EMMY LOU AND THE RHYTHM BOYS - BYE  BYE  BABY

Vorig jaar had ik het genoegen deze band uit de buurt van Göteborg, Zweden live te mogen aanschouwen tijdens een optreden op ROUTE 605 in Boekel, Brabant. Een nog werkelijk piepjonge vijfkoppige band met als frontvrouw Emma Bojort Gustafsson aka Emmy Lou op het podium bliezen het dak van de Boekelse honky tonk er bijkans af.

The Rhythm Boys  bestond als vriendenband al wat langer totdat ze kennismaakten met Emma die op de vier vrienden een onuitwisbare indruk achterliet als zangeres in een koor. Ze werd overgehaald om een keer mee te zingen in de band en Emmy Lou was zodoende een feit. Bye Bye Baby ligt al wat langer in de schappen maar kan zeker niet ontbreken bij de recensies op Rootstime.

Bye Bye Baby klinkt als een tijdmachine die je meeneemt naar de zwoele clubs in het Memphis en Nashville van de jaren ’50. Onstuimige rock’n roll en rockabilly in een meeslepend tempo, puntig en strak vormgegeven en neergezet met een smaakvolle en authentieke sound. Jonge honden zijn het met een tomeloze en onbegrensde energie en dat wordt op Bye Bye Baby op meer dan fraaie wijze geëtaleerd.

Het album kent een mooie balans tussen covers van met enige stof belegde klassiekers als Eenie Meenie Miney Mo, Honey Bop en de genre-classic Train Kept Rollin’, en eigen werk met de titelsong, geschreven door saxofonist Tobias Knutes, als absolute knaller van de plaat. De band stampt de dertien nummers in een genadeloos tempo er doorheen en weet enkele malen even wat rust te creëren door bijvoorbeeld  een overheerlijke schuifelaar  als Last Kiss (origineel van Wayne Cochran) in te voegen in het repertoire.

Maar allergrootste blikvanger is ongetwijfeld Emmy Lou zelf. Op het podium in Boekel destijds nog wat schuchter en ingehouden in haar presentatie,maar op Bye Bye Baby gaat ze werkelijk helemaal los. Wat een stem!!!!! Ze heeft een ongekend bereik en beschikt over zowel een lieftallige snik als een stoere, rauwe rand waarmee de vergelijking met een jonge Wanda Jackson natuurlijk niet uit kan blijven. The Rhythm Boys hebben met Emma Bojort Gustafsson een ongeslepen diamant binnengehaald waarmee de band nog heel veel plezier gaat beleven.

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Vintjarn Records

video