DIRTMUSIC - TROUBLES

‘Dirtmusic’ begon als trio op te treden toen ‘Walkabouts’-bandleider Chris Eckman een muzikaal bondgenootschap sloot met Hugo Race, voormalig lid van Nick Cave’s band ‘The Bad Seeds’ en ‘Codeïne’ en ‘Come’-muzikant Chris Brokaw. Samen brachten ze in 2007 een eerste titelloze plaat uit met vooral akoestische ballads, gevolgd door het album “BKO” dat ze in 2010 opnamen met het bonte gezelschap van de nomaden van de Malinese Touareg-formatie ‘Tamikrest’. Op deze tweede plaat overheerste de mix van psychedelische folkrock met wereldmuziek.

Het was in die bezetting dat ze in 2007 in Timbuktu gingen optreden op het daar geroemde ‘Festival-Au-Desert’. Na het afhaken van Chris Brokaw trok het tot twee leden gereduceerde ‘Dirtmusic’ in september 2012 naar de ‘Studio Moffou’ van Salif Keita in Bamako, Mali om daar hun nieuwe en derde studioalbum op te nemen. Wegens de turbulente sfeer, de in het noorden heersende stammenoorlog en de moeilijke economische situatie in dat land op het moment dat ze er geland waren, hebben ze dit nieuwe album “Troubles” genoemd.

De ritmesectie bij de opname bestond uit Bwa-muzikanten uit de regio van Bwatun, een gebied dat deels in Mali en deels in Burkina Faso ligt. Er werd heel wat afgejamt in de studio bij de opnamen voor dit album, dat weer uit een mix van Westerse en Afrikaanse ritmes en instrumenten is samengesteld. Als er dan uiteindelijk een min of meer aanvaardbare melodie was ontstaan, dan schreef Chris Eckman een bijpassende tekst en probeerde Hugo Race één en ander in goede banen te leiden bij de finale opname van het nummer voor de plaat “Troubles”.

Er waren ook enkele lokale gastvocalisten aanwezig in de studio. Zo zingt Ben Zabo op openingstrack “Chicken Scratch”, Aminata Traoré heel passioneel in het nummer “La Paix”, Samba Touré bij “Wa Ya You” en klinkt Virginie Dembélé beklijvend in het nummer “Wa Nuza”. De albumtiteltrack “Troubles” is een origineel nummer van reggaezanger Keith Hudson waaraan ‘Dirtmusic’ een bluesy sfeertje heeft toegevoegd.

Hugo Race zingt zelf op “Fitzcarraldo” (zie video), “Up To Us” en “Troubles” en Chris Eckman zingt mee op de meest Westers klinkende nummers “Take It On The Chin” en “Sleeping Beauty”.

‘Dirtmusic’ is steeds meer en meer de Afrikaanse speeltuin van Chris Eckman en Hugo Race geworden, een band waarin ze eindeloos kunnen experimenteren met allerlei geluiden en klanken die alleen maar met Afrikaanse instrumenten kunnen worden gecreëerd. “Troubles” is dan ook geen gemakkelijke plaat voor ons Westerlingen om naar te luisteren, maar wie bereid is om wat extra moeite te doen zal het album waarschijnlijk wel als een muzikale verrijking ervaren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Glitterbeat Records

video