ZACHARY LUCKY - THE BALLAD OF LOSING YOU

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de naam Zachary Lucky mij geheel onbekend in de oren klonk en naar ik denk velen met mij. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat na The Ballad Of Losing You hier in één klap verandering in komt, want deze plaat is in al zijn pure eenvoud er eentje van grote klasse.

Lucky is een Canadese singer-songwriter met toch al een verdienstelijke staat, want The Ballad Of Losing You is alweer zijn zesde album. Hij is afkomstig uit Saskatoon, een stad in het hart van Canada en heeft met zijn ingetogen, folky stijl een zekere allure opgebouwd in de regio.

Met The Ballad Of Losing You zet Zachary Lucky echter een grote stap voorwaarts en treedt hij vanaf de prairie zo de bewoonde wereld binnen. Met verstilde liedjes, in de geest van Woody Guthrie en Townes van Zandt, zingt Lucky zijn meeslepende ballade over het verlies, de wanhoop, de pijn en het onontkoombare verlangen.

Hij opent The Ballad Of Losing You met Ramblin’ Man’s Lament in de woorden “Well, I’ve had two long months since I’ve been home. My feet are tired and brain is worn and my empty arms they long for you in my home on the Prairies when my rambling days are through.”  Deze frasering kenschetst het karakter van The Ballad Of Losing You op overdonderende wijze. Het is het verhaal van de verloren ziel, de knijpende eenzaamheid en het knagende gevoel van verlatenheid, gesitueerd in een desolaat landschap.

De klaagzang van de viool in het aangrijpende en in een folkblues gearrangeerde Woke Up, de tragiek die echoot vanaf de  pedal steel in het wonderschone More Than Enough Road en de met grote zorgvuldigheid gekozen vertraging van Lucky’s versie van Waitin’For The Day (Van Zandt); alle details doen er toe op dit fraai gearrangeerde album. Ondanks de eenvoud in vorm, zijn de 10 liedjes rijkelijk en zacht gevuld, met schitterende verhalen en reflecties op het leven en lijden. Het warme, winterharde timbre in de stem van Lucky doet de rest en leidt tot de conclusie dat The Ballad Of Losing You niets anders is als het werk van een romantische, maar getormenteerde liedjessmid.

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Missed Connection Records

video