JON SHAIN – ORDINARY CATS

Met het album “Ordinary Cats” is de Amerikaanse singer-songwriter Jon Shain uit Durham, North Carolina ondertussen al aan zijn achtste officiële soloplaat toe. Met zijn op folk en blues geïnspireerde liedjes die instrumentaal begeleid worden door akoestische gitaar, dobro en mondharmonica presenteert Jon Shain een eigen sound die hij ‘Piedmont Blues’ pleegt te noemen.

De muziekkenners onder u herinneren zich misschien nog wel dat we begin 2010 zijn vorige plaat “Times Right Now” van een zeer positieve recensie hebben voorzien en dat hij in september van 2011 opnieuw op deze pagina’s aan bod kwam met het live album “The Kress Sessions” dat onder de groepsnaam ‘The Jon Shain Trio’ - zijnde Jon Shain samen met zijn compagnon sinds vele jaren FJ Ventre op bas, John Currie op dobro en Bill Newton op mondharmonica - werd uitgebracht.

De nieuwe plaat “Ordinary Cats” werd geproduceerd door Jon Shain en FJ Ventre, die ook op bas meespeelt en voor vocale ondersteuning zorgt, iets wat voor enkele songs eveneens keurig gedaan wordt door Greg Humphreys en Lizzy Ross. Met zijn hese, wat op John Hiatt lijkende stem brengt Jon Shain twaalf eigen composities, waarvan er vier samen met Jackson Hall werden geschreven.

Met de bluesy albumtiteltrack wordt in stijl begonnen om daarna een heus duet te brengen met zangeres Lizzy Ross in het nummer “Cut Out Bin”. Dan volgt er met “Level It Out” (zie video) een akoestische folkballad die neigt naar het werk van ‘Crosby, Stills, Nash & Young’.
Ondanks een behoorlijk lang lijstje van gastmuzikanten klinkt deze plaat van Jon Shain toch veel meer akoestisch dan op zijn vorige werk met nummers als “Soldiers Pay”, de bluesy pianosong “Station Master”, het rauwe “If You Ever Flew Away” en “Luckier Than Most”. Anderzijds krijgen we ook wat meer naar bluegrass lonkende nummers aangeboden met het korte maar krachtige, instrumentale “Soldiers Reel” en de in teveel alcohol gedrenkte slotsong “A Dram Lest We Get Dry”.

Graag willen we ook nog even onze favoriete track uit “Ordinary Cats” aan u voorstellen met het nummer “You Cannot Hide Your Heart From The Band”. Om daarna af te sluiten met de positieve conclusie dat deze achtste plaat van Jon Shain opnieuw een zeer professionele en genietbaar werkstuk is geworden dat de muziekliefhebber nieuwsgierig zal doen uitkijken naar wat hierna weer uit de koker van deze rasartiest zal komen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Flyin’ Records

video