SUSAN CATTANEO – HAUNTED HEART

Medford is een 60.000 inwoners tellend stadje in Middlesex County in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het is ook de vertrouwde thuishaven voor Susan Cattaneo, een zangeres en songschrijfster die ons onlangs haar nieuwste plaat “Haunted Heart” heeft toegestuurd in ruil voor een recensie bij Rootstime. Deze dame is al zo’n 13 jaar dagelijks professioneel actief als professor songschrijven aan het gerenommeerde ‘Berklee College Of Music’ in Boston.

Haar door folk en blues beïnvloede countryliedjes heeft ze op dit album samengebracht en opgenomen in een studio in de buurt van Boston met een uitgebreide serie topmuzikanten uit Massachusetts en Nashville. Zelf kijkt Susan Cattaneo op naar andere vrouwelijke singer-songwriters die in hun nummers een boodschap weten te brengen zoals o.a. Gretchen Peters, Bonnie Raitt en Lucinda Williams.

Dit album begint met “Abide”, een bluesy ballad waarin ze aangeeft dat je het leven maar beter kunt accepteren zoals het komt omdat je er toch niets aan kunt veranderen. In countryrocker “Lorelei” blijft ze zweren bij een donkere, wat trieste ondertoon die een verdrietige situatie omschrijft. Dat verdriet wordt nadien trouwens weggewerkt met een goed glaasje alcohol in bluessong “Worth The Whiskey”.

Bij de andere, op persoonlijke en niet altijd zo positieve ervaringen gebaseerde songs die volgens ons zeer de moeite zijn, klasseren wij “Lies Between Lovers”, het intimistische “Memory Of The Light”, bluesrocker “Barn Burning” en het donkere albumtitelnummer “Haunted Heart”.

“Queen Of The Dancehall” vertelt het trieste verhaal van een als danseres in een countryclub optredende vrouw die haar dochtertje moest achter laten toen ze haar agressieve man had verlaten. De frustraties van een totaal fout gelopen relatie worden weggespoeld in het bittere liedje “Done Better” en in de klassieke murder ballad “John Brown” vertelt ze het verhaal vanuit het standpunt van een terdoodveroordeelde. Gelukkig wordt dit vrij duistere album op een positieve noot afgesloten met het als liefdesliedje gebrachte countrywalsje “How A Cowboy Says Goodbye” (zie akoestische live versie op de video).

Na “Brave And Wild” uit 2009, “Heaven To Heartache” uit 2011 en “Little Big Sky” uit 2012 is “Haunted Heart” de vierde plaat als soloartieste van Susan Cattaneo die tot 2009 vooral achter de schermen actief is geweest als songschrijfster voor diverse countryartiesten in Nashville. Haar verdiende plaats is echter in de ‘spotlights’ waar ze haar eigen composities ten gehore kan spelen voor haar fans.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jersey Girl Music

video