MIKE ELDRED – 61/49

(North) geeft het “Mike Eldred Trio” ons de juiste richting aan. Niet zomaar een trio! Mike Eldred, de frontman speelde nog samen met “Stray Cat” Lee Rocker. Lee, alias Leon Drucker richtte samen met zijn schoolvrienden Brian Setzer en James McDonnel (alias “Slim Jim Phantom”) de rockabillyband, “Stray Cats” op.  John Bazz en Jerry Angel speelden bas en drum bij de “The Blasters”! Mike Eldred, uit Artesia - CA, speelde al gitaar toen hij veertien was. Mike speelde bijna overal: in kleine zaaltjes, in scholen en op bruiloften. Toen Brian Setzer, die een demo van het trio om te beluisteren aan Lee Rocker bezorgd had, Mike contacteerde, begon zijn echte muzikale carrière. Hij verliet na twee albums de groep, om met een eigen band te kunnen beginnen. Mike’s invloeden zijn zeer uiteenlopend: van gitarist Scotty Moore (lid van band Elvis Presley) tot de flamboyante gitarist Jimmy Hendrix. Voor hem gelden geen muzikale barrières. Hij mixt graag onbeperkt diverse stijlen. Zijn gitaarstijl is zeer uniek en erg besproken c.q. beschreven. John Bazz uit Downey - CA, is de bass (Bazz – bas, gemakkelijk te onthouden, hé!). Hij was een van de oprichters van “The Blasters”, die een grote impact op de LA punk en new wave scene hadden. “The Blasters” (Phil & Dave Alvin, John Bazz, Bill Bateman) heeft hun blues en rockabilly erfenis aan de volgende generaties overgedragen. De invloed van John Bazz op de groep is groot en ontegensprekelijk. Hij speelt niet alleen de noten, neen hij duwt ze uit zijn basgitaar met de nodige bijgeluiden; vaak tot de snaren van de bas breken. Zijn push is onmiskenbaar en een voorbeeld voor andere spelers. Occasioneel tourt hij nog met “The Blasters”, zijn oude groep. De drummer Jerry Angel uit LA - CA, drumde voor het eerst toen hij tien was. Toen hij eenentwintig was speelde hij met sessiemuzikant Leon Russell en de lijst is nu oneindig lang: Carole King, Brian Setzer, de Sidney rockband rond Christina Amphlett de “Divinyls”… Bij “The Blasters” ontmoette hij Mike Eldred. Ze speelden vaak samen als sessiemuzikanten voor andere muzikanten. Het was Jerry Angel die aan Mike Eldred voorstelde om een eigen groep te beginnen. Het was ook Mike Eldred die het eerste album heeft geproduced. Jerry Angel is het anker van het trio, de drummer die er de ziel inhoudt.

Met hun debuut-CD “61/49” veroorzaakte “Mike Eldred Trio” een kleine schokgolf in de rock/roots/blues middens, met veel en ongewone en wat aparte commentaren van Brian Setzer en bezorgde Mike Eldred de titel van "best unknown guitarist". Mike Eldred opent in “Don’t Go Down There” (ME) acapella samen met het “Emmanuel Church Gospel Choir” het album met een verwittiging. Neen… dit is niet wat het lijkt, dit is de stilte voor de storm. Het echte leven van het trio begint met de instrumental “Jake’s Boogie (ME). Dit is strakke rockabilly met de duidelijke kenmerken van de groep: het snelle gitaarwerk van Mike Eldred, de ploffende bas van John Bazz en het ‘mag het wat meer’ tempo van drummer Jerry Angel. Wat een opener… Met “Louise” (ME)en met Kid Ramos (ooit lid van “Roomful Of Blues”, “The Fabulous Thunderbirds”, “The Mannish Boys”…) als tweede gitarist stappen we verder. Het is een is een langzaam rockend nummer met zang door Mike. Kid Ramos laat zich in enkele solo’s horen. Mooi samenspel en leuke tempo wisselingen. In “Mr Newman” (ME) horen we een totaal ander trio met een knappe americana. Het nummer bevat mooie lyrische stukken en knappe gitaarriffs. Mike zingt ontspannen en zijn gitaarspel is funky. Het drumwerk is knap. Het nummer “She’s A Rocket” (ME) met de sax van Jeff Turmes kon een “Stray Cats’” nummer zijn en is een nieuw rockabilly hoogtepunt. Het vertrekt als een raket met Ike Turner (niet de ex van Tina…) in de stuurcabine aan de piano. Laat Ike maar tollen! Het nummer “Ruby’s Blues” (ME) is een dromerige mooie instrumental en vooral erg bluesy door het gitaarspel van Mike. Met “For A Girl” (ME) brengt het trio een tweede mooie americana op dit album. Het B3 Hammond orgel in de overgangen wordt bespeeld door Riley Osborn(e). “This Old Train” (ME) klinkt geweldig rootsy met een tikkeltje Tex-Mex. Op akoestische gitaar (met ‘nylon strings’, volgens het CD-boekje) speelt Cesar Rosas van “Los Lobos”. Ook het koortje (zie line up) mag hier niet ontbreken. In het nummer “Jimmy, Jimmy” (ME) zit opnieuw Ike Turner aan de piano. Dit is Rockabilly volgend het boekje, hoe het moet… Met “Ms. Gayle’s Chicken House” (ME) wordt de instrumentale veelzijdigheid van Mike Eldred uitgespeeld. Het is een (te?) lang jazzy, wat funky nummer met veel herhalingen. “I Ain’t Coming Back” (ME) en “Lookie Here” (ME) zijn twee swingende funky nummers met een goede zang van Mike. Het slotnummer “61 And 49” (ME) met Mike op akoestische gitaar komt vanuit de diepe delta van Robert Johnson en is uiteraard een verwijzing naar de ‘crossroads’. Dit is een absoluut hoogtepunt. Luister naar het bluesy slide gitaarwerk en je bent de zoveelste verloren ziel.

Het kruispunt “61/49” van het “Mike Eldred Trio” is een mooie verzameling van verschillende stijlen: rockabilly, americano en roots muziek. Mike Eldred bewijst in dit album dat hij een goede zanger, schrijver en veelzijdig gitarist is. Alle nummers zijn van zijn hand en ook de CD productie. Dat de groep nog niet de nodige bekendheid kent, is omdat ze niet in één hokje te plaatsen zijn. Dat ze goed zijn, daarover bestaat voor mij geen twijfel. Een grote aanrader lieve mensen!

Randtekst op de hoes: “aint never gonna set me free”…

Eric Schuurmans

 

Line up:
Mike Eldred: guitar, vocals
John Bass: bass
Jerry Angel: drums
Guests:
Scotty Moore: 2nd guitar (“Miss Gayle’s Chicken House)
Ike Turner: piano (“Jimmy, Jimmy” &”She’s Rocket”)
Kid Ramos: 2nd guitar (“Louise”
Cesar Rosas (“Los Lobos”): nylon string guitar (“This Old train”)
Riley Osborn(e): B3 Organ (“For A Girl”)
Emmanuel Church Gospel Choir: backing vocals (“Don’t Go Down There”
Bob Olsen, Jarvis Jernigan, Paul Shivers & Michael Buccowich: backing vocals (“This Old train”)

Discography:
2011: “61/49” – Rip Cat Records
2012: “Elvis Unleaded” – Great Western Recording Company

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rip Cat records
Info: Frank Roszak Promotions

video - “Ruby’s Blues”