BRYCE JANEY - BURNING FLAME

De Amerikaan Bryce Janey is een vroege vogel. Op dertien jarige leeftijd zat hij al in het bluesrock trio The Janey's. Zijn moeder speelde op de drums en zijn vader BillyLee op de gitaar. The Janey's speelden zowel in de regio als over het hele land, van Chicago tot Los Angeles. Bryce maakt tot vandaag nog steeds deel uit van The Janey's, toch besloot hij in 1995 om naast de band nog een solo carrière te beginnen. Deze beslissing legde Bryce geen windeieren. 'Burning Flame' is ondertussen zijn negende solo album. Zijn vorige albums kregen overal goede recensies. In 2007 werd hij zelfs ingewijd in de Iowa Rock'n Roll Hall Of Fame met de Blueband. En in 2011 was hij winnaar van de Iowa Blues Challenge. Bryce stond al op alle grote festivals in de USA, waaronder het Kansas City Jazz & Blues Festival, Buddy Guy's Blues Fest in Chicago en in 2012 nog op het Ribfest in Fort Wayne en het Mississippi Blues Festival in Davenport. Dus adelbrieven genoeg om zijn laatste album 'Burning Flame' eens onder de loep te nemen. Het album bevat elf songs waarvan er negen door Janey zelf geschreven zijn. De muziek op 'Burning Flame' kan men het best vergelijken met deze van Doyle Bramhall II, Tony Spinner, Robin Trower en ZZTop.

Al dadelijk horen we de screaming guitar in 'Chrome Horse'. Het is een nummer over de liefde voor de motor en heeft een prettig en stuwend ritme. Bryce beschikt over een goede krachtige stem, die uitermate geschikt is voor dit soort nummers. Dit nummer gaat zeker en vast regelmatig te horen zijn op bikers festivals. De gitaar zal het hele album een vooraanstaande rol spelen. Dat is ook niet verwonderlijk want Bryce is een echte gitaar virtuoos. Na deze prikkelende goede opener, is het vervolg met 'Long Ways Home' heel wat minder. Alleen de spetterende gitaar kan dat mindere gevoel wat compenseren. 'Guitar Playing Fool' gaat over Bryce's eigen leven als gitarist. Dat het over de gitaar gaat kan iedereen horen want de gitaar klinkt fenomenaal. Het is een ijzersterk nummer waar je maar niet genoeg van krijgt. De Hammond van Tommy T-Bone Giblin is niet dominant, maar wel gedurende het ganse nummer subtiel aanwezig, en geeft zo een heel mooie meerwaarde aan deze song. Krachtige en machtige baslijnen van Dan DJ Johnson zijn de basis in 'Can You Feel It'. Hier horen we zeker Hendrix invloeden in het scherpe venijnige gitaarspel van Janey. De ouderen onder ons zullen dadelijk de originele band achter 'The Stealer' herkennen, want dit nummer van The Free uit 1970 is één van de twee nummers die Bryce niet zelf geschreven heeft. Het heeft een heel swampy moeras sound. Het blijft na meer dan veertig jaar nog steeds een puik nummer. 'Stone Cold Killer' gaat over een verloren liefde. De ritme sectie met Eric Douglas op drums en Dan DJ Johnson op bas spelen hier een stevig, strak, pompend en opdwepend ritme en daar bovenop zet Bryce Janey zijn talenten als gitarist nog maar eens in de kijker.

Op de tonen van de slide gitaar begint 'The Revenuers', weer een nummer waar al de registers open getrokken worden en waar de Hammond in het refrein knap begeleid. Het originele delta blues nummer 'Special Ryder Blues' van Skip James is al veel meer dan een halve eeuw oud en Bryce Janey heeft deze song in een heel nieuw kleedje gestoken, zeg maar bijna onherkenbaar gemaakt. Veel voller met scherpe giaarriffs. Toch mooi dat op deze manier een nummer van meer dan zeventig jaar oud terug erkenning krijgt. 'The Last Goodbye' zou gerust van Tony Joe White kunnen zijn. We horen hier dezelfde swampy moeras blues sound die we ook steeds terugvinden op de nummers van Tony Joe. Ook 'Organic Man' heeft dezelfde sound, maar is kwalitatief toch iets minder dan zijn voorganger. Het laatste nummer is de titelsong 'Burning Flame' en is zo een beetje de vreemde eend op dit album. Het is een trager nummer waar de Hammond van Tommy T-Bone Giblin een vooraanstaande en knappe rol speelt. Ook frontman Bryce Janey haalt nog eens het maximum uit zijn lievelings instrument. De felle gitaar bovenop de warme rollende Hammond klanken geeft een zeer aangename sound. Dit mag voor mij de hele dag draaien.

Voor de productie van 'Burning Flame' werkte Bryce Janey samen met Joe Romagnola. De recording, mixing en mastering deed Bryce allemaal zelf. Janey mag best trots zijn op zijn negende solo album, want het is een prima cd geworden. Zeker voor de liefhebbers van de gitaar is dit een aanrader en voor vele rock en blues fans zou dit wel een mooi pakje kunnen zijn onder de kerstboom.

Walter Vanheuckelom

 
BAND:
Bryce Janey : Gitaar en zang
Dan DJ Johnson : Bas
Eric Douglas : Drums
Tommy T-Bone Giblin : Hammond

Artiest info
Website  
 

Label: Grooveyard Records

video