey” is een ongecompliceerd nummer van Damon Fowler met een rockerig uptempo. Dansbaar en speels, wat moet het meer zijn?  “Mile After Mile” is een jachtige snelle country song met de energie van een rijdende trein en stevig op smaak gebracht met flitsende duels tussen lap steel en piano. Het nummer is geschreven door JP Soars. “Certified Lover” van Victor Wainwright is de eerste uitzondering op de regel in dit album. Het is een traag kruipend nummer met heel veel soul. Een rustige piano en enkele gitaarsolo’s doen een geweldige finale. “Fried Neck Bones and Home Fries” (Wat een titel! Eet smakelijk!) is een instrumental die opent met een Mexicaanse deuntje op gitaar, maar daarna snel over gaat in een “Samba Pa Ti” deuntje, om daarna te eindigen als een zwoele dans. Als je de ogen sluit, hoor je ook de echte Santana. “Shoestring Budget” rockt op hoog tempo. Victor Wainwright en de andere bandleden duwen het tempo omhoog met onvervalste jump and jive. Victor Wainwright laat hier horen dat hij zijn piano awards waard is. Als dit alles betaald moet worden van het  ‘Shoestring Budget’ zal het feestje niet lang duren. Haal vlug de handen uit jullie zakken! “Don’t Feel Like Going There Today” klinkt (vind ik) als… Reggae? Laat het ons wat breder omschrijven als “het is vakantie en we doen het rustiger aan“. Het nummer is Jamaicaans, verrassend en… dit moet hier ook kunnen. Na het zonnebaden en slenteren is het tijd voor actie, voor rock & roll. “Come Back Home” rolt aan beide kanten van de stereo, pompend en vol energie de luidsprekers uit. Opnieuw een knap nummer van JP Soars. In dit album is het nummer “Powered For The Mountain” ook een uitzondering. Het is een langzaam groovy en swampy nummer, met heel veel sfeer en voldoende verwittigingen. “Don’t Boogie Woogie” vliegt er na wat voorbereidingen in, met veel powerakkoorden en met een strak tempo. De gitaarsolo’ s ontbreken niet en nemen tijdig over van de piano. Opnieuw een party, opnieuw stroomstoten pure rock & roll. Het slotnummer “Sky Is What I Breathe” is een rustige ballade. Het nummer doet me bij bepaalde wisselingen soms even denken aan de klassieker “Wild Horses”. Het is een prachtige jankende afsluiter van het album. Einde van ‘Easy Livin’...

“Easy Livin’” van “Southern Hospitality” is een heerlijk relax album. Het album verzamelt meerdere muzikale stijlen als soul, blues en rock, maar klinkt toch als een geheel.Met de Zuidelijke vriendelijkheid nodigen deze geroutineerde muzikanten je uit in hun wereld vol muziek en, als je na het beluisteren van de plaat weer buiten staat in je eigen wereld, ben je blij. Heel blij en zucht je eens diep! Dat er na “Uriah Heep” en “Southern Hospitallity” nog bands mogen komen, met een nieuw verassend “Easy Livin’ gevoel!

Eric Schuurmans

 

Line up:
Damon Fowler: guitar, lap steelguitar, vocals
Victor Wainwright: piano, Hammond B3, vocals 
JP Soars: guitar, cigar box guitar, dobro guitar, vocals
Rhythm section:
Chuck Riley: bas
Chris Peet: drums

Discography:
2013: “Easy Livin’” – Blind Pig Records

zaterdag 05 Mei 2013: MOULIN BLUES – OSPEL (NL)

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video