SLIM BUTLER featuring OTIS GRAND, SUGAR RAY NORCIA & ANDREW BLACK – INNER BLUES

De blues verassing uit Rovaniemi, het administratieve centrum van de Finse regio Lapland, Finland heet songwriter / gitarist Jarmo “Slim Butler” Puhakka. Een keur lokale Finse blues muzikanten hebben op het album “Inner Blues” zijn backings verzorgd: Juhani Vitikka (keyboards), Hannu Lehtomaa (bass) en drummers Markku Orislahti & Henry Valanne. ‘Special guests’ zijn de Amerikanen Sugar Ray Norcia (vocals) & Otis Grant (guitar). De zanger / mondharmonicaspeler Sugar Ray Norcia  is het best gekend van zijn eigen groep de groep “The Bluetones”, als frontman en zanger van “Ronnie Earl & The Broadcasters” en van “Roomful Of Blues” (Duke Robillard, Al Copley). Andrew Black uit Atlanta is een opkomende blues zanger en Otis Grant was even de gitarist maar vooral de producer van dit album. Grand zorgde ook voor de mix van dit authentiek blues album. In dit album voel je op de eerste plaats de spirit van de muziek. 

1”(Call Me) Mr. Big Shot” opent het album stevig met een uptempo rocker, die de bocht net niet mist. De sfeer zit onmiddellijk goed en de ambiance lijkt verzekerd. De zang is van nieuwkomer Andrew Black en de Telecaster gitaarsolo’s van Otis Grand. 2”What You Have Done” klinkt erkenbaar en groots en is een perfecte slow blues. Hammond orgel en gitaar omarmen elkaar en garanderen de sfeer. Sugar Ray Norcia’s melancholische stem en zang zijn de juiste keuze voor dit nummer. De track 3”Never Lose My Soul (Over You)” is een trage starter. De zang van Sugar Ray is soulful en wordt mooi gedragen door het orgel. Slim op akoestische gitaar klinkt alsof je de regen hoort vallen in de Finse bossen. 4”I Don’t Want To Talk About It” is een stevig nummer met alle instrumenten in hoogste paraatheid. Gitaar, bas en orgel nemen van elkaar op de juiste ogenblikken over en doen afgemeten wat ze moeten doen. Met 5”A Heart Of Ice” worden de touwen los gelaten en kan de band voluit gaan. Op een strak ritme en met lange gitaar solo’s glijden we door de Finse vlakte. Het nummer 6”Life On A Line” is een ‘look alike, soulful en groovy. De zang van Andrew Black doet me denken aan Robert Cray. 7”Hey Bartender! (Give Me Back My Fender)” start in overdrive en klinkt heel aanstekelijk. Leuke teksten met humoristische insinuaties van Norcia als “I hate to see you leave, but I love to watch you go.” Het ritme en de herhalingen werken hypnotiserend. Knap! Tranen in Slim Butler’s volgend nummer 8”Mexican Tears”? Neen, wel recht aan, recht door R&R en blues rock. Kies maar dat wat je oren het liefst horen. 9”Got To Move” is swing blues, jazzy, met een geweldige orgelpartij en met de juiste intro om goed gezien en breed binnen te komen. 10”I Can Imagine Why” is slow blues genre ‘still got the blues’… met veel lyriek, tragiek en nog net geen tranendal. Black’s stem past in dit genre als gegoten. Er is nog net iets meer dank zij de Bonus: “Inner Blues”. Dit is werkelijk ‘de kers op de taart’. Alleen de kers is veel te klein! De twee gitaren (Grand / Butler) doen het samen geweldig en in goed overleg. Simpele akkoorden in een grootse afsluiter! Wat denken we na de luttele 2:13? “We want more…” (bis)

Onder het moto ‘blues hoeft niet langer uit Amerika te komen’ en de Finnen verbazen, heeft Jarmo “Slim Butler” Puhakka met zijn geweldig team (en vergeet zeker de gasten niet!), met zijn album “Inner Blues” voor een boost en een positieve verassing gezorgd. Het is een geweldig evenwichtig album, met eerlijke en doorleefde blues. Als “Slim Butler” op de ingeslagen weg kan blijven verder gaan, zal hij niet alleen in Finland verbazen! Dit is, muziekliefhebbers, een  absoluut een aanrader, waarvoor we niet naar Lapland hoeven te gaan.       

Eric Schuurmans

 

Line up:
Jarmo Puhakka: guitars
Juhani Vitikka: keyboards, organ
Hannu Lehtomaa: bass
Markku Orislahti: drums (2,3,4,8,10)
Henry Valanne: drums (1,5,6,7,9,11)
Special guests:
Otis Grant: Telecaster solo’s (1)
Whammy: Strat solo (4), 2nd lap steel guitar (5), 2nd guitar (11)
Sugar Ray Norcia: vocals (2,3,5,7)
Andrew Black: vocals (1,4,6,8,9,10)
Raimo Hakala: lap steel (5)

Discography:
2012: “Inner Blues”

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: SlimCuts 

video