CLETUS ROMP – SNAKE OIL: HALF TRUTHS, OUTRIGHT LIES AND THE GOSPEL

Rauwe folkrock zoals in de single “Tin Roof” (zie video) is het handelsmerk van de vijfmansformatie ‘Cletus Romp’ uit Cincinnati, Ohio. Met Derek Stinson en Tim Golliher beschikt deze groep over twee zangers die afwisselend aan de microfoon plaats nemen als leadzanger. Het is een wat speciaal klinkende sound die deze heren produceren op de twaalf tracks van hun debuutplaat “Snake Oil: Half Truths, Outright Lies And The Gospel”.

Dat de band ook geluisterd heeft naar groepen als ‘Son Volt’ en ‘Drive-By Truckers’ is al snel duidelijk hoorbaar, maar ook de muzikale invloeden van Tom Waits (vooral de in whisky gedrenkte zangstem van Derek Stinson) of Screamin’ Jay Hawkins zijn nooit ver weg in de nummers op dit album. De muziek en het zangwerk klinken wat ons betreft nogal rauw en ruw met een als demo klinkende swampy sound en stampende bluesy ‘junkyard’-percussie alsof ‘Seasick Steve’ zelf meedeed.

Eens je gewend bent geraakt aan deze ongekartelde sound kan je gemakkelijker de schoonheid in een aantal songs ontdekken zoals bij “Floater”, het bluesnummer “Coming Home”, Southern bluesrockers “Shoot The Moon” en “Wicked Left Hand” of het allicht cynisch bedoelde “Lullaby” met een pianoriff die overduidelijk uit Sonny & Cher’s hitsong “I Got You Babe” ontleend blijkt te zijn.

Onze favoriete tracks op dit album zijn het opvallende ‘two step’-walsje “Cold Ground” en het album afsluitende nummer “Dark Stain”, waarin beide zangers bijdragen aan iets dat in de toekomst wel eens dienst zou kunnen gaan doen als dronkemansliederen.

Ik kan me trouwens maar moeilijk van de indruk ontdoen dat er ook tijdens de opnamen van dit album rijkelijk alcohol genuttigd werd. Mocht dat echter toch niet het geval geweest zijn, dan hebben de vijf heren van ‘Cletus Romp’ dat echt wel heel goed weten te verbergen op deze wat bizarre debuutplaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cinderella Records

video