GIANT TIGER HOOCH  – “76”

“Giant Tiger Hooch” is een Amsterdams dat sinds eind 2009 de Noord-Hollandse cafés , buurthuizen en pop podia inpakt met hun rammelende sound, getier en catchy liedjes. Met ex-leden van onder meer “Satellite7” en “Benjamin Winter & The Make Believe”, zit er genoeg ervaring in de band. “GTH”  heeft geen uitgesproken ambities. Sterker nog, de band wil vooral kleinschalige optredens doen en liedjes schrijven. Het Amsterdamse muzikaal viertal “(76) Giant Tiger hooch” zijn Jeroen Ligter (zang, gitaar), Jorrit Makkingan (gitaar), Simon Zijlstra (bas) & A.J. Zijp (drums). Of volgens hun Facebook: “Een kleine dikke indo, een kale dunne indo, een lange tatta en een Nairobinees”…

”Een kleine dikke indo, een kale dunne indo, een lange tatta & een Nairobinees”

Als je hun internet biografie op vraagt, krijg je de volgende tekst, die ik hierna o.w.v. de gevatheid en gezien afwijkend van wat je meestal krijgt, volledig weer geef: “R&B orkest uit Mokum - Rammelt harder dan een gemiddeld “Pavement” / “Guided by Voices” concert - Geeft geen moer om muzikale praatjesmakers - Etaleert zich volgens de critici met eclectische hoogstaande garage blues waar zelfs Howlin’ Wolf en Johnny Jordaan spontaan tranen van in hun ogen krijgen - Houdt het graag simpel: de glimlach van een kind, een lach en een traan, een ouderwetse pogodans: het zijn de kleine dingen die het leven de moeite waard maken!” Enkele woorden in de tekst vragen enige toelichting of commentaar en kunnen dienen om e.e.a. verder te (her)interpreteren en te begrijpen. R&B: Rhythm & Blues, een muziekgenre beïnvloed door jazz, gospel en blues dat ontstond in de Afro-Amerikaanse cultuur in de jaren 1940 – Mokum: is een populaire bijnaam voor (de binnenstad van) Amsterdam. De naam is uitsluitend geschikt voor zeer informeel gebruik, maar komt wel vaak voor op het web. 'Nieuwe' Amsterdammers schamen zich niet het 'plat Amsterdams' en dus ook de naam 'Mokum' te gebruiken. Het woord stamt uit het Hebreeuws en betekent 'plaats' of 'stad' (Hebreeuws: Maqom מָקוֹם). Het verwijst daarmee tevens naar het joodse gedeelte van de geschiedenis van Amsterdam – Pavement: betekenis 1: bestrating, trottoir of wegdek / betekenis 2: “Pavement”: een indierockband en het grootste project van de Californische zanger en gitarist Stephen Malkmus. Net als de meeste bands onder het genre indierock is de muziek niet commercieel en dus ook niet echt groot geworden, echter hun invloed op latere bands is daarentegen wel aanzienlijk – “Guided by Voices”: (GBV) is sinds 1986 een erg productieve lo(w)-fi(delity) / indierockband uit Dayton, Ohio. Robert Pollard, een voormalig onderwijzer, is de stabiele factor in de band. Pollard is een groot rockfan, wat terug te vinden is in zijn muziek. GBV is sterk beïnvloed door The Beatles, post-Britse invasie garagerock, psychedelische rock, progrock, alsook punk en postpunk – Garage blues: blues met de basisregels van garagerock: een ongepolijste vorm van rockmuziek. Voorbeelden van garagerockbands zijn “The Hives”, “The Strokes”… - Howlin’ Wolf: (Mississippi, 1910 – Chicago, 1976) – alias Chester Arthur Burnett. Een Amerikaans blues zanger en gitarist die veel invloed heeft gehad op de bluesmuziek. Samen met Muddy Waters was hij de meest toonaangevende blues muzikant van de jaren '50– Johnny Jordaan: Johnny Jordaan - alias Johannes Hendricus van Musscher, (Amsterdam, 1924 – 1989). Een Nederlands zanger en vertolker van het levenslied. Hij is bekend geworden door zijn liederen over Amsterdam en in het bijzonder over de Amsterdamse Jordaan – Pogodans: Pogo is een dans uitgevoerd op hardrock, metal, hardcore, ska en punk. De dans bestaat uit het in het rond, in de lucht en tegen elkaar aanspringen.

Dit jaar brengt “GTH” hun debuutalbum “76” uit. Het album is uitgegeven bij ‘Cool Buzz’.
1”My Time” - 2”Get High” (met Ivo van Jar: mondharmonica) - 3”You And I” - 4”Mojo (Dylan)”  - 5”Horse” - 6”Oh My Lord” - 7”Blacka Woetroe” - 8”Six 49” (met ?: backing vocals) - 9”My Momma Told Me” - 10”Eli”.

Met “Giant Tiger Hooch” is er niet veel tijd om op rust te komen want bij ieder nummer verandert het tempo of de stijl. Op “Get High” horen we voor het éérst Ivo van Jar op mondharmonica. Op de track “Six 49” horen we ook nog een jongedame meezingen, zou Anouk Vissee (staat vermeld als backing) kunnen zijn… Veel info vind je ook hier weer niet over. “GTH” moet, toen ze openden voor blues man Ian Siegal in Amstelveen, hem geïnspireerd  hebben, want de volgende dagen nam hij met de broertjes Dickinson nieuw album materiaal op. Bij “GTH” géén dure productie foefjes en/of af- en nawerkingen; dat vind je hier niet! Het album is rauw, de tracks vrij kort en vaak niet volledig doorbakken. Ze klinken speels en onvoorspelbaar, zoals ze zijn en zich gedragen. Laat ons hopen dat we ‘Mokums grootste blamage orkest’ op een club tour ook in België eens mogen tegen komen… Laat daarom de  ‘Kaaspop(pen)’ maar eens aan jullie voorbij gaan!

Eric Schuurmans

 

15/12/2013 @ Wilhelmina, Eindhoven - NL
20/12/2013 @ Paradiso, Amsterdam - NL

 

Line up:
“Giant Tiger hooch” =
Jeroen Ligter: zang, gitaar
Jorrit Makkingan: gitaar
Simon Zijlstra: bas
A.J. Zijp: drums
&
Ivo van Jar: mondharmonica
Anouk Vissee: backing vocals

Discography:
2011: “My Time” - EP
2013: “76” - CD

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cool Buzz Records

video