LITTLE CAESAR - AMERICAN DREAM

Toen Little Caesar in 1987 verscheen op de music scene van Los Angeles in 1987 wist niemand wat men moest denken van deze langharige motorrijders die soulvolle stevige rock speelden. Ze kregen overal lovende kritieken en een nieuwe superband leek geboren. Ze hadden ook niet de minste namen achter hen zoals bijvoorbeeld geluidsingenieur en producer Bob Rock. Deze man was mede verantwoordelijk voor de grote successen van Metallica, Bryan Adams, Aerosmith, Bon Jovi en nog vele anderen. Samen doken ze de studio in om een album te maken. Er werd van dit album veel verwacht maar door een samenloop van omstandigheden ging ze grotendeels de mist in. Drie weken na de release van dat eerste album werd hun toenmalige platenlabel Geffen Records verkocht waardoor heel de promotie die gepland was ook niet doorging. In de jaren negentig volgde nog een album en daarna was er een lange stilte. Ze traden nog wel regelmatig op maar het vuur leek er wat uit te zijn. Het duurde tot 2010 eer ze de grote teleurstellingen verwerkt hadden en met een nieuwe gitarist doken ze terug de studio in om "Redemption" op te nemen. Twee jaar later in mei 2012 verscheen het album "American Dream" dat we hier nu ter recensie hebben. Misschien eerst nog een interessant berichtje dat niets met de cd temaken heeft. Voor velen zullen de bandleden niet zo bekend zijn maar zanger Ron Young was samen met Arnold Schwarzenegger in de grote film kaskraker Terminator 2 waar hij als motorrijder een gevecht aanging met de vedette Arnold.

De kick ass "Holy Roller" opent het album in een klassieke Little Caesar stijl. Beukende rock met scheurende gitaar. Ron spuwt zijn gal uit met scherpe sociale kritiek over de Amerikaanse samenleving in de titelsong "American Dream". Lyrische gedichten als spreek niet in uw wetgeving over ethiek, terwijl je de slachtoffers opstapelt, of vrees en consumptie is uw erfenis, bent u vet en gelukkig in uw ondraaglijke pijn? Toch rake woorden vind ik. Een rechttoe rechtaan rocksong. Ron zingt het met zijn soulvolle raspige stemgeluid. Met stip de beste song op het album is het ranzige groovy rockende "Hard As Hell". Een geweldig refrein, groovy ritmesectie en steeds dat scheurende gitaargeweld. Deze song met een redelijk volume geeft je vleugels. "Prisoner Of Love" is iets rustiger en valt wat tegen na zijn geweldige voorganger. Met "In My Mirror" nemen de jongens de draad weer op een daverende meeslepende rocker. De meeslepende en strakke drums en bas tillen deze song dadelijk een niveau hoger. De band kan niet alleen beuken. Met "Only A Memory Away" hebben ze op "American Dream" de beste ballade staan die Little Caesar ooit gemaakt heeft. Ondanks het een rock'n roll ballade is zit er toch een geweldige groove in dit nummer. Dit nummer mag naast elke ballade van dit genre staan, het zal elke concurrentie doorstaan zonder veel moeite. "The Girl's Rockin" doet ons dadelijk aan sexy dansende dames denken. Weer zo een ouderwetse rocker zonder franjes. Pompende bas en stuwende gitaren. Muziek moet niet ingewikkeld zijn, het moet de mensen zich goed doen voelen. En de liefhebbers van dit soort muziek komen hier zeker aan hun trekken. Ook "Is Your Crazy Gettin' Lazy” is zo een ouderwetse, no nonsense rock 'n roller. Een pareltje van een song. Het is muziek die zeker op een festivalweide heel goed tot zijn recht moet komen of op een bikersfestival. De jongens van Little Caesar zullen geen moeite om die weide of die zaal in te palmen daar ben ik bijna zo goed als zeker van. "Drama Queen " klinkt als een classic rock nummer uit de jaren negentig. Ook bluesrock komt aan bod in de afsluiter "Dirty Water". Een nummer dat de diepe moerassige bluesgeluiden perfect vermengd met pure rock. Voeg daarbij het smokey stemgeluid vanRon Young en je krijgt een topnummer.

In de Benelux zijn de jongens dit jaar maar één keer te zien om "American Dream" te promoten en dat is op 4 juni in de Spirit of 66 in Verviers. Voor de liefhebbers van enthousiaste stevige en pure rockmuziek zeker een datum om aan te kruisen. Het dak zal er in Verviers afgaan wees daar maar zeker van. Zeker als er heel wat enthousiaste muziekliefhebbers op post zullen zijn.


Vanheuckelom Walter

 

 

4 juni 2013 - Spirit of 66 - Verviers.

Band:
Ron Young - vocals
Loren Molinare - guitar
Joey Brasler - guitar
Fidel Paniagua - bass
Tom Morris – drums

Artiest info
Website  
 

Label: Dirty Deeds

video