MARTYN JOSEPH – TIRES RUSHING BY IN THE RAIN

Martyn Joseph is een 53-jarige singer-songwriter uit Cardiff, Wales die in zijn dertigjarige muzikale carrière vooral gekend was omwille van zijn vertolking van Keltische traditionals en eigen folksongs die vaak gebaseerd waren op protest tegen sociaal en economisch onrecht. In 1983 verscheen zijn eerste plaat “I’m Only Beginning” en dat was toen een heel profetische titel want een dertigtal platen later komt hij op de proppen met een zeer verrassende opvolger voor zijn laatste album “Songs For The Coming Home” uit 2012.

Hij werd in de muziekpers al zo vaak omschreven als de Welshe versie van Bruce Springsteen, vooral dan in vergelijking met de akoestische performer in ‘The Boss’. Daarom besloot Martyn Joseph om zich eens helemaal te gaan verdiepen in de songs die Springsteen in zijn langjarige loopbaan bij elkaar heeft gepend. Hij selecteerde er de meest passende nummers uit en nam van zeventien liedjes een eigen, akoestische versie op die hij op het album “Tires Rushing By In The Rain” samenbracht.

De interpretaties die Martyn Joseph brengt van die Springsteen-songs zijn duidelijk gebaseerd op mateloos respect voor ‘The Boss’ en zijn geëngageerde liedjes. Het zijn niet altijd de meest voor de hand liggende liedjes of de grotere hits van Springsteen, maar wel songs die het best passen bij de stem, de boodschap en de sound van Martyn Joseph, een geluid dat vooral rond een akoestische gitaar en een mondharmonica wordt opgebouwd, net zoals de meester het zelf had voorgedaan op zijn albums “Nebraska” uit 1982 en “The Ghost Of Tom Joad” uit 1995.

Een kleine bloemlezing van de mooiste liedjes op dit album dan maar: “Land Of Hope And Dreams”, “Thunder Road”, “The Promise”, “Brilliant Disguise”, “The River”, “Badlands”, “Cautious Man” “The Rising”, “If I Should Fall Behind” en slotsong “No Surrender”. Maar de volledige tracklijst van 17 songs zou hier net zo goed vermeld kunnen worden.

“Tires Rushing By In The Rain” is niet echt een muzikaal eerbetoon aan Springsteen, maar eerder een bevestiging van een gemeenschappelijk doel om zaken die fout lopen in de wereld aan de kaak te stellen, een aanklacht tegen onrecht en onrechtvaardigheid in een liedje te vertalen. Het is dus eigenlijk zinloos om de versies van Martyn Joseph onder de loep te leggen om ze te vergelijken met de originele versies van Bruce Springsteen.

Wat je wel kunt concluderen na de beluistering van deze plaat is dat Springsteen een fantastische songschrijver is met teksten die je altijd weer tot reflectie dwingen. Een andere conclusie is dat Martyn Joseph een formidabele zanger is die met heel veel liefde het werk van zijn medestrijder voor een betere wereld vertolkt. We durven dan ook te veronderstellen dat Bruce Springsteen heel fier zal zijn over dit respectvolle muzikale eerbetoon aan zijn werk.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Pipe Records
Distr.: Lucky Dice Music