TREETOP FLYERS – THE MOUNTAIN MOVES

De uitdrukking ‘bergen verzetten’ wordt in onze Nederlandse taal meestal gebruikt om aan te geven dat er met maximale inspanningen een ongelooflijke hoop werk is verricht. De in 2008 opgerichte Britse formatie ‘Treetop Flyers’ - de inspiratie voor deze groepsnaam komt van een song van Stephen Stills - noemden hun recente album “The Mountain Moves” en willen daarmee misschien ook wel wijzen op de hoeveelheid tijd en werk die ze hebben gestoken in het creëren van dit elf songs tellende, uitstekende muzikale schijfje.

De sound die het Londense kwintet in deze liedjes hanteert is een mix van soul, rock en alt.country. Je zou hun werk kunnen vergelijken met bands als ‘My Morning Jacket’, ‘Band Of Horses’ of ‘Fleedwood Mac’ die net als ‘Treetop Flyers’ een typische Amerikaanse Westkustsound neerzetten in hun muziek. Misschien is die zonnige sound wel te verklaren door het feit dat ze dit debuutalbum in de nabijheid van de stranden van ‘Malibu Beach’ in Californië hebben opgenomen.

De groep liet eerst van zich horen in 2009 toen er een eerste ep-tje op de markt verscheen onder de titel “To Bury The Past” en in 2011 wonnen ze de talentenjacht die door het ‘Glastonbury’-festival wordt georganiseerd. Eind vorig jaar passeerde hier met de vier songs tellende ep “Things Will Change” (eigenlijk de eerste single) nog een voorsmaakje voor het eerste volwaardige album “The Mountain Moves” waarmee de band nu keihard wil gaan werken aan een internationale doorbraak.

Dat zou wel eens kunnen gaan lukken want deze songs zijn heel modern en zullen bij een groot publiek in de smaak vallen. Openingstrack “Things Will Change” en het daaropvolgende “Houses Are Burning” zijn beiden uitermate radiovriendelijke songs. De popballads “Waiting On You”, “Haunted House” en “Making Time” worden daarna met veel emotionaliteit gezongen en lijken wat op iets van ‘Band Of Horses’, een gevoel dat trouwens ook opduikt bij het aanhoren van het nummer “Rose Is In The Yard” dat eveneens op de ep “Things Will Change” stond.

De Memphis-soulsound ligt aan de basis van het catchy nummer “Postcards” en van het wat meer rockende “Picture Show”. De algemene teneur van “The Mountain Moves” is echter dat er veel meer rustige muziek wordt gepresenteerd die nauw aansluit bij de alternatieve countrymuziek en leidt tot een emo-song als “Storms Will Pass” of de akoestische countryballad “Is It All Worth It” (zie video), liedjes die beiden met een wat door tranen gedrenkte stemgeluid gezongen worden door frontman Reid Morrison.

Onze eindconclusie over deze debuutplaat is echter unaniem positief en we durven ‘Treetop Flyers’ nu al een grote toekomst voorspellen. Daarnaast moet u zeker eens gaan kijken en luisteren als de groep zichzelf en hun plaat in mei tijdens live optredens komt voorstellen in Nederland en België (zie data onder deze recensie). Ik ga nu snel nog even op de ‘replay’-knop duwen en daarna opnieuw met volle teugen genieten van het vele moois dat op het album “The Mountain Moves” aangeboden wordt.

(valsam)

 

20 mei 2013: Ribs & Blues Festival, Raalte, NL
20 mei 2013: Merleyn, Nijmegen
32 mei 2013: Paradiso/Indiestad Festival, Amsterdam, NL
22 mei 2013: Tivoli, Spiegelbar, Utrecht
23 mei 2013: 013, Tilburg, NL
24 mei 2013: Market Square Festival, Den Haag, NL
25 mei 2013: Dok, Gent, BE

 

 Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video