BLACK BOTTLE RIOT  – SOUL IN EXCILE

“Black Bottle Riot”, een viertal uit de regio van Nijmegen in Nederland zijn Simon Snel (zang, gitaren, mondharmonica), Mike Sedee (gitaren), Jaap Van Den Berg (bas) & Pieter Hendriks (drums, percussie). “BBR” is op de éérste plaats een rock band en rocken doen deze vier baarden al sinds 2011. “BBR” deed al het voorprogramma van de shows van “Pearl Jam”, “The Black Keys” en Ben Harper. “BBR” is, zoals ze zelf verklaren, geïnspireerd door groepen als de Ierse hardrock band “Thin Lizzy”, de Amerikaanse Southern rockbands “The Allman Brothers Band” en “Lynyrd Skynyrd”. Hun titelloze debuutalbum verscheen eind november 2011. Voor hun tweede album gingen ze in exil in Noordwest Frankrijk, Normandië, om er zich ergens tussen Picardië en Bretagne te kunnen concentreren op een tweede schijfje met negen nummers. Het album “Soul In Exile” is opgenomen met een minimum aan extra overdubs, om alles live en intenser te doen klinken. Alle nummers op dit nieuwe studio album zijn van de band. De productie (opnamen en mix) is gedaan door Sven Lens & “BBR”.

1”Soul In Exile” [De opener en titelsong van het album start even wat aarzelend, maar groeit breed uit via snijdende riffs met stevig gitaarwerk en een de gedegen zang van Simon Snel] - 2”We’ll Be Rolling” [In deze rustige rocker met harmonieuze samenzang, zijn het de snijdende gitaar slides die bijblijven en stevig nazinderen] – 3”Knock Yourself Out” & 4”Backseat Boogie”  [Versnellen en rocken als de besten…] [In “Backseat Boogie” horen we op het einde van de song voor het éérst Simon Snel in de achtergrond grooven op mondharmonica] –5”Trying Too Hard” [De langste track op het album die door zijn opbouw, tempo wisselingen en arrangementen, scoort met een hoog ‘Southern-rock gehalte’ – De gesproken woorden zijn van Mike Donkers] – 6”The Rocky Road” [Deze rocker had door de tekst een echte blues rocker kunnen zijn…] – 7”Hunt You Down” [Een losgelaten Simon Snel op mondharmonica, in deze eigentijdse country rocker met allures] – 8”Tried & True” [Deze hard rocker is de wat vreemde eend in deze bijt] – 9”Away From The Shore” [De afsluiter vangt eerst rustig ritmisch en ingehouden aan, maar zwelt enkele keren aan, door de zang en de gitaren en de meeslepende ritme sectie van Pieter Hendriks en Jaap Van Den Berg].

“Black Bottle Riot” klinkt op dit tweede (wat korte) album rauw, meer geleefd en hard. Het is een verdienstelijk album, van een viertal dat elkaar in de muziek gevonden heeft, met compacte songs, goede zang en harde gitaren. “BBR” heeft met dit album opnieuw een stap voorwaarts gezet en is ongetwijfeld klaar voor de concerten, die de volgende weken bij onze Noorderburen al gepland zijn. Merk op Belgische rock liefhebbers, dat (vooruitkijkend naar de volgende concerten) Brussel / Dordrecht slechts ongeveer 130 kilometers is…Want, denk ik, live zal deze rock band het beste tot zijn recht komen.

Eric Schuurmans

 

Line up:
Simon Snel: vocals, electric & acoustic & slide guitar, blues harp
Mike Sedee: electric & acoustic & slide guitar, backing vocals
Jaap Van Den Berg: bass guitar, backing vocals
Pieter Hendriks: drums, percussion & backing vocals
& Backing vocals – Spoken Words::
Floor Kraayvanger & Mark Weerts – Mike Donkers (5)

Discography:
2011: “Black Bottle Riot”, full album – CD, 11 tracks, Suburban Records
2012: “In The Balance” / “Exit Spoiler”, 7” – Vinyl, 2 tracks, Suburban Records
2013: “Soul In Exile” – CD & Vinyl, 9 tracks - Suburban Records

Artiest info
Website  
 

Label: Suburban Records

video