ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD - SONGS FROM THE ROAD - LIVE IN GERMANY (CD/DVD)

Een naam die in 2013 op zondag hoog op de affiche van het BRBF in Peer stond, is de naam van de “Royal Southern Brotherhood”. Vanwaar deze hoge plaats? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: dit is een supergroep. In de zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman en de Neville familie. Dit is nu net de basis van “Royal Southern Brotherhood”: Devon Allman is de zoon van Gregg en Cyril Neville (ex  “The Meters”) is één van de vijf de “Neville Brothers” (Aaron: percussie - zang, Art & Ivan: keyboards - zang, Charles: sax, Cyril: drums - zang). Voeg daar aan toe de geweldige gitarist Mike Zito, bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott (ex “Derek Trucks Band”, Gregg Allman, “Allman Brothers Band”), dan is de RSB volledig. In 2011, in New Orléans brengt Reuben Williams, de manager van Mike Zito en Cyril Nivelle, de muzikanten van de nieuwe superband de “Royal Southern Brotherhood” samen. Nivelle en Zito hebben in 2009 al eerder samengewerkt op Zito’s album “Pearl River”. Devon Allman is in het begin sceptisch, maar wordt door zijn vriend Mike Zito, met wie hij al eerdere samenwerkte, over de lijn getrokken. Voor de ritme sectie werden de bassist Charlie Wooton en de drummer Yonrico Scott gecontacteerd. Devon Allman (37j) is de jongste en Cyril  Neville, de oudste (63j). In het najaar van 2011, worden de eerste tracks voor het album opgenomen in Vermilion Bayou en in de lente van 2012 wordt hun wereldtoer voorbereid in de ‘Don Odell’s Studio’s’ in Palmer, Massachusetts. Het debuut album wordt in de pers beschreven als “gelijktijdig progressief en traditioneel en als een mix van rock, blues en funk”. Hun titelloze debuutplaat is werkelijk een schot in de roos. Broeierige swamp blues en –rock, boordevol soul en wat gospelinvloeden.

Charlie Wooton-Mike Zito-Cyril Nivelle-Devon Allman-Yonrico Scott

2012 is de start, dus touren is een must… Op 24 oktober treedt RSB op tijdens het ‘Crossroads Festival’ in Bonn, DE; dat ook door WDR1 in ‘Rockpalast’ uitgezonden werd. Voor Ruf Records is dit opnieuw een vervolg van hun live opnames ‘Songs From The Road’, waar Jeff Haley en Luther Allison als eens de revue hebben gepasseerd. In de set list van dit optreden ontbreken slechts twee nummers van het debuutalbum: “No Where To Hide” en het instrumentaal nummer “Brotherhood”. De afsluiter “Gimme Shelter”, is een nummer uit een album “Let It Bleed” van de “Stones” uit 1969, dat Jagger samen zingt met de Afro-Amerikaanse zangeres Merry Clayton. Het is nog altijd onduidelijk waar het nummer precies over gaat. Het staat symbool voor het ongelukkige verloop van het ‘Altamont Free Concert’ in december 1969, waarbij Hells Angels de bewaking verzorgden en iemand in het publiek door messteken kwam te overlijden. Het is ook de symbolische teloorgang van de idealen van de sixties generatie. Keith Richards schreef dit nummer in twintig minuten, op een regenachtige middag in het Londense appartement van Robert Fraser. Met "Gimme Shelter" bouwde hij muzikaal gezien voort op "Jumpin' Jack Flash" en "Sympathy For the Devil". 

Het “Live In Germany” album en de DVD openen met 1”Fired Up!” [Het nummer is hier als smaakbrenger de juiste keuze om te openen / Cyril Neville staat met conga’s  als oudste centraal op het podium en leidt de dans / Devon Allman spint op zijn Gibson Les Paul uitgebreid zijn lange solo’s doorheen de Latino klanken van de uitgebreide ritme sectie] – 2”Hurts My Heart” [Zang: Mike Zito] – 3”Gotta Keep Rockin’” [Zang: Devon Allman / Deze smaakvolle melodieuze rocker moet het ook hebben van de harmonieuze samenzang en de solo’s van gitaristen Allman & Zito] – 4”Moonlight Over The Mississippi” [Zang: Cyril Nivelle / Op aangeven van drummer Yonrico Scott start een ode aan deze fascinerende rivier en de maan die er met zijn mysterieuze licht over schijnt] –5”Left My Heart In Memphis” [Zang: Devon Allman] – 6”Fire On The Mountain” [Duur: 13:07 – Een nummer van Mickey Hart (& tekstschrijver Robert Hunter) van de country rock band “Grateful Dead” uit het “Shakedown Street” album uit 1973. Meer dan dertig jaren lang was deze band de vaandeldrager van de psychedelische hippie-beweging / Zang: Cyril Nivelle / Na de intro van Mike Zito starten de harmonieën van deze eindeloze song met knappe duetten van Mike Zito en de bassist Charlie Wooton, die telepathisch contact houdt met zijn maat Scott achter de drums / Daarna, rug aan rug, neemt Devon Allman over van Wooton, wat deze tribute nog mooier en boeiender maakt…] – 7”band introductions” ** - 8”Ways About You” [Zang: Mike Zito / Een ballade met veel soul, pijn en vertwijfeling] – 9”Sweet Jelly Donut” [Zang: Cyril Neville / De slides van Zito doen in deze latino rocker de gelei van de zoete oliebol druipen] – 10”New Horizons” [Zang: Cyril Nivelle / Dit is de opener van het debuut album, die na de lange intro in koor begint met enkele diepe, zware jammerende uitroepen in hun smachtend verlangen naar een nieuwe toekomst / Devon Allman neemt daarna crescendo over met snijdende gitaar riffs en dito pedal wah-wah’s] – 11”All Around The World” [Zang (opeenvolgend): Mike Zito, Cyril Neville en Devon Allman en …] 12”Gimmie Shelter” - [Zang: Cyril Nivelle / De extra kers op de taart] - 11“Sweet Little Angel” ** [Zang: Devon Allman & Mike Zito / Op DVD de bluesy afsluiter met de laatste pedal wah-wah’s van Devon] ** niet op CD.

En nu als grote fan wachten op het nieuwe studioalbum van RSB dat voor 2014 gepland is!

Eric Schuurmans

 

Line up:
Cyril Neville: vocals, percussion (63j); New Orleans funk man 
Devon Allman: vocals, guitar (37j); Southern rocker, blues man
Mike Zito: vocals, guitar; blues guitarist
& Rhythm section:
Charlie Wooton: bass; soul & funk man
Yonrico Scott: drums; heavy R&R beats man

Discography:
2012: “Royal Southern Brotherhood” – Ruf Records
2013: “Songs From The Road – Live In Germany” (CD/DVD) – Ruf Records

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video