BIRTH OF JOY – MAKE THINGS HAPPEN

“We Have The Right To Lose Control”, schreeuwt de Nederlandse rockformatie Birth Of Joy uit op zijn eerste studioalbum “Make Things Happen”, dat ondertussen al dateert van 2010, maar daarom niet minder actueel is. Talloze bands grijpen terug naar de klanken van de roemrijke rockjaren zestig en zeventig, waar onder andere Led Zeppelin, Black Sabath, Jimi Hendrix, The Doors, The Who en Pink Floyd het mooie weer maakten en zelfs vandaag nog moeilijk te evenaren zijn. Dit hoeft ook niet, want met deze basis in het achterhoofd zijn er jonge bands, waaronder Bith Of Joy, die erin slagen een eigen broeierige sound te scheppen waar je moeilijk omheen kan. In dit opzicht dekt de titel van het album volledig de lading, want het drietal van zanger – gitarist Kevin Stunnenberg, zanger – drummer en mondharpspeler Bob Hogenhelst en bassist – organist Gertjan Gutman make things happen, zowel op cd als op het podium, getuige hiervan een video van een wervelende passage op Eurosonic, zoals je kan zien in de opname van WDR Rockpalast.

Wie zijn ogen sluit en de stem van Kevin Stunnenberg over zich heen laat gaan, krijgt onvermijdelijk hetzelfde kippenvel dat wijlen Jim Morrisson van The Doors je bezorgde. Als er al iemand de eer mag opeisen van Morrisson’s evenknie te zijn dan is hij het wel, want zijn stem heeft dezelfde wervelende, weids echoënde intensiteit en emotionele zweepslag, maar hier blijft het niet bij. Stunnenberg toont zich bovendien een getalenteerd leadgitarist die de wildst rockende noten uit zijn instrument kan toveren en weet zich geruggensteund door de onbevreesd geprononceerde Hammondtonen van Gertjan Gutman en de strakke drumbeat van Bob Hogenhelst. De cd – hoes van “Make It Happen” kleurt bloedrood en zo klinkt ze ook: het is met pure passie dat deze driekoppige rockformatie je een draai rond de oren geeft in negen songs die een knappe variatie op blues, rock en psychedelica blootleggen.

Het album schiet met een rot vaart en een bijtende punkrock attitude uit de startblokken op een hels rockende gitaar en een bezwerende Hammond in “Dead Being Alive”, dat met de alles doorklievende stem van Stunnenberg elke dode laat verrijzen en er tussendoor nog razende gitaarsolo’s weet uit te persen. In de opvolger “Teeny Bopping” gaat het dan de zwaar hypnotische rock toer, een feest voor elk headbangers bal, terwijl je in het knap door mondharmonica en Hammond aangespoorde “Motel Money” je overvallen wordt door de stomende mix van aangrijpende bluesrock en psychedelica die The Doors zich eigen maakten. Met een heerlijk tristesse in de stem, zoals een Morrissey in The Smiths, drijft “Drink The Cup” aan ons voorbij op de niets verhullende zin “It’s A Beautiful Day To Die A Little” die ons voorbereidt op een hysterisch gezongen finale. Het titelnummer “Make Things Happen”, drijvend op een hypnotisch repetitief orgeltoontje en zware drampercussie, dweept ook met dezelfde agressieve zangpartij waarmee zijn voorganger eindigde, zinderend ondersteund met scheurgitaar, zodat de voodoo preek van Stunnenberg wel heel overtuigend klinkt. Als je dacht dat je met “Monster” de hardste rocker van de plaat geserveerd kreeg, met dreigend beukende gitaren, een spookie zangpartij, een spannend orgeltje en roffelpercussie, dan jaagt de afsluiter “Battery Acid” je helemaal de gordijnen in, door nog een hard rockend psychedelisch tandje bij te steken en de versterkers feedbackend op elf te draaien. Uitzinnig solerende gitaren en extatische orgeltonen vuren genadeloos een bloeddorstige Stunneberg op je af, die zich met zijn splijtende stem als een vampier in je nek te vastbijt.

Momenteel is Birth Of Joy live Europa aan het veroveren en is op tournee met dit geniaal rockende studioalbum “Make It Happen”. Op plaat laat dit drietal je al even proeven van hun podiumkunsten, maar als live act moet nog meer overweldigend klinken. Laat je opwarmen door de schitterende alternatieve rockkunsten van dit album en pik als je de kans hebt ook een gegarandeerd zinderende live act mee.

 

26/04/13 LVC, Leiden (NL)
17/08/13 Behind The Corner Festival, Heelweg (NL)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Suburban