JEFF PEVAR – FROM THE CORE

Drie volle regels met namen van instrumenten, dat is het indrukwekkende palmares dat de befaamde gitarist, snarenvirtuoos en componist Jeff Pevar aan ons kan voorleggen bij de presentatie van zijn debuutalbum als soloartiest: “From The Core”. Een bijna even indrukwekkende lijst van gastmuzikanten zorgt voor het besef dat deze man ook binnen de muziekwereld op ontzettend veel credits en evenveel vrienden kan rekenen. Hij stond dan ook al in de studio en op het podium met o.a. ‘Crosby, Stills And Nash’, James Taylor, Rickie Lee Jones, Ray Charles, Joe Cocker en Wilson Pickett.

De bekendste naam onder de gasten voor “From The Core” is zeker Jon Anderson, de voormalige leadzanger van de Britse progressieve rockformatie ‘Yes’, die op dit album zingt op het samen door hem en Jeff Pevar gecomponeerde liedje “River Of Dreams”, overigens de enige track op deze cd waarop gezongen wordt.

“From The Core” begint met het instrumentale op mandoline en dobro gespeelde nummer “Plates” om daarna meteen tot de twee hoogtepunten op deze plaat over te gaan: de instrumentaal zeer rijk georkestreerde folksong “Song Of Joy” (zie video) met vioolwerk van Crystal Reeves en het hierboven vermelde “River Of Dreams” met schitterend zangwerk van Jon Anderson, helemaal in de stijl van destijds bij zijn legendarische groep.

De muziek op deze plaat klinkt eigenlijk als één lange soundtrack voor een documentaire of een film. Vaak opgewekte klanken en steeds opnieuw de klasse van een getalenteerde muzikant die zijn diverse snareninstrumenten volledig beheerst. Albumproducer Greg Frederick heeft eveneens schitterend werk afgeleverd met zijn muzikale arrangementen van de twaalf composities die voor “From The Core” werden geselecteerd.

Deze muziek is uiteindelijk ook gebruikt geworden voor de soundtrack van de documentaire “The Marble Halls Of Oregon” over het ‘Oregon Caves National Monument’, een wereldberoemd ondergronds netwerk van grotten met o.a. stalagmieten, stalagtieten en marmeren druipsteengravures in de ‘Siskiyou Mountains’ dat jaarlijks miljoenen bezoekers weet te lokken om de pracht van dit natuurlijke fenomeen te komen bewonderen. Enkele titels van nummers op deze plaat verwijzen dan ook rechtstreeks naar deze grotten en hun bezienswaardigheden zoals “Flyin’ Caves Blues”, “Earth Meditation” en “Stalagmite St. Blues”.

Liefhebbers van de klanken van allerlei snareninstrumenten zullen aan het album “From The Core” zeker het nodige plezier kunnen beleven, want naast mandoline, akoestische gitaar en dobro bespeelt Jeff Pevar o.a. ook de banjo, de sitar, slidegitaar en ukelele. Je krijgt daardoor een heel aangenaam beluisterbaar stukje instrumentale muziek dat je bij voorkeur thuis bij schemerlicht laat weerklinken.

(valsam)
“Probably most strings containing instruments have been used by Jeff Pevar to record twelve selections of instrumental compositions for his debut album ‘From The Core’. This music forms an ideal soundtrack for a movie or a documentary and that is also where it was finally used for as soundscapes on pictures about the amazingly wonderful ‘Oregon Caves National Monument’.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Pet Peev Music
Info: Hemifran

video