REVEREND FREAKCHILD - CHAOS AND COUNTRY BLUES

Ze zijn een begrip in de lange bluesgeschiedenis, de blues reverends: artiesten als Gary Davis, Robert Milkins, en ..meer recent.. Billy C.Wirtz.  Nu is er dus ook Reverend Freakchild. Hij begon zijn carrière in een vroege bezetting van Soul Coughin, vormde daarna zijn eerste eigen band, de roots- rockformatie Bananafish; later volgden nog meerde bands zoals Neptune Ensemble,The Soul Miners, Lucky Devils en The Cosmic All- Stars. Later volgden een drietal jaren optreden op Broadway, hoofdzakelijk in een oude hippie keet, gevuld met drugsverslaafden, hoertjes en wat bluesfans.

Ook als lid van de "Metro Mass Gospel Choir", een formatie die regelmatig terug te vinden was op podia van onder meer Carnegie Hall. Zijn muziek is ook terug te vinden als soundtrack van verschillend films, tv uitzendingen en in meerdere reclamespots. Hij woonde in Greenwich village, maar studeerde Filosofie en godsdienst in Hawai, maar muziek was toch zijn echte roeping, naar eigen zeggen.

De laatste jaren van zijn korte leven tradt hij dus meestal solo op, als zanger/gitarit en mondharmonicaspeler. Korte leven? zie ik U denken.... jawel, want hij werd slechts 33 jaar oud, en overleed in 2008 in Bombay, Inda, waarschijnlijk na een auto ongeval. Slechts één dag later zou hij, volgens de gebruiken daar langs de Ganges rivier gecremeerd zijn, en zijn as verstrooid in diezelfde rivier. Een aantal wilde verhalen rondom zijn persoon maken de legende van Reverend Freakchild nog wat mysterieuzer, zoals het feit dat hij studeerde om een traditionele Indiaanse Shaman te worden. Het gerucht dat hij de vader zou zijn van een kind samen met een rechtstreekse afstammelinge van de voodoo priesteres Marie Laveau nemen we er dan maar bij. In ieder geval, wat hiervan echt is en wat fictief, we zullen het nooit weten.

Waar we wel over kunnen oordelen, zijn de 13 songs op deze cd, aangevuld met een radio interview en optreden van de Reverend Freachild en zijn resonator gitaar zorgen voor een dik uurtje akoestische blues en gospel in de puurste "straatzanger" traditie. Zo zijn er nummers terug te vinden van zijn grote voorbeelden en stijlgenoten Son House (Preaechin Blues) de gebruikelijke traditionals als "Rollin' and Tublin" en "If I had posssession over Judgment Day". Ook Willie Dixon's "You Can't Judge A Book By The Cover"  en Muddy Waters' "I Can't Be Satisfied". Naast nog enkele andere bluestraditionals, vinden we ook een stripped down versie van Stevie Ray Vaughan's "Tightrope" op deze afscheidscd van de Reverend terug. Een cd vol met eerder voorspelbare, maar eerlijke en pure blues dus van deze te vroeg gestorven "original".

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video