VELLAMO – VELLAMO

De uit Lapland afkomstige zangeres Pia Leinonen en gitarist, mandoline- en keyboardspeler Joni Tiala vormen sinds 2008 samen het Finse folkduo ‘Vellamo’ die net hun identiek getitelde debuutplaat op de markt hebben gebracht. In de Finse mythologie is ‘Vellamo’ de godin van de zee en de vrouw van Ahti, de mythische dichter en volksheld. Ze wordt vaak afgebeeld als een zeemeermin en heeft de reputatie van hardvochtig, koel en afstandelijk te zijn.

Dat zijn kenmerken die je zeker niet kunt linken aan dit folkliedjes brengende duo uit Vaasa aan de Finse Westkust, want in dertien nummers bewijzen beiden dat ze wel iets kunnen gaan betekenen in de toekomst van de Scaninavische folkmuziek. Ze zingen de songs in de Finse taal (waar u en ik werkelijk niets van zullen verstaan), maar gelukkig ook enkele tracks in het veel gemakkelijker te begrijpen Engels.

Voor de opname van dit album werd ‘Vellamo’ in de studio in Vermont, USA ondersteund door producer Ken Anderson die voor basgitaar, drums en percussie en backing vocals zorgde, samen met de naast Anderson in het folkduo ‘Hungrytown’ opererende zangeres Rebecca Hall.

We hopen dat u ons kunt vergeven dat we ons voor deze recensie beperken tot de Engelstalige liedjes zoals de akoestische traditional “Geordie” en een andere als catchy popsong gebrachte traditional “Silver Dagger”. Ook het wat verderop gepositioneerde “Come On” steekt in een popkleedje en is een aanstekelijke meezinger.

Er is natuurlijk ook de eerste single uit dit album “Lovebirds”, een nummer dat u live gebracht kunt zien in bijgaande video die opgenomen werd in een koffiehuis in New Orleans. “Lovebirds” werd door Pia Leinonen en Joni Tiala samen gecomponeerd, net als het evenzo aangenaam beluisterbare “Drifting Away”.

“Vellamo” is een behoorlijk vlot in het gehoor liggende debuutplaat van het gelijknamige Finse duo. Ons belangrijkste punt van kritiek is echter dat je het waarschijnlijk zeer moeilijk zult hebben om internationaal op de nochtans verdiende erkenning te kunnen rekenen met een album waarvan meer dan de helft van de songs in een taal wordt gebracht die buiten Finland nergens te verstaan is, Een opvolger die volledig in het Engels is kan deze positief bedoelde kritiek voor altijd uit de weg ruimen.

(valsam)
“An exquisite combination of traditional Scandinavian folk songs and own new compositions are the basics of the debut album by the Finnish duo ‘Vellamo’. If they are looking after well deserved international recognition for their work, they do, however, need to choose for only English lyrics, because Finnish is a marvellous language but only understood in their home country and that will restrict their chances for an international breakthrough’
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video