DE BRAAVE JOENGES – FOR BRUSSELEIRS ONLY

Ik weet niet meteen of het een goed idee is om je CD “For Brusseleirs Only” te dopen, maar de titel zegt wel meteen wat we hier aan de voordeur krijgen: drie door de wol geverfde Brusselse muzikanten, die vele, maar vooral blueswatertjes doorzwommen hebben, brengen een dozijn in het Brussels gezongen blues- en rootsnummers.

Die songs werden allemaal geschreven door gitarist Alain Van Brussel (echt waar, hij heet echt zo), die zelf ook een deel van de zang voor zijn rekening neemt. De overige zangpartijen zijn van Super Mario Dragon, die ook heel fraaie mondharmonicapartijen verzint. Het trio wordt vervolledigd door Bompa Guy Ernalsteen, een figuur, die bij iedereen uit het Brusselse muziekkroegenmilieu gekend is en wiens fraaie bassencollectie geregeld te leen gegeven wordt aan buitenlandse bands die hier komen spelen.

Eigenlijk is dit folkmuziek in een bluesjasje, waarmee ik bedoel dat de heren ervoor gekozen hebben zich van het bluesvehikel te bedienen om hun liefde voor onze hoofdstad te bezingen. De thema’s horen bij de stad: vrouwen, daklozen, auto’s,cafés,makkers en kameraden. De songtitels liegen er niet om: “’K ‘em Miseire”, “In de File”, “E Braaf Maske”, “Stameneiboes”, “Brussel, ge zèt ma Lééf”….

Niet veel nieuws onder de zon en niet bijzonder spectaculair, maar wel plezant en goed gedaan en wie wat meer wil horen van en in het dialect van onze hoofdstad, die moet hier maar eens gaan naar luisteren. ’t Moet immers niet altijd Chicago zijn en mocht u zich afvragen wie “Beire Janssens” zou kunnen zijn…in de States zou die Robert Johnson geheten hebben.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website