DEBBI WALTON – SWEET STATE OF MIND

De Texaanse zangeres Debbi Walton groeide op met een jonge moeder (haar moeder was zestien toen ze van Debbi beviel) en met de muziek van Otis redding, Bob Dylan, Sam Cooke, Jimmy Reed, Ray Charles en Leonard Cohen. Debbi trouwde twee keren en heeft drie kinderen. Als jonge moeder had ze het heel druk en van haar droom om zangeres te worden, kwam niet veel in huis. Het kwam niet verder dan wat hard meezingen met nummers van Bonnie Raitt die ze op de radio hoorde. Toen Debbi tweeëndertig was, daagde haar man haar uit, om haar zangtalent te gaan uitproberen in een vrij podium in een lokale club. Ze imponeerde het publiek met een oud nummer van de country zanger John Prine. Ze was van plan om verder te gaan met haar muzikale carrière en haar volgende doel was een eigen band. Dit lukte haar en ze konden hierdoor optreden in enkele kleine clubs. Na problemen met een platencontract, met haar baan en thuis, ging haar huwelijk op de klippen. Nadat haar man kort na de scheiding verongelukte, zocht ze haar troost bij een gitarist en in schilderen. Toen de kinderen groot werden en het huis uitgingen had ze opnieuw tijd voor eigen dingen, waaronder muziek en lezen van biografieën. Ze startte in 2004 met een partner een eigen productiehuis op, de “Dewdroppers”. Met enkele muziekteksten op zak en met een grote drang om een album op te nemen, vertrok ze richting Austin. Daar kwam ze in contact met singer-songwriter en multi instrumentalist Mike Cross, die haar in een club voor een tray out uitnodigde met “The Blue Monday Band”, wat een succesje werd. Samen met Mike Cross schreef ze haar eerste eigen nummers en demo’s werden gemaakt. Nu nog een ‘echte’ en vooral  ‘juiste’ producer vinden… Tijdens een bezoek aan de “Saxon Pub” en na een optreden van Tommy Elskes, ontmoette ze een vriend van Tommy, de gitarist en producer Stephen Doster, die beloofde haar demo CD te beluisteren. Stephen Doster vond dat Debbi overtuigend klonk en bevestigde tegen haar, dat haar muziek fris en nieuw klonk en dat hij een samenwerking wel zag zitten. Met hem maakte Debbi in 2004 haar eerste album “Still Your Fool”.

Vandaag is Debbi’s stem sterk en warm en kan ze vergeleken worden met die van Etta James en Bonnie Raitt. In Austin won ze meerdere awards voor optredens, voor haar albums en voor haar inspanningen om kinderen in moeilijkheden te helpen. Haar vaste bandleden zijn de Texaan Donnie Price (bass) die ooit speelde met Willie Nelson, Mike Cross (piano, vocals), Gianfranco Scala (guitar) en Stefano Bertolotti (drums).         

Debbi trad op met sideman Delbert McClinton (blues rock gitarist), met Stephen Bruton (gitarist bij Kris Kristofferson), met “The Los Lonely Boys (Texaans Chicano rock trio), met Eric Johnson en met  de country zanger Willie Nelson. Ze nam een sabbat periode om te herbronnen in Italië,  waar ze in contact kwam met Fabrizio Poggi. De Noord Italiaan Fabrizio Poggi is een super blues harmonica speler en entertainer. Hij is ook producer en werkte samen met “The Blind Boys of Alabama”, Bob Mangolin, Charlie Musselwhite, Augie Meyers, Steve Cropper, Flaco Jiminez, Garth Hudson… en de lange lijst is nog af. Hij was overtuigd van de kwaliteiten van de stem van Debbi en wist dat hij haar nog zou kunnen gebruiken. Dit ogenblik deed zich voor toen hij, samen met zijn band “Chicken Mambo” zijn goed ontvangen album “Spirit And Freedom” wou gaan opnemen. De commentaar die Greg “Bluesdog” Szalony in ‘Blues Blast Magazine” gaf over Debbi’s track “Spiritual” in dit album was overduidelijk: “Hearing Debbi Walton’s voice for the first time is an Oh-My-God moment” en had ook Fabrizio Poggi getroffen. Kijk en luister op YouTube . Debbi kreeg een contract aangeboden om mee te gaan touren in Europa in 2010. In 2011 ging ze terug naar Italië om aan haar eigen nieuwe album te gaan werken, dat zou opgenomen worden door Fabrizio Poggi en zijn band. Ex Muddy Waters’ gitarist Bob Margolin werkte ook mee op bepaalde tracks. Verder speelde gitaar en zong ook de Texaanse blues zangeres en songwriter Carolyn Wonderland mee op Debbi’s album. Om haar album te promoten tourde ze al in Italië en een uitgebreidere Euro-tour wordt nog gepland.      

   

Het album van Debbi Walton opent met 1-”Sweet State Of Mine” een spiritueel nummer van de gastgitarist Scott Boland, die op elk album al met haar heeft meegewerkt. Het is een rustige opener. Debbi klinkt voldaan en ‘soulful’. Gianfranco Scala van “Chicken Mambo” laat zich hier voor het eerst horen op slide gitaar. Het nummer 2-”Loving You” is een nummer dat Debbi schreef met Martell Walton. Het is een knappe ballade over haar geliefde. Debbi zingt rustig met een lage warme stem. 3-”What Am I Gonna Do With Myself” is een soul nummer van Al Green en  Willie Mitchell. Dominee Al Green is een gospel- en soulzanger, bekend van in de jaren ’70. Willie Mitchell is een producer, die vooral met Memphis soul artiesten werkt. De gitaarsolo’s vullen de stilten mooi op en nemen je met de andere instrumenten en het koortje mee terug naar de Motown tijd. Het Eric Bibb nummer 4-”For You” is een is een spinsel met vele mooie woorden in een zeer intieme sfeer. Met een piano en enkele afgemeten groovy gitaarsolo’s als begeleiding zingt Debbi puur, innemend en overtuigend. Geweldige cover! 5-”Crazy Sometimes” is een eigen nummer en verbreekt de stilte van de vorige track. We horen grootmeester Fabrizio Poggi op mondharmonica en mandoline, waarmee hij ons langzaam in een prachtige country sfeer onderdompelt. “Laat je maar gaan” is het advies, dat we soms wel eens moeten opvolgen. In 6-”Drunk As I Am” (DB, Scott Boland, Shawna Riley, Mike Blakely) voeren Debbi en de slide van Gianfranco Scala ons opnieuw mee in de dronken roes van een langzame soul ballade van Scott Boland. Het duet is met Michael Cross. 7-”Eightheen Days Of Rain” (Walt Wilkins, Liz Rose) is een vervolg en opnieuw een rustig country duet. Nu met Walt Wilkins. Met 8-”Strong Line Of A Woman” (DW, Scott Boland) worden we langzaam gewekt. Het nummer dat Debbi samen schreef met Scott Boland is een aarzelende prikkelende groovy song met slides van Marco Fecchio en met Debbi in de hoofdrol. Het nummer 9-”Ain’t Gonna Beg” (Paul Thorn, Chuck Cannon, Paul Melvin Carrack) opent met de harmonica en shuffelt langzaam en bluesy verder. En Debbi krijgt er nog niet genoeg van. In de track 10-”Love’s Been Rough On Me” (Gretchen Peters Cross Keys Pub) gaat ze verder met mijmeren en terugblikken… Het verhaal is hard en raakt je. Het laatste nummer van dit intieme album is 11-”You Got To Move”. Het is een bekend gospelachtig nummer van country blues zanger “Mississippi” Fred McDowell (1904-1972) en gospel zanger Reverend “Blind” Gary Davis (1896-1972). En, met wat voor een tussenkomsten van Poggi (mondharmonica) en Scala (slide)… De ganse groep zingt in koor mee en de sfeer is gezet. 

Debbi Walton omhult met haar warme mooie stem de melancholie van de blues en raakt de ziel van de luisteraar. Ze brengt mooie originele ontroerende ballades en Texas country / folk en soul. Wat ze in dit solo album in sommige nummers doet is tijdloos. Alle nummers zijn geweldig afgewerkt en de inbreng van een Fabrizio Poggi met zijn groep “Chicken Mambo” is overtuigend. Door een album van Debbi Walton te kopen, wordt je niet rap bedrogen!     

Eric Schuurmans

 

Line up:
Debbi Walton: vocals
Michael Cross: piano, vocals (1,5,6,9,11)
Donnie Price: bass (1,2,3,5,6,7,8), acoustic guitar (5)
Gianfranco Scala:
acoustic guitar (1,2,3,5,6,8,11)
electric guitar (1,2,3,4,6,7,9)
slide guitar (11)
banjo (5,11)
mandolin (9)
Stefano Bertolotti: drums, percussions
Guests (14):
Bill Small: vocals (1,3,9)
Bob Margolin: electric slide guitar (11)
Carolyn Wonderland: electric guitar (8), vocals (3,6,8)
Country Reed: vocals (5,8,11)
Enrico Polverari: wha wha guitar (5)
Fabrizio Pogo: bass, diatonic harmonicas, mandolin (2,3,5,8)
Marco Fecchio: electric guitar (1), slide guitar (7)
Riccardo Maccabruni: keys (10)
Roberto Re: bass (4,10)
Scott Boland: electric guitar (3), acoustic guitar (5), keys (1,2,3,6,7)
Shelly King: vocals (3,6,8)
Stefano Intelisano: keys (4,9)
Tommy Elskes: vocals (5,11)
Walt Wilkins: vocals (7)

Discography:
2004: “Still Your Fool” – Dewdropper Records
2012: “Sweet State Of Mine” – Ultra Sound records

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ultra Sound records

video