LAURENCE JONES – THUNDER IN THE SKY

Er komt de laatste tijd wat bluesrock betreft veel jong en uitmuntend talent uit het United Kingdom aanwaaien. Denk aan Virgil And The Accelerators, Oli Brown, Ben Poole, Ansley Lister, Chantel McGregor en ik vergeet er nog een heleboel Het laatste nieuwe supertalent volgens sommige media is Laurence Jones. Deze negentien jarige jongeman is niet alleen een begaafd gitarist maar ook componist. Negen van de tien songs op dit debuut album komen van zijn hand.  Laurence heeft samen met drummer Mickey Dean- Smith ook de productie voor zijn rekening genomen, wat bewijst dat hij op deze leeftijd al verschillende taken beheerst. De muziek op deze “Thunder In The Sky” is zeer temperamentvolle en stevige rock  met veel blues en funk invloeden. Het geheel van het album is een beetje eentonig. Maar je merkt wel dat deze jongen heel wat in zijn mars heeft. Ik kijk in ieder geval al uit naar een opvolger van dit beloftevol debuutalbum.

In de opener “Bad Girl” gaat het er nogal stevig aan toe. Het is een rechttoe rechtaan rocknummer met een wel erg strakke ritmesectie en een vette gitaarsolo. Ook in “Not Stickin’ Around” vinden we dezelfde ingrediënten terug. Laurence beschikt over een mooie stem, voor deze muziek spijtig  nog niet mans genoeg, maar dat is maar een kwestie van een beetje geduld en dan komt dat wel in orde. Erg funky klinkt het erg lekkere “Too Good” met een steeds mooi wederkerend gitaarrifje. De gitaarsolo van Laurence verfraaid met een portie wah wah pedaalwerk  klinkt hier echt lekker vet en het toetsenspel van Charly Coombes komt hier mooi tot zijn recht. “Why Do You Love Me” is iets langzamer van ritme. Voor mij één van de mindere nummers op het album al maakt Laurence het met zijn gitaarsolo nog een beetje goed. De enige cover op de cd is “The Thrill Is Gone”. Het begint met wat Pink Floyd achtige gitaargeluiden. Veel wah wah gitaar kleurt het nummer en Laurence heeft er een iets steviger song van gemaakt. Het originele van BB King was meer blues getint, in deze versie zit er iets meer rockgehalte.

Misschien wel het beste nummer op het album is “Gotta Get Back Up”. Het is een song die blijft hangen. Heel knap drumwerk van Mickey Dean – Smith en Laurence laat zijn gitaar echt lekker klinken en bewijst eens te meer dat hij heel wat in zijn mars heeft. “Put A Spell On Me” heeft dezelfde ingrediënten als zijn voorganger. Het enige verschil is dat het  trager is van tempo en een leuk  terugkerend gitaar rifje gedurende heel de song. De basgitaar klinkt geweldig knap in dit nummer. Een trager nummer waren we nog niet tegen gekomen, maar de titelsong “Thunder In The Sky” brengt daar verandering in. Het is meer dan zes minuten van het knappe gitaarspel van deze jonge knaap. Ook prachtig werk van Charly Coombes op de keyboards. Altijd subtiel aanwezig en nooit te dominerend.  Raar maar schitterend begin  met de drums in het afsluitende nummer “Going Down”. De strakke drums en bas blijven hier een hoofdrol opeisen. Na een paar minuten mag Laurence als een echte virtuoos soleren op dit powervolle ritme. Als hij de laatste klanken gespeeld heeft gaat de song naar zijn einde toe met alleen nog het geluid van de drums om stilaan uit te doven.

Conclusie is dat deze jongen van negentien jaar zeker veel talent heeft in het schrijven van songs. Dat hij meer dan een goed gitaarspeler is en dat hij ondanks zijn leeftijd al over een redelijke krachtige stem beschikt, die alleen nog beter kan worden met de jaren. Laurence Jones is zeker een naam om in het oog te houden.

Vanheuckelom Walter

 

 

Artiest info
Website  
 

amazon

Label: Promise Records
Distr.: Proper Records 

video