JUDY DYBLE – TALKING WITH STRANGERS

Voor de meeste muziekliefhebbers zal de naam van Judy Dyble tot op heden allicht totaal onbekend zijn gebleven. Toch is deze nu 64-jarige dame een monument in de geschiedenis van de Britse folkmuziek, hoewel ze sinds bijna 30 jaar niet meer in de schijnwerpers heeft gestaan. Zij was één van de medeoprichters van de legendarische formatie ‘Fairport Convention’ en ze stond nadien met haar toenmalige geliefde Ian McDonald mee aan de wieg van de band die even later uitgroeide tot de progressieve rockformatie ‘King Crimson’.

Judy Dyble debuteerde echter in 1964 met ‘Judy And The Folkmen’ waarvoor ze zelf de liedjes componeerde en zong. Als leadzangeres bij ‘Fairport Convention’ kende zij naast bassist Ashley Hutchings, zanger Simon Nicol en leadgitarist Richard Thompson in 1967 en 1968 haar topjaren in de folkmuziek en mocht ze concertpodia delen met o.a. Jimi Hendrix en ‘Pink Floyd’.

In 1973 stapte Judy Dyble uit de muziekwereld om als bibliothecaris te gaan werken en om een gezin te gaan stichten met haar echtgenoot Simon Stable. Het was toen deze man 21 jaar later in 1994 overleed dat ze besefte dat ze haar gevoelens en emoties altijd van zich af had kunnen schrijven in liedjes en ze besloot dan ook om zich weer op het componeerwerk te gaan toeleggen. In 2004 en 2006 verschenen er twee albums van Judy Dyble in zeer beperkte oplage, maar het was pas in 2009 toen ze opnieuw in de belangstelling kon komen met haar album “Talking With Strangers”. Dat was inderdaad hetzelfde album als de plaat die wij hier en nu aan u willen voorstellen, want vier jaar na die originele release werd besloten om deze zeven songs tellende plaat opnieuw op de markt te brengen en er twee extra nummers als bonustracks aan toe te voegen.

U kunt dus helemaal opnieuw genieten van de liedjes “Neverknowing”, “Jazzbirds”, “C’est La Vie”, “Talking with Strangers”, “Dreamtime”, “Grey October Day” (zie video) en het bijna 20 minuten durende “Harpsong”. Bij de originele opnamewerken in 2009 werd Judy Dyble bijgestaan door een aantal van haar oude en vertrouwde vrienden uit haar muzikale verleden. Zo zijn er bijdragen van Mark Fletcher (bas), Harry Fletcher (gitaar), Robert Fripp (soundscapes & gitaar), violiste Rachel Hall en ex-collega’s Ian McDonald (fluit, saxofoon en ukelele), Simon Nicol (akoestische gitaar).

De twee extra toegevoegde tracks op deze re-release zijn de songs “Sparkling” en “Waiting” die Judy Dyble samen componeerde met respectievelijk Tim Bowness en Alistair Murphy, de twee producers van deze plaat, die ook heel wat van de instrumenten bespeelden die op deze songs te horen zijn. “Talking With Strangers” is vooral een album dat thuishoort in de platenverzameling van de voormalige fans van de bands waarin Judy Dyble in de jaren ’60 en ’70 een belangrijke rol heeft gespeeld.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Info: Gonzo Multimedia

video