MELANIE DE BIASIO - NO DEAL

De laatste maanden lieten nogal wat Vlaamse karakterdames annex frontvrouwen boeiende projecten los op hun nietsvermoedende medeburgers. Op gevaar af iemand te vergeten, we denken daarbij aan Ellen Schoenaerts, An Pierlé, Liesa Van der Aa, de zusjes Maieu (Blackie & The Oohoos), Stefanie Callebaut (SX), Nele De Gussem (Maya’s Moving Castle) Het is een nooit eerder beleefde luxe in een positieve trend die zich doorzet sinds pakweg Inne Eysermans (Amatorski) Het was even wachten op iemand van de andere kant van de taalgrens, maar die is er nu, en op een overrompelende manier! Ginder zagen ze het al even aankomen, zeker sinds haar debuut uit 2007, het live opgenomen ‘A Stomach Is Burning’.

Melanie De Biasio heet ze. Ze komt uit Charleroi (°1978), ze leerde dwarsfluit maar ging zich dan toeleggen op zingen. Jazz is haar ding, vele andere muziekjes zijn dan weer haar dong. Doorgedreven studies, ervaren tutors en gevestigde jazznamen als pianist Pascal Mohy en bassist Steve Houben, plus de nodige groepen en brachten haar al in oost en west (u vindt het wel op het net!), maar ondanks een passage, toch naar verluidt, aan het Lemmens bleef ze in Vlaanderen een blind spot. Dat is nu in één spectaculaire beweging rechtgezet. De Biasio levert met ‘No Deal’ één van de platen van het voorjaar af, al lijkt dat op het eerste zicht niet zo’n vaart te lopen met zeven songs (waaronder zes eigen stukken) uitgesmeerd over hoop en al 33 minuten.

Vergelijkingen zijn altijd moeilijk, maar ‘No Deal’ roept een sfeer op die we ook weervinden op platen van Scott Walker. De begeleiding is van hoog niveau, want naast Pascal Mohy op de piano en De Biasio zelf op traverso vinden we drummer Dré Pallemaerts en keyboardsman Pascal N. Paulus (hij bespeelt hier analoge synthesizer en clavinet), maar die mensen weten vooral wanneer ze moeten zwijgen. Opener ‘I Feel You’ werd uiterst schaars gearrangeerd en wordt zodoende gedragen door de zelfzekere, akelig precies fraserende stem van Melanie De Biasio. Die uiterste soberheid mist haar effect niet, want ze laat je niet meer los, die hypnotische stem. ‘The Flow’ en ‘No Deal’ zijn iets meer aangekleed en hebben elk een uitgewerkt coda, maar het is de zangeres die de aandacht zuigt.

Het instrumentale ‘With Love’ vormt de overgang naar ‘Sweet Darling Pain’, waarin De Biasio vocaal net iets meer uitpakt en de ritmiek met die onderhuidse swing, de indringende pianoakkoorden en de mannenstemmen op de achtergrond als trage verleiders een toestand van trance suggereren. Nina Simone zong indertijd ‘I’m Gonna Leave You’ (van Rudy Stevenson) met de exhuberante vrolijkheid van iemand die ‘er eindelijk van af is’. Bij Melanie (een voornaam die niet toevallig verwijst naar het Oud-Grieks woord dat ‘zwart’ betekent, zoals je dat ook in ‘melancholie’ vindt!) is het een koele, repetitieve vreugde: een dreigende onweersbui verstoort het picknickgevoel.

Afsluiter ‘With All My Love’, een groepscompositie, zet de kroon op het werk, vat het allemaal hondsfraai samen. ‘No Deal’ zit als geheel mooi in elkaar, zozeer dat je je niet kan inbeelden dat er nog ergens een nummer kon ingeschoven worden. Melanie De Biasio deed bovendien de schitterende productie gans zelf, nog zo’n bewijs van een uitzonderlijk talent. Intussen zijn de sold out releaseconcerten in de Brusselse Botanique en in Eden, Charleroi, achter de rug, maar er volgen nog concerten: Koksijde, Aalst, Brugge, Borgerhout, Harelbeke, Mol… Vermits ‘No Deal’ puur natuur is, laat het zich raden dat deze optredens het label ‘niet te missen’ dragen… Met ‘No Deal’ zal ze overigens niet alleen in eigen land stukken maken, dat staat vast. Meesterwerk.

Antoine Légat

 

29/03, Koksijde, CC Casino - 20.00
04/04, Aalst, CC De Werf - 20.00
13/04, Borgerhout, Rataplan - 20.00
21/04, Oostende, Vrijstaat O. - 17.00
24/04, Harelbeke, CC ‘t Spoor - 20.00
25/04, Brugge, De Werf - 20.30
26/04, Mol, Zaal Ootello - 21.00

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: [PIAS]