THOMAS GUIDUCCI & THE B-FOLK GUYS  – THE HEART AND THE BLACK SPIDER

 

“Thomas Guiducci & The B-Folk is een folk-blues band uit Turijn, IT. Hun uitgebreid repertoire is een verzameling van herwerkte covers en eigen songs, die vooral door de Amerikaanse folk-blues traditie en soms door Ierse songs beïnvloed zijn. Hun muziek is een mix van blues, country, folk en jazz. Hun live shows vallen op door het gebruik van typische muziekinstrumenten, zoals banjo, dobro, mandoline, trompet, harp, bas, accordion en… een schrobber en borstelsteel; waardoor vooral hun akoestische nummers heel origineel en boeiend klinken.

Na hun EP “Live At Passerano Blues” uit 2011, is er na ongeveer een jaar met veel getob en gefoeter, een einde gekomen aan hun innerlijke crisis met een nieuw studio album: “The Heart And The Black Spider”. De titel en de tekening op de hoes geven metaforisch de angsten weer van elk menselijk wezen. Centraal op de pikzwarte hoes een tekening van een hart met daarop een spin. Het doet me even aan het album “El Corazón” (Spaans voor ‘hart’) uit 1997 van Steve Earle denken – ook hij gebruikt een anatomische tekening van (een met een pijl doorboord) hart op zijn omslag hoesje. De angst voor spinnen kan voor bepaalde individuen, soms voor spanningen zorgen en uiteindelijk tot hartklachten leiden. Tot zover de verpakking van het album. Over naar de uitvoering, de inhoud. Aan de normale live line up (Thomas Guiducci: zang, gitaar en … / Stefano "Il Cardinale" Chiappo: blaasinstrumenten / Roberto "Glasses" Tatoni: bas & Piero Supino: percussie / drums) zijn er extra special guests “B-Folks ad honorem” toegevoegd: Dario Lombardo (bariton resonator gitaar), Andrea Scagliarini (blues harp ‘tegen een brandy glas’) en Simone Lombardo (musette: een kleine 18-eeuwse Franse doedelzak, gebruikt tijdens een populair ‘bal musette’). Dario Lombardo werkte al samen met Chicago blues artiest Phil Guy en Andrea Scagliarini (blues harp), werkte ook al samen met Phil Guy en met wijlen slide gitaar meester “Homesick” James. Iedere track, legt Thomas Guiducci uit, is het resultaat van een situatie, van een emotie, een angst of een levenservaring. Alle nummers zijn van de hand van multi-instrumentalist en frontman Thomas Guiducci, zo ook de arrangementen.

1”Heart Blues” [In de opener van het album hoor je het hart dof en regelmatig kloppen, maar de pijn verdwijnt niet…] – 2”White Beared Guy” [Een folk ballade, met een gevoelige Guiducci, die ons eerst wat prevelend zijn verhaal wil vertellen] – 3”The Yokel” (vertaald: “de boerenpummel”) [Is het een banjo of zou het de ukelele zijn in de intro? / De gedemte trompet van Chiappo laat geen twijfels (zie video) ] – 4”Music” [Muziek is de trip naar de vrijheid: “Music is my door and music is my key”] –5”The Black Spider” [Deze gedeeltelijke titel song is voodoo, vertwijfeling en vooral veel onmacht: “Sometimes I feel like the fire inside my soul”] – 6”The Blue Bag” [Slide blues uit de delta van Italië met kazoo, banjo mandoline en… schrobber & bezemsteel] – 7”Old Tiger” [De oude tijger in het circus: met de bariton resonator gitaar van gast Dario Lombardo, Guiducci verzorgt de samples en slaat op de triangel] – 8”Plenty Of Time” [Blues rock met de mondharmonica van Andrea Scagliarini ‘tegen een brandy glas’, lap steel en resonator slides en de trein… kan (je horen) vertrekken] – 9”I’d Like To Be” [Een met Ierse folk  invloeden getinte afsluiter en de musette (kleine doedelzak) van Simone Lombardo].

Dat folk-blues nog interessant is en niet passé, bewijzen “Thomas Guiducci & The B-folk Guys” met hun eerste studio album “The Heart & The Black Spider”. Het is een authentiek album geworden door o.a. het gebruik van vele authentieke folk instrumenten en door de selecte muzikanten, die aan het album meegewerkt hebben. Thomas Guiducci: nog een van die Italiaanse specialiteiten, waarvan we hier te weinig kunnen genieten! Om van te genieten…

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THOMAS GUIDUCCI & THE B-FOLK GUYS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Line up:

Thomas Guiducci: vocals, harmonica, guitars, lap steel, mandolin, ukulele, banjo, strings, samples, triangle, foot stomp, kazoo, scrubber & boom stick
“The B-Folk Guys”:
Stefano "Il Cardinale" Chiappo: trumpet, clavietta (melodica), chordette, percussions, choir (“Marcellus Pipe”)
Roberto "Glasses" Tatoni: bass, upright bass, percussions, choir
Piero Supino: drums, cajon, percussions
Special guests & “B-Folks” “ad honorem”:
Dario Lombardo: baritone resonator guitar (7)
Andrea Scagliarini: blues harp against a brandy glass (8)
Simone Lombardo: musette (5) (Gai Saber, Ramà, Lo Truc)

Discography:

2011: “Live At Passerano Blues” - EP
2012: “The Heart And The Black Spider”

 

Artiest info
Website  
 

video