EVERETT PARKER – IRREVOCABLY HUMAN

Als je Daniel Börjesson als naam hebt meegekregen en het in de internationale muziekwereld wil gaan maken, dan kan je toch maar best een wat vlotter op de tong liggende artiestennaam bedenken. Dat deed deze uit Göteborg afkomstige Zweedse singer-songwriter dan ook toen hij voor het pseudoniem ‘Everett Parker’ koos in 2006. Sindsdien verhuisde hij naar de Zweedse hoofdstad Stockholm en maakte hij de buitenwereld in 2011 voor het eerst bewust van zijn bestaan via de release van het uit vier nummers samengestelde ep-tje “Run For The Uppercut”, een schijfje dat we toen ook voor Rootstime mochten recenseren.

Die ep was blijkbaar de voorbode van een eerste full-cd “Irrevocably Human” die hier nu rondjes ligt te draaien in de speler. Daarop staan amper acht nieuwe songs, maar de vier tracks van die eerdere ep worden hier dan wel niet opnieuw herhaald. En omdat kwaliteit nog altijd belangrijker is dan kwantiteit kunnen we ons wat gemakkelijker neerleggen bij dit beperkte songaanbod.

Everett Parker is een echte troubadour met heerlijke folkliedjes, een prachtig stemgeluid en dito poëtische songteksten. Al van bij het eerste nummer “Once In The Exitroom” grijpt hij je bij het nekvel om je doorheen de zeven nog volgende liedjes nooit meer los te laten.
In de recensie van zijn ep maakte ik toen al de vergelijking met de Ierse songsmid Damien Rice en die gelijkenis houdt ook nog altijd stand bij “Irrevocably Human”. Everett Parker legt zijn emoties en zijn persoonlijke betrokkenheid steeds weer in het verhaal dat hij in zijn liedjes brengt. De luisteraar voelt die oprechtheid en gaat dan ook maar al te graag mee in zijn dichterlijke vertellingen.

De eerste single “Dirt I Will Be” (zie video) illustreert die emotionaliteit die hij in zijn song kan stoppen. Qua instrumentatie zijn de acht songs zeer sober ingekleed en waar mogelijk bleef alles beperkt tot het beroeren van de snaren van zijn akoestische gitaar. Enkel waar er een toegevoegde waarde aan het nummer kon worden gegeven kwamen er enkele subtiel toegevoegde geluidjes bij.

Het prachtige “Long Breath Of Winter” zindert nog na als je opnieuw wordt meegezogen in alweer een ander ontroerend verhaal dat verteld wordt in het nummer “A Strange Kind” dat gaat over liefde of wat voor problemen die gevoelens allemaal teweeg kunnen brengen bij een eenvoudige jongeman.

Nog zo’n prachtlied is het enkel al door die titel zeer gesmaakte nummer “Without You I’m Just Me” waarin de essentie van de eenzaamheid na een afgebroken relatie eenvoudig maar o zo raak wordt verwoord. In het nummer “Walking Across This Earth” en in de Dylaneske slotsong “There’s A Storm Comin’” neemt Everett Parker de banjo ter hand om zich instrumentaal te begeleiden terwijl zijn hese stem de gevoelige snaar van je muziekliefhebbershart dodelijk weet te raken.

Zoals hierboven al aangehaald staan er jammer genoeg maar acht liedjes op deze schitterende plaat van de ex-schilder uit het Hoge Noorden. Wat ons betreft mag hij die verfkwast links laten liggen en enkel gewapend met akoestische gitaar of banjo en zijn stem een royaal inkomen gaan verdienen. We denken dat Everett Parker daar zonder enige problemen in zal kunnen slagen want van dergelijke supergetalenteerde artiesten hebben we er ook anno 2013 nog altijd veel te weinig.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lucky Duck Music
Info: Birds Will Sing For You

video